default-image

Παραλύει η χώρα από την απεργία

Κρήτη
Παραλύει η χώρα από την απεργία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραλύει η χώρα, σήμερα Πέμπτη απ' άκρη σ' άκρη, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να απεργήσουν, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Έπειτα από σχεδόν 12 μήνες (η τελευταία γενική απεργία είχε γίνει στις 27 Νοεμβρίου του 2014), εργατικά σωματεία όλων των βαθμίδων, τοπικοί φορείς και πολιτικά κόμματα αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, καλώντας τον κόσμο να αντισταθεί στο νέο κύμα μέτρων που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί ενόψει της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας είναι οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

«Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα. Όλοι και όλες μαζί αρκεί να το πιστέψουμε. Αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε. Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αντίστοιχη ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ: «Η υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων».

Οι συγκεντρώσεις της Κρήτης

Στο Ηράκλειο έχουν προγραμματιστεί δυο απεργιακές συγκεντρώσεις. Η μία θα γίνει στις 10 το πρωί, με το ραντεβού να έχει δοθεί στο Εργατικό Κέντρο στη λεωφόρο Δημοκρατίας. Η δεύτερη συγκέντρωση, η οποία διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ, έχει προγραμματιστεί - επίσης - για τις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο μεταξύ, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο και σε άλλες πόλεις της Κρήτης. Στα Χανιά, το απεργιακό ραντεβού έχει δοθεί για τις 11 το πρωί, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, ενώ στο Ρέθυμνο η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Εξάλλου, το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου από κοινού με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε συγκέντρωση, η οποία θα γίνει στις 10 το πρωί, έξω από τον ΟΑΕΔ, στον Άγιο Νικόλαο.

"Νεκρώνει" το Ηράκλειο

Σε επίπεδο Ηρακλείου, δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία. Συγκεκριμένα, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου θα συμμετάσχουν - μεταξύ άλλων - ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, η ΟΕΒΕΝΗ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών Νομού Ηρακλείου.

Εξάλλου, αύριο, δε θα λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες λόγω της συμμετοχής της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην γενική απεργία. Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη οι έμποροι, το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι εργαζόμενοι στις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και οι ναυτεργάτες. «Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση, «η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ».

Στη γενική απεργία παίρνει μέρος και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Κρήτη. Εξάλλου, στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, έπειτα από σχετική απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Σημειώνεται, τέλος, ότι στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες των κέντρων ξένων γλωσσών του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι θα βρίσκονται - σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν - στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, τα απογευματινά μαθήματα των φροντιστηρίων θα γίνουν κανονικά.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News