Ειδήσεις

Μ. Συντυχάκης: Επίκαιρη ερώτηση για το "Βοήθεια στο Σπίτι"

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι".

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:

«Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", με 4 χιλιάδες εργαζόμενους και πάνω από 100 χιλιάδες συνταξιούχους και ΑμΕΑ ως αποδέκτες, οδηγείται στη λήξη του χωρίς η κυβέρνηση ακόμη να έχει ανακοινώσει μέτρα για τη συνέχειά του. Μια τακτική που επαναλαμβάνεται και από τη σημερινή κυβέρνηση με στόχο πιο εύκολα να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα και οι χιλιάδες συνταξιούχοι και ΑμΕΑ, που σήμερα προσφεύγουν σε αυτές τις ανεπαρκείς όσο αφορά το περιεχόμενο και την έκτασή τους δομές, τις νέες αντιδραστικές ανατροπές που προετοιμάζονται με βάση και τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Το σημερινό πρόγραμμα λήγει σε μόλις 2 μήνες (30/12/2015) και η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά εν ισχύι το άρθρο 64/ν.4277/14 που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα σε αορίστου χρόνου, άρα τους οδηγεί στην απόλυση τους επόμενους μήνες. Έχει επίσης κοινοποιηθεί η άρνηση της αρμόδιας ευρωενωσιακής επιτρόπου για τη συνέχεια χρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων και οι εθνικοί πόροι αντλούνται κατά κύριο λόγο τα χρόνια της παράτασής του από τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Γενεών)!

Είναι ακόμη γνωστό ότι το "διάδοχο σχήμα" που έχει ήδη νομοθετηθεί από προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν προβλέπει άλλη χρηματοδότηση πέραν αυτής των ασφαλιστικών εισφορών και από το χαρακτήρα του πετάει απέξω από αυτές τις δομές την πλειοψηφία των συνταξιούχων και ΑμΕΑ και τους εργαζόμενους σε αυτές. Η υλοποίησή του δε εκχωρείται στις λεγόμενες κοινωνικές συνεταιριστικές οργανώσεις, σε ΜΚΟ και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση να διασφαλίσει τη συνέχεια του προγράμματος, τη σταθερή και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι, να προσληφθεί επιπλέον όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να αναπτυχθεί πανελλαδικά πλήρως ως υπηρεσία, ενταγμένη στους Δήμους. Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κ.λπ. κατάστασή τους», τονίζει ο βουλευτής.

Τέλος, ο Μανώλης Συντυχάκης ερωτά τον υπουργό πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα.

Σχόλια