Ειδήσεις

"Έφυγε" ο σπουδαίος μουσικός Αβυσσινός

Σε ηλικία 84 ετών ένας από τους σημαντικότερους υπηρέτες της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, ο Γεώργιος Σφακιανάκης, γνωστότερος ως Αβυσσινός, έφυγε από τη ζωή!

Για σχεδόν μισό αιώνα ασχολήθηκε με την κρητική μουσική, την οποία υπηρέτησε με πάθος αλλά και ταπεινότητα.

Γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1931 και κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Μεγάλωσε στο Σκαλάνι όπου και ζούσε μέχρι σήμερα. Το παρανόμι "Αβυσσινός" το πήρε από το δάσκαλο του που τον αποκαλούσε έτσι επειδή είναι μελαχρινός.

Ο Γιώργης Αβυσσινός ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός. Σε ηλικία 15 ετών είχε γίνει ένας φτασμένος βιολάτορας και έπαιζε στο καφενείο του πατέρα του στο Σκαλάνι. Εκεί πήγαιναν κάθε βράδυ Ηρακλειώτες για να ακούσουν τον Γιώργη όπως έλεγαν.

Ο Αβυσσινός έπαιζε σε γάμους και πανηγύρια μέχρι που στρατεύτηκε. Υπηρετώντας στο δέκατο ένατο Σύνταγμα Πεζικού ποτέ δεν αποχωρίστηκε το βιολί διασκεδάζοντας με αυτό όλο το σύνταγμα. Μετά την απόλυσή του από το στρατό άνοιξε στο Σκαλάνι το πρώτο του μαγαζί το 1960. Εκεί έγινε γνωστός σε όλη την Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα.

Το 1974 ο Αβυσσινός άνοιξε το μαγαζί που λειτουργεί ακόμα και σήμερα στα Σπήλια Ηρακλείου επειδή το πρώτο του μαγαζί ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τους θαμώνες του. Ο Γιώργης Αβυσσινός υπηρέτησε την κρητική μουσική πάνω από 45 χρόνια και είναι αυτοδίδακτος. Μερικοί δίσκοι από τους πολλούς που ηχογράφησε είναι οι "Νυχτοξημερώματα", "Κοντυλιές και τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό" και πολλοί άλλοι. Έχει τιμηθεί από το Σύλλογο "Κρητική Μούσα" των Αθηνών το Νοέμβριο 1979, την ΠανΚαλοχωριανή Ένωση "Το Ιστρον" στις 26 Ιουλίου, τον Πολιτιστικό σύλλογο Δαφνών το 1999, το Δήμο Μαλίων στις 3/9/1999, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής στις 8 Μαρτίου 1999, κ.α.

Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Κωστή, τον Γιάννη και τον Μανώλη και προς το παρόν τρία εγγόνια, την Κατερίνα, την Εριφύλη και τη μικρή Κατερίνα. Ο γιος του ο Κωστής συνεχίζει τη μουσική παράδοση της οικογένειάς του παίζοντας λαούτο.

Σχόλια