Ειδήσεις

Σ. Ρομπόλης: Οριακά το ασφαλιστικό ως το 2040

Στις παρούσες συνθήκες, με τη λογική εισπρακτικού μόνο χαρακτήρα στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και τις δημογραφικές ανατροπές μέσα στα 6 χρόνια της κρίσης στα εργασιακά, είναι προφανές, κατά τον ομότιμο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββα Ρομπόλη, ότι κοντά στο 2040, αν δεν υπάρξει καθοριστική παρέμβαση, το κενό θα είναι οριστικό και το σύστημα θα καταρρεύσει πλέον και για λόγους δημογραφικούς, είπε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

Όπως τόνισε, σταδιακά μετατρεπόμαστε σε μία χώρα μη εργαζόμενων, με την πλειοψηφία της να είναι άνεργοι και συνταξιούχοι είναι η Ελλάδα.

Συνολικά ο πληθυσμός που είναι εργασιακά ανενεργός αγγίζει τα 7 εκατομμύρια, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο κ. Ρομπόλης πρόσθεσε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Κατρούγκαλου δε βασίζεται σε καμία αναλογιστική μελέτη, ενώ κατά την εκτίμησή του η κατάρρευση ενός συστήματος, που είναι σαφώς καλύτερο από το υπερ-κεφαλαιποιητικό που θέλουν τώρα να υιοθετήσουν, θα επέλθει ίσως νωρίτερα και από το 2030, χωρίς ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και την αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων, που από τη μία κόβουν δαπάνες αλλά την ίδια ώρα αυξάνουν τους συνταξιούχους με αποτέλεσμα ούτε τους δημοσιονομικούς στόχους να μην καλύπτουν, αλλά έναν φαύλο κύκλο καταβύθισης όλου του συστήματος.

Σχόλια