Ειδήσεις

Τσακαλώτος: "Επιστροφή στις αγορές το β' εξάμηνο του 2016"

Την πρόθεση της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το δεύτερο μισό του 2016 ανέφερε, μιλώντας στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε, η χώρα δεν έχει εκδώσει ομόλογα για ιδιώτες επενδυτές από τον Ιούλιο του 2014.

Μιλώντας στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο Τσακαλώτος είπε ότι είχε συναντηθεί επίσης με διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου για να συζητήσει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.

«Ήταν ένα γενικά συνολικό θέμα του οδικού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, πώς πάει η ανακεφαλαίωση (των τραπεζών) και πότε περιμένουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και τα λοιπά», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν, ασφαλώς, πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά τους φοβίζει η έξοδος της Ελλάδας (από το ευρώ) καθώς και ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην πετύχει», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά ότι η ελάφρυνση είναι καθοριστικής σημασίας για να επιστρέψουν οι επενδυτές.

«Δε θα φτάσουμε σε συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα», επισήμανε ο Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οκτώ, ή εννιά χρόνια».

Η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος, όπου δεν πληρώνονται τόκοι για 15 με 20 χρόνια, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας και να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες επενδύσεις από ιδιωτικούς επενδυτές.

«Όταν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σχόλια