Ειδήσεις

Συνάντηση με αφορμή τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Στα πλαίσια της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες στο ΙΚΑ, το ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς με αφορμή τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ μαζί με γονείς που τους ζητάνε πίσω το επίδομα τοκετού συναντήθηκαν με τον κ. Ροκαδάκη. Υπέβαλλαν υπόμνημα διαμαρτυρίας και απαίτησαν να διαβιβαστεί προς τον υπουργό Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, στον διοικητή του ΙΚΑ και στον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ.

Η ΟΓΕ και οι γονείς ζητούν:

«Από τους αρμόδιους φορείς να δώσουν άμεσα απάντηση και να πάρουν θέση απέναντι στα αιτήματα μας. Δηλώσαμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλη καθυστέρηση και αν μέσα στις επόμενες μέρες δε δοθεί απάντηση, ή αν δοθεί δε θα είναι θετική απέναντι στους γονείς, τότε οι επόμενες κινήσεις μας θα είναι πιο δυναμικές. Καλούμε όλους τους γονείς να έρθουν άμεσα σε επαφή μαζί μας, πιο οργανωμένα και μαζικά να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα (ogeirakliou@gmail.com). Παρακάτω παραθέτουμε το περιεχόμενο του υπομνήματος που υποβάλλαμε:

Υπόμνημα διαμαρτυρίας

Σύμφωνα με εντολή του προέδρου του ΕΟΠΠΥ στις 10/7/2013 ζητήθηκε να γίνει εφαρμογή του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΠΥ, που ισχύει από 18/11/2012 και να επιστραφούν, ως αχρεωστήστως καταβληθέντα τα ποσά που δοθήκαν ως επιδόματα τοκετού, από τις οικογένειες που απέκτησαν παιδί το χρονικό διάστημα που έπεται της παραπάνω ημερομηνίας. Τα χρήματα αυτά πράγματι ζητήθηκαν πίσω και μάλιστα έντοκα και υπό την απειλή της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των οικογενειών αν δεν τα εξοφλούσαν εντός 15 ημερών.   

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού προηγήθηκε μια σειρά κινητοποιήσεων, όπου προσωρινά η απόφαση "ανεστάλη", η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζητάει ξανά τα χρήματα πίσω συν τέλη και υπό την απειλή κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.    

Να γνωστοποιηθεί στον υπουργό Εργασίας, στον Διοικητή του ΙΚΑ και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ, ότι οι γονείς αφενός επειδή δεν έχουν τα χρήματα και αφετέρου επειδή δικαιούνται το επίδομα τοκετού ως προνοιακό επίδομα, αρνούνται να το επιστρέψουν πίσω. Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια.

Εκτός των άλλων η παροχή του βοηθήματος στις μητέρες μόνο εφόσον γεννήσουν στο σπίτι αναγκάζει όσες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και βλέπουν στο ποσό του επιδόματος μια μικρή έστω ανάσα, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια. Γεγονός που συνεπάγεται αμέτρητους κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί, στις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σύνδεση με το νοσοκομείο και το γιατρό για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν «δόλωμα» για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά.

Διεκδικούμε

1.      Μη επιστροφή του επιδόματος τοκετού από τους γονείς που τους δόθηκε και τους το ζητάνε πίσω.

2.      Καταβολή του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμλό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3.      Δωρεάν για όλες τις γυναίκες κάθε είδους γυναικολογικές εξετάσεις, ο προγεννητικός έλεγχος, κύησης κ.λπ.

4.      Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και υγεία για όλο το λαό».

Σχόλια