default-image

Ξεκινούν το λιομάζωμα περιμένοντας μάταια τις επιδοτήσεις

Κρήτη
Ξεκινούν το λιομάζωμα περιμένοντας μάταια τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από χθες ξεκίνησαν δειλά-δειλά οι ελαιοπαραγωγοί στις πιο πρώιμες περιοχές να μαζεύουν τις ελιές τους από τα λιόφυτα που δε βρίσκονται στη χρονιά της βεντέμας, προκειμένου να προλάβουν το λιγοστό καρπό πάνω στα δέντρα, πριν πέσει στη γη από τους ισχυρούς βοριάδες.  

Το λιομάζωμα ξεκίνησε φέτος χωρίς οι ελαιοπαραγωγοί να έχουν εισπράξει την πρώτη δόση της επιδότησης τους που έτσι κι αλλιώς θα είναι κουτσουρεμένη όπως ορίζει η νέα ΚΑΠ.

Ενώ είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να παίρνουν τα μισά χρήματα από την επιδότηση τους στις 15 Οκτωβρίου, εφέτος έχει φτάσει στο μέσον ο Νοέμβρης και κανείς δε γνωρίζει πότε θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των παραγωγών και με ποιο ποσοστό από την επιδότηση τους.

«Οι περισσότεροι στο Καβούσι και την Παχιά Άμμο όπου είναι πιο πρώιμες οι ελιές, ξεκινούν τώρα το λιομάζωμα. Όλοι οι ελαιοπαραγωγοί αγκομαχούν αυτήν την περίοδο, γιατί έχουν μείνει χωρίς ρευστό, θέλουν να καλύψουν τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους, να κάνουν συντήρηση στα ελαιοραβδιστικά τους μηχανήματα, να αγοράσουν καινούργια ελαιόδυχτα, αλλά δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την επιδότηση που δικαιούνται. Για τους λόγους αυτούς κάθε μέρα στα καφενεία του χωριού, ακούμε μόνο παράπονα και πάρα πολύ γκρίνια», μας είπε ο ελαιοπαραγωγός κ. Μενέλαος Κοϊνάκης από την Παχιά Άμμο.

Αγρότης μετά τη σύνταξη του ως αυτοκινητιστής, ο κ. Σταύρος Μανιαδάκης, ταξιδεύει καθημερινά από τον Άγιο Νικόλαο στον αναδασμό της Παχιάς Άμμου για να περιποιηθεί το μποστάνι και τον ελαιώνα του.

«Όλοι είτε είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι, έχουμε ελαιώνες και μαζεύουμε κάθε χρόνο τις ελιές μας. Είχαμε συνηθίσει να εισπράττουμε πρώτα τη μισή επιδότηση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, και μετά βάζαμε μπροστά να μαζέψουμε πρώτα τις λιγαταρές ελιές, αφού είχαμε χρήματα να πληρώσουμε εργάτες και αγροτικά εφόδια. Φέτος μας έχουν αφήσει απλήρωτους και δεν μας λένε πότε θα βάλουνε τα χρήματα που δικαιούμαστε στους λογαριασμούς μας. Λέγανε τέλη Οκτωβρίου και μετά λέγανε τέλη Νοεμβρίου, ενώ τώρα λένε μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Δεν ξέρουμε πότε λένε αλήθεια και πότε ψέματα», μας λέει ο κ. Σταύρος Μανιαδάκης.

Από την οικοδομή πήρε τη σύνταξη του αφού εργάστηκε 40 χρόνια ως ελαιοχρωματιστής ο κ. Κωστής Πεδιαδίτης και έπειτα είπε να το ρίξει στην καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού.

«Είναι ωραία να δουλεύεις έξω στη φύση, μαζεύοντας ελιές με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς μηχανικά μέσα. Αλλά θα ήταν καλύτερα, αν για εμάς τους ελαιοπαραγωγούς αυτές οι εργασίες γινόντουσαν με τις επιδοτήσεις να έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς μας στην ώρα τους, όπως κατατέθηκαν στους αγρότες όλων των άλλων χωρών της Ε.Ε. Η πολιτεία μας ξέχασε. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα λίγα από τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις που θα πάρουμε, δεν είναι για να πάμε στα μπουζούκια. Είναι για να καλύψουμε τις επείγουσες υποχρεώσεις μας. Στο χωριό μου ο κόσμος έχει αρχίσει να φοβάται ότι μπορεί και να μη δοθούν οι επιδοτήσεις», μας λέει ο κ. Σταύρος Πεδιαδίτης.

Διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, αλλά ακμαιότατοι όπως είναι, αποφασίζουν να ξεκινήσουν μόνοι τους το λιομάζωμα στη θέση "Καμίνα", αφού τα παιδιά τους έχουν κάνει οικογένειες και ζουν σε άλλες πόλεις. Πρόκειται για το ανδρόγυνο Σoφία και Μιχάλη Μουτσάκη από το Καβούσι Ιεράπετρας.

«Ξεκινήσαμε σήμερα μόνοι μας το λιομάζωμα και είμαστε από τους πρώτους στο Καβούσι. Από την ερχόμενη Δευτέρα όλοι οι Καβουσανοί ελαιοπαραγωγοί θα βρίσκονται στα λιόφυτα τους, αφού οι ελιές είναι λίγες παντού εφέτος, και υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν στη γή αν δε μαζευτούν γρήγορα. Ξεκινούν αλλά δεν έχουν χρήματα αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχουν εισπράξει μέρος της επιδότησης, για να αγοράσουν ένα καινούργιο δίχτυ να συμπληρώσουν τα εφόδια τους, δεν έχουν να πάρουν ένα καινούργιο ραβδιστικό μηχάνημα η οτιδήποτε χρειάζονται για να κάνουν ευκολότερο το λιομάζωμα. Δεν είναι δυνατόν, να έχουμε φτάσει στα μέσα Νοεμβρίου και να μην έχουμε πληρωθεί μέρος της επιδότησης μας. Δεν ξέρουμε τι έχουν γίνει τα χρήματα των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων. Ανησυχούμε και φοβούμαστε μη μας τα φάνε και αυτά», μας λέει η κ. Σοφία Μουτσάκη.

«Ο αγρότης έχει πολλές ανάγκες και από τώρα και μετά με τους φόρους που τον φορτώνουν θα έχει ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις. Η πολιτεία που έχει τόσες απαιτήσεις από τον φορολογούμενο αγρότη, τον οποίο θέλει να είναι και συνεπής με τις υποχρεώσεις του, η ίδια δεν είναι καθόλου συνεπής απέναντι του. Όποιος και αν κυβερνά το ίδιο πράγμα είμαστε. Άλλα μας λένε προεκλογικά και άλλα μόλις πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Δεν έχουμε καταλάβει γιατί αυτή την περίοδο δεν μπορούν να μας δώσουν τις επιδοτήσεις που δικαιούμαστε, αφού τα χρήματα αυτά προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια», μας λέει ο κ. Μιχάλης Μουτσάκης.

Στην Ιεράπετρα το πρώτο ελαιουργείο που "λάδωσε" τα μηχανήματα ψυχρής έκθλιψης, την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά εφέτος, ήταν το ελαιουργείο "Παπαδάκης" στο Ξηροπήγαδο.

«Ξεκινήσαμε της περασμένη Πέμπτη αλέθοντας για πρώτη φορά δικές μας ελιές στα καινούργια μηχανήματα ψυχρής έκθλιψης. Το Σάββατο θα αλέσουμε τις πιο πρώιμες ελιές των πρώτων 30 ελαιοπαραγωγών της φετινής περιόδου, αλλά τους ακούμε να παραπονιούνται, ότι η πολιτεία τους έχει αφήσει χωρίς τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, ενώ έχουμε φτάσει στα μέσα του Νοέμβρη. Οι άνθρωποι αυτοί, επειδή οι περισσότεροι στηρίζονται στο αγροτικό εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειες τους, αναγκάζονται να μαζέψουν λίγο νωρίτερα τις ελιές τους , και έπειτα να πουλήσουν το λάδι τους , για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Αν καταβληθεί το 90% της επιδότησης μέχρι τα Χριστούγεννα όπως έχει ακουστεί, τότε θα μείνουν ικανοποιημένοι νομίζω οι περισσότεροι παραγωγοί», μας λέει ο κ Μανόλης Παπαδάκης, συνταξιούχος ελαιουργός.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιεράπετρα εφέτος παρουσιάζει μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρυσι που ξεπερνά το -60%. Η ελαιοκομική περίοδος 2014-2015 ήταν σε όγκο παραγωγής λαδιού από τις καλύτερες των τελευταίων 20 χρόνων, και θεωρείται λογικό μετά από μια καλή χρονιά να έπεται μια χρονιά μέτρια.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News