Ειδήσεις

Συνελήφθη 48χρονος για εμπρησμό στον Δήμο Κανδάνου-Σελίνου

Μία ακόμη περίπτωση εμπρησμού εξιχνιάστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισσάμου, καθώς συνελήφθη 48χρονος που έβαλε φωτιά για να κάψει ξερόχορτα αλλά αυτή ξέφυγε από τον έλεγχο του.

Στην εξιχνίαση της πυρκαγιάς, προέβη το Ανακριτικό Τμήμα της Υπηρεσίας, στην περιοχή του Άγιου Δίκαιου, Δ.Δ. Μουστάκου, του Δήμου Κανδάνου - Σελίνου και συγκεκριμένα, συνελήφθη άνδρας 48 ετών στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, ο οποίος προέβει σε εμπρησμό  έκτασης με χαμηλή βλάστηση. Ο δράστης ομολόγησε την πράξη του και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του.

Στη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας, αναφέρονται τα εξής: "Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ' όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό με πρόθεση ή από αμέλεια, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή, διακοπή της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και απαγόρευση βόσκησης, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.

Επίσης, με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου 2015 παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα διαχείρισης γεωργικών υπολειμμάτων (π.χ. κλαδιών) μέσω καύσης. Δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν προς το παρόν στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ήπιες και συνεπώς υφίσταται ακόμη αυξημένη επικινδυνότητα, επισημαίνουμε τα κάτωθι προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία:


Σύμφωνα με το Άρθρο 4 παράγραφος 1 της 9ης/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β' 1459/30-11-2000) όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β' 1554) επιτρέπεται από 1ης Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επομένου έτους, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, για τις οποίες δεν προκύπτουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα διαφορετικά μέτρα από την ανωτέρω ή άλλη διάταξη, εφόσον ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι προληπτικά μέτρα:


1. Ενημέρωση της αρμόδιας κατά τόπους Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης.
2. Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση.
3. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ).
4. Η καύση θα διενεργείται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ).
5. Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς.

6. Στην περίπτωση απομάκρυνσης των ατόμων που άναψαν την φωτιά υποχρεούνται στην πλήρη κατάσβεσή της.
6. Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος."

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια