default-image

Μαζική η συμμετοχή στις πορείες της Κρήτης

Κρήτη
Μαζική η συμμετοχή στις πορείες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι στο Ηράκλειο, η πορεία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ και η οποία είχε μαζική συμμετοχή.

Από τις 10 το πρωί εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου όπου πραγματοποιήθηκαν απεργιακές ομιλίες.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας, ενώ πραγματοποιήθηκε και πορεία στο κέντρο της πόλης.  

Όλοι παραγωγικοί φορείς και επιστημονικοί έφτασαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην Περιφέρεια όπου και κατέθεσαν ψήφισμα ενάντια στα μνημονιακά μέτρα.

Οι φορείς ζήτησαν από τον περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη να βρει λύση ως τοπική αυτοδιοίκηση, συζητώντας με τους βουλευτές της κυβέρνησης. Από τη μεριά του ο κ. Αρναουτάκης δεσμεύτηκε ότι θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο Ηρακλείου, δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι είχαν απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία. Συγκεκριμένα, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου συμμετείχαν - μεταξύ άλλων - ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, η ΟΕΒΕΝΗ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών Νομού Ηρακλείου.

Εξάλλου, σήμερα, δε θα λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες λόγω της συμμετοχής της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην γενική απεργία. Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη οι έμποροι, το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι εργαζόμενοι στις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και οι ναυτεργάτες. «Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση, «η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ».

Στη γενική απεργία παίρνει μέρος και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Κρήτη. Εξάλλου, στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, έπειτα από σχετική απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες των κέντρων ξένων γλωσσών του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι θα βρίσκονται - σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν - στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, τα απογευματινά μαθήματα των φροντιστηρίων θα γίνουν κανονικά.  

Σε Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο

Στα Χανιά, το απεργιακό ραντεβού είχε δοθεί για τις 11 το πρωί, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, ενώ στο Ρέθυμνο η συγκέντρωση ξεκίνησε από τις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Εξάλλου, το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου από κοινού με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε συγκέντρωση, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 10 το πρωί, έξω από τον ΟΑΕΔ, στον Άγιο Νικόλαο.

Νέκρωσε η Ιεράπετρα

Τα πάντα σχεδόν έμειναν κλειστά μέχρι το μεσημέρι και στην Ιεράπετρα, καθώς η 12η Νοεμβρίου ήταν η μέρα της πρώτης γενικής απεργίας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σχεδόν από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εκδόθηκαν ανακοινώσεις στήριξης και συμμετοχής.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής, στήριξε την Πανελλαδική απεργία της 12ης Νοέμβρη 2015, σε ένδειξη σεβασμού, συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζόμενων, όπως είχαν κάνει και εκείνοι στο πρόσφατο παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο.

Στην Ιεράπετρα μαχητικό απεργιακό κλίμα, δημιούργησαν στο κέντρο της πόλης, εκατοντάδες απεργοί, εκπαιδευτικοί κυρίως και μαθητές, αλλά και εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Μετά τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώου, έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τα πανό στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα κατά της καταστροφικής πολιτικής που επιχειρείται να εφαρμοστεί στη βάση των επιταγών του τρίτου μνημονίου.

Οι Σύλλογοι Καφέ και Εστίαης, Επαγγελματοβιοτεχνών, Εμπόρων και Ηλεκτρολόγων, είχαν καλέσει τα μέλη τους να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις τους από το πρωί μέχρι τις 11.00 π.μ.

Οργανώνεται σιγά-σιγά και η αγροτική απόβαση στην Αθήνα

Με ανακοίνωση της η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμού Ιεράπετρας συμμετέχοντας στη διοργάνωση του Πανελλήνιου αγροτικού συλλαλητηρίου στις 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα καλεί τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής να δώσουν βροντερό "παρών" και να φροντίσουν να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους για να βρουν εισιτήριο με τα πλοία της γραμμής.

«Η ΕΑΣ Ιεράπετρας καλεί τους αγρότες-παραγωγούς της περιοχής να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών της χώρας μας στις 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προβλέπονται, θα οδηγήσουν σε δραματική μείωση την παραγωγή, σε συρρίκνωση τον πρωτογενή τομέα και αρνητικές επιπτώσεις για τις γεωργικές περιοχές και την ύπαιθρο της χώρας μας. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Ιεράπετρας (Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών, Γεωργικά Εφόδια, Δημοπρατήριο).

Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ με ακτοπλοϊκό εισιτήριο Ηράκλειο-Πειραιάς με επιστροφή και ημερομηνία αναχώρησης Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 και επιστροφή ξημερώματα Πέμπτης 19 Νοεμβρίου στο λιμάνι του Ηρακλείου», ανακοίνωσε η ΕΑΣ Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News