default-image

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την επίθεση

Κόσμος
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την επίθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνές Αποκάλυψης; Σελίδες από την Κόλαση του Δάντη; οι μαρτυρίες για τη σφαγή στο θέατρο Bataclan δίνουν μια εικόνα απίστευτης βίας . «Ηταν ένα λουτρό αίματος». Με αυτές τις τέσσερις λέξεις, ο Τζούλιαν Πιρς περιέγραψε με τον πιο εμφατικό τρόπο τα όσα έζησε στο Bataclan, με τις μαρτυρίες όσων επιβίωσαν από τη φρίκη των επιθέσεων στο Παρίσι να είναι ανατριχιαστικές.

Ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1, ήταν μέσα στο Bataclan όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 112 άτομα, όταν άρχισαν να πέφτουν οι πυροβολισμοί. Οι δράστες ήταν νέοι, χωρίς μάσκες και μπήκαν στο συναυλιακό χώρο με καλάσνικοφ, «πυροβολώντας τυφλά το πλήθος».

Ο ίδιος ήταν μπροστά στη σκηνή, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. Είδε δύο από τους τρομοκράτες να μπαίνουν «πολύ ήρεμοι, πολύ αποφασισμένοι» και να πυροβολούν στην τύχη.

«Ο κόσμος ούρλιαζε. Κράτησε τουλάχιστον δέκα λεπτά. Δέκα τρομακτικά λεπτά στα οποία όλοι ήταν στο πάτωμα προστατεύοντας το κεφάλι τους» περιγράφει. Αρχισαν να πυροβολούν διαρκώς τον κόσμο που ήταν στο έδαφος, σε στυλ εκτέλεσης. «Δεν κουνιούνταν», είπε για τους δράστες. «Απλά στέκονταν στο πίσω μέρος της αίθουσας και μας πυροβολούσαν σαν να ήμασταν πουλιά».

«Υπήρχαν πτώματα παντού», λέει. Οι δράστες πυροβολούσαν τα θύματα στην πλάτη, αποτελειώνοντας κάποιους πριν ξαναγεμίσουν τα όπλα τους για να συνεχίσουν, διηγείται ο δημοσιογράφος που κατάφερε να βγει στο δρόμο από μία πόρτα της στα παρασκήνια, υποβαστάζοντας μία τραυματισμένη κοπέλα.

«Ηταν σκηνή από την κόλαση», λέει ενώ προσθέτει ότι πολλοί γύρω του έκαναν τους νεκρούς για να γλυτώσουν. Περίμεναν τη στιγμή που οι δράστες θα σταματούσαν για να ξαναγεμίσουν τα όπλα τους και έτρεξαν σε ένα άδειο δωμάτιο, όπου δεν υπήρχε έξοδος. «Ημασταν παγιδευμένοι», είπε. Μετά από πέντε ακόμη λεπτά πυροβολισμών, οι δράστες σταμάτησαν για να ξαναγεμίσουν, εκείνοι άρχισαν να τρέχουν πάλι. Βρήκαν μία έξοδο και βγήκαν στο δρόμο. Βγαίνοντας, είδε μία έφηβη με δύο τραύματα από σφαίρα στο πόδι, που αιμορραγούσε άσχημα. «Την άρπαξα, την έβαλα στην πλάτη μου και έτρεξα», λέει ο Πιρς. Μετά από 200-300 μέτρα, έβαλε την κοπέλα σε ένα ταξί και είπε στον οδηγό να την πάει στο νοσοκομείο.

Οταν βγήκε στο δρόμο είδε 20-25 άτομα στο έδαφος, πολλοί από αυτούς νεκροί ή βαριά τραυματίες.

Οταν μίλησε στο CNN, κάποιοι φίλοι του ήταν ακόμη μέσα. «Κρύφτηκαν σε κάποιο δωμάτιο στα σκοτεινά και μου έστειλαν μήνυμα. Ηταν πολύ φοβισμένοι βέβαια και περίμεναν την παρέμβαση της αστυνομίας, αλλά πέρασαν πάνω από δύο τρομακτικές ώρες», είπε.

