Ειδήσεις

"Έφυγε" ο Χέλμουτ Σμιτ

Ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς του 20ου αιώνα, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, απεβίωσε μετά από ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο 96χρονος πρώην Καγκελάριος δεν ήταν πλέον σε θέση να επικοινωνήσει.

"Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο γιατρός του, ο Χάινερ Γκρέτεν. "Ούτε θέλει ούτε μπορεί πλέον", σημείωσε χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος του, ο Καρλ-Χάιντς Κουκ.

Ο Χέλμουτ Σμιτ είχε υποβληθεί τον Σεπτέμβριο σε επέμβαση για την αντιμετώπιση θρόμβου στο πόδι και είχε επιστρέψει με δική του επιθυμία στο σπίτι του στο Αμβούργο έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων.

Ο Χέλμουτ Σμιτ, γιος δασκάλων και εγγονός Εβραίου επιχειρηματία, διετέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982. Πριν αναλάβει καγκελάριος, είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Αμυνας (1969-72) και ως υπουργός Οικονομικών (1972-74). Μάλιστα, από τη θέση του υπουργού των Οικονομικών θεωρείται ότι προώθησε τις οικονομικές πολιτικές που εδραίωσαν το «οικονομικό θαύμα» (το Wirtschaftswunder) της Γερμανίας, δίνοντας στη χώρα το σταθερότερο νόμισμα και τη σταθερότερη οικονομική θέση στον κόσμο την εποχή εκείνη.

Είχε υπηρετήσει επίσης για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ως υπουργός Οικονομίας, αλλά και σε άλλα υπουργικά αξιώματα.

Ήταν ίσως ο σημαντικότερος υποστηρικτής της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ενώ τον συνέδεε στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Σχόλια