Ειδήσεις

Κίνδυνος διάλυσης της Ευρώπης

Για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν ραντεβού στο στρογγυλό τραπέζι για να συζητήσουν το μεταναστευτικό. Στη νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας τίθεται επί τάπητος η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης εν μέσω τόσο έντονων αντιπαραθέσεων που οδηγούν πολλούς σε προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο αυτή η κατάσταση να σαρώσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, ότι «το προσφυγικό μπορεί να διαλύσει την Ε.Ε.». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, αυτό μπορεί να συμβεί τρομακτικά γρήγορα, εάν γίνει κανόνας η περιχαράκωση αντί της αλληλεγγύης στο εσωτερικό και προς τα έξω. «Αυτός ο λανθασμένος εθνικισμός μπορεί να οδηγήσει σε κανονικό πόλεμο», είπε ο Άσελμπορν μιλώντας στο γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά τον ίδιο, κινδυνεύει πρώτα η Συνθήκη Σένγκεν, λέγοντας πως «ίσως μας έχει απομείνει χρόνος μόνο μερικών μηνών».

Ο Λουξεμβούργιος υπουργός σημείωσε επίσης πως υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα που «εκμεταλλεύονται συνειδητά» την προσφυγική κρίση για να «καλλιεργήσουν φόβο και να παραπλανήσουν».

Κοινές περιπολίες

Η Σύνοδος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και για έναν επιπρόσθετο λόγο, τις πιέσεις τόσο από το Βερολίνο όσο και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, Ελλάδας και Τουρκίας. Το θέμα αποκτά νέα δυναμική, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή ξεσπά ένας άτυπος πόλεμος μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για το μεταναστευτικό.

Όπως δήλωσε ο Σόιμπλε, η Γερμανία είναι πολύ πρόθυμη να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί όλους όσοι επιθυμούν να έρθουν, ζητώντας παράλληλα να σταλεί σαφές μήνυμα προς τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και κατηγορώντας τον Μάρτιν Σουλτς, με φόντο την επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι δίνει τη «λάθος εικόνα» πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

«Καθαρά μηνύματα»

Όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «χαιρετίζει τέσσερις οικογένειες που μεταφέρονται από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο και όταν γίνονται τέτοιες ενέργειες, πρέπει στη Συρία να σκέφτονται οι πρόσφυγες "εμείς γιατί μένουμε εδώ, εφόσον είμαστε τόσο ευπρόσδεκτοι;"», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στα 5 εκατομμύρια προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αλλά βρίσκονται ακόμη στη Συρία.

«Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη Γερμανία για έλλειμμα αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να ρίξουμε την ευθύνη ο ένας στον άλλον (...). Πρέπει να στείλουμε καθαρά μηνύματα. Βρισκόμαστε κοντά στο όριο των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης - κανένας δεν το κάνει με μεγαλύτερη προσήλωση απ' ότι η καγκελάριος - αλλά το να μας κατηγορούν ότι επιδείξαμε έλλειμμα αλληλεγγύης (...) με όλον τον σεβασμό, αλλά η Γαλλία έχει επιδείξει ως τώρα λίγη αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, ρίχνοντας καρφιά και για την κριτική Γάλλων αξιωματούχων προς το Βερολίνο.

«Μεγάλη πρόκληση»

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στον κίνδυνο να εκραγεί η Ευρώπη υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση. «Πρόκειται για μία από τις πραγματικά μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, αλλά αν τα καταφέρει, αυτό θα είναι και απόδειξη του γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Ως έθνη-κράτη μόνοι μας, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να καταφέρουμε την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Η Ευρώπη πρέπει όμως να γίνει πιο ικανή για δράση», δήλωσε.

Χθες πάντως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι «αν οι Ευρωπαίοι δε συμφωνήσουν τώρα, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω». Ο Μάρτιν Σουλτς