Ειδήσεις

Μαριάς: Να αναγνωριστεί το καθεστώς του κλιματικού πρόσφυγα

Ενδιαφέρουσα παρέμβαση για την κλιματική αλλαγή και τις απειλές που συνεπάγεται για το περιβάλλον και τον άνθρωπο κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στo Στρασβούργο στις 16/10/2015.

Ο Νότης Μαριάς επισήμανε πως «ο τρόπος διεξαγωγής της επικείμενης συνδιάσκεψης, COP21, στο Παρίσι, δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα αλλά μία ευκαιρία για το γαλλογερμανικό άξονα να προωθήσει με επιθετικότερο ακόμη τρόπο τη διπλωματία στον τομέα του κλίματος υπέρ των συμφερόντων του».

Μοναδικός στόχος των γερμανογαλλικών εταιρειών, ανέφερε στην παρέμβασή του ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, είναι η αύξηση των εξαγωγών τους προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υφίστανται ήδη τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ενός φαινομένου που προκαλείται κυρίως από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των αναπτυγμένων οικονομιών όπως των ΗΠΑ, της Κίνας και της Γερμανίας».

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκατομμυρίων κλιματικών προσφύγων.

«Υπολογίζεται», είπε, «ότι ήδη μεταξύ 2008 και 2013 οι κλιματικοί πρόσφυγες ανέρχονται σε 166 εκατομμύρια. Όταν σήμερα η Ε.Ε. και ειδικά η πατρίδα μου, η Ελλάδα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές λόγω του πολέμου στη Συρία, φανταστείτε πόσο δύσκολο θα είναι στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προσφυγικές ροές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πρώτο βήμα θωράκισης για τη μελλοντική διαχείριση του ζητήματος αυτού είναι η διεθνής νομική αναγνώριση του καθεστώτος του κλιματικού πρόσφυγα».

Σχόλια