Ο Τουν, ένας 22χρονος που ζει κοντά στο Bataclan, πήγαινε στο συναυλιακό χώρο με δύο φίλους, όταν είδε τρεις μαυροφορεμένους νέους με αυτόματα όπλα και έτσι δεν μπήκε. Ενας από τους δράστες άρχισε να πυροβολεί τον κόσμο. «Οι άνθρωποι έπεφταν σαν ντόμινο», είπε στο Reuters. «Είδα ανθρώπους πυροβολημένους στο πόδι, τον ώμο και την πλάτη, αρκετοί στο έδαφος προφανώς νεκροί», είπε στο Reuters.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες στο Bataclan φώναζαν «Allahu akbar» (Ο Θεός είναι μεγάλος) και κατηγορούσαν τη Γαλλία για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ γάζωναν τον κόσμο με σφαίρες.

"Αίμα και πτώματα παντού"

«Υπήρχε αίμα και πτώματα παντού. Ακούσαμε κραυγές. Ο καθένας προσπαθούσε να ξεφύγει», είπε στο AFP ο Πιερ Γιάναζακ, ραδιοφωνικός παραγωγός, που ήταν στη συναυλία και κατάφερε να κρυφτεί μαζί με κάποιους άλλους.

«Ακούγονταν από παντού κραυγές. Μας πυροβολούσαν στην τύχη», είπε ο 49χρονος Φρεντερίκ Νόβακ, φορώντας ακόμη μία μπλούζα γεμάτη αίματα, λίγο αφότου κατάφερε να ξεφύγει από το Bataclan, από την οροφή. «Τους είδα να πυροβολούν ανθρώπους που ήταν πεσμένοι στο πάτωμα», πρόσθεσε.

Οχι πολύ μακριά από εκεί, ο Νταμιέν Ζαλέτ, ένας 39χρονος χορογράφος από τις Βρυξέλλες, περπατούσε στην οδό Σαρόν, όταν είδαν έναν άνδρα με γένια να βγαίνει από ένα αυτοκίνητο, να σηκώνει ένα καλάσνικοφ και να πυροβολεί.

«Ημουν τόσο κοντά, περίπου δύο μέτρα. Φορούσε κοστούμι, έμοιαζε με γκάνγκστερ. Το πρόσωπό του δεν ήταν καλυμμένο», είπε ενώ πρόσθεσε ότι οι δράστες- τουλάχιστον ένας οπλισμένος ακόμη- δεν είπαν τίποτα. «Ηταν ήρεμοι. Ηταν τόσο σουρεαλιστικό. Δεν υπήρχαν κραυγές. Ολοι ήταν σε σοκ», λέει.

Ο ίδιος έτρεξε προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς το διαμέρισμα στο οποίο μένει, λίγα τετράγωνα πιο κάτω. «Απλά έκλαιγα. Είναι απερίγραπτη αυτή η βία».

Ο τρόμος απλώθηκε και στο Stade de France, όπου έπαιζε η Γαλλία με τη Γερμανία. Στο τέλος του παιχνιδιού, ενώ έβγαινε ο κόσμος από το γήπεδο, κάποιοι άρχισαν να τρέχουν ξανά προς την είσοδο. «Κρυφτήκαμε στις τουαλέτες για λίγο», λέει ο Κριστόφ Μπεπού, που ήταν στον αγώνα με τα δύο του παιδιά.

Ο Μαρκ Κολκλαφ βρέθηκε έξω από το καφέ στο οποίο έγινε επίθεση. «Φορούσε μαύρα, στεκόταν σε θέση βολής και κρατούσε ένα μεγάλο αυτόματο όπλο. Ηταν επαγγελματίας», διηγήθηκε στον Guardian. «Σκότωσε 3-4 άτομα που κάθονταν στις καρέκλες μπροστά από το καφέ. Στη συνέχεια, πυροβόλησε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Μετά πήγε προς το καφέ, γύρισε δεξιά και αριστερά και άνοιξε πυρ. Τότε ήταν που πέσαμε για να καλυφθούμε. Ακούσαμε ίσως 15-20 πυροβολισμούς και μετά επικράτησε ησυχία. Κάποιοι έβγαλαν από το αυτοκίνητο τον οδηγό που είχε τραυματιστεί. Τον ακούμπησαν σε μία κολόνα και πέθαινε», διηγείται.

«Είδαμε νεκρούς, είδα κάποιον που τον είχαν πυροβολήσει στο στομάχι. Ηταν φρικτό. Υπήρχε αίμα παντού», καταλήγει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News