default-image

Ερώτηση για τα Εργατικό "ατύχημα" στην υπηρεσία καθαριότητας

Κρήτη
Ερώτηση για τα Εργατικό "ατύχημα" στην υπηρεσία καθαριότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ.κ. Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα το εργατικό "ατύχημα" εργαζόμενου στα 5μηνα στην Υπηρεσία Καθαριότητας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης".

Ειδικότερα, στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:

«Θέμα: "Εργατικό «ατύχημα» εργαζόμενου στα 5μηνα στην Υπηρεσία Καθαριότητας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης".

Ένα ακόμα κρούσμα εργατικού «ατυχήματος» είχαμε στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης στις 3/11/2015, όταν ένας εργαζόμενος πεντάμηνου προγράμματος απασχόλησης στην υπηρεσία καθαριότητας, έπεσε από το απορριμματοφόρο και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Τους έξι τελευταίους μήνες, μαζί με αυτό, είχαμε δύο εργατικά "ατυχήματα" στην ίδια υπηρεσία του ίδιου Δήμου. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν εργαζόμενους με συμβάσεις 2μηνες ή 5μηνες.

Δεν πρόκειται για εργατικά ατυχήματα αλλά για προδιαγεγραμμένα εγκλήματα μιας και στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων, λόγω της υποστελέχωσης σε μόνιμο προσωπικό, κυριαρχούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις των 2μηνων, 5μηνων και στην καλύτερη περίπτωση 8μηνων συμβάσεων. Η αντικατάσταση των μόνιμων εργαζομένων με συμβασιούχους, που εργάζονται με την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης πάνω από τα κεφάλια τους, μειώνει τις αντιδράσεις και αντιστάσεις για μέτρα ασφάλειας στο χαμηλότερο σημείο.

Είναι η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και έχει μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε κάτεργα. Αυτό το εργασιακό μοντέλο που θέλουν να παγιώσουν στους δήμους κυβέρνηση και ΕΕ, στηρίζει ολόπλευρα και η δημοτική αρχή του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Βάζει πλάτη στο να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα, πλήρως εξαθλιωμένοι, πατώντας πάνω στην ανάγκη τους για δουλειά και με κίνδυνο σοβαρού εργατικού ατυχήματος. Και η λίστα των εργατικών ατυχημάτων μεγαλώνει επικίνδυνα.

Η συγκυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις ώστε όλες οι υπηρεσίες των Δήμων να έχουν Μόνιμο Προσωπικό με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, διατηρεί και επεκτείνει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος Κυβέρνησης - ΕΕ είναι να χαμηλώσει ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης αλλά και να καταπατήσει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι αυτών των προγραμμάτων απασχόλησης υποχρεούνται να αναλαμβάνουν και καθήκοντα εκτός των προβλεπόμενων στην σύμβαση, με πλημμελή έως καθόλου εκπαίδευση και χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα με μισθούς πείνας.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

1. Στις Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εργάζονται αποκλειστικά και μόνο εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

2. Να θεσπιστούν με ευθύνη της Κυβέρνησης τα απαιτούμενα, σύγχρονα και εξειδικευμένα μέτρα ασφάλειας για όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτά.

3. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση του άτυχου εργαζόμενου αλλά και γενικότερα τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων, με ευθύνη του Κράτους, να απολαμβάνουν την δωρεάν, πλήρη και σύγχρονη ιατρική, νοσηλευτική και φυσιοθεραπευτική περίθαλψη καθώς και την κάλυψη των σύγχρονων βιοτικών και κοινωνικών αναγκών όσο η σωματική και πνευματική τους κατάσταση το απαιτεί.

4. Ειδικά για τους εργαζόμενους στα 5μηνα, να αμείβονται με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και να έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστική, υγειονομική κάλυψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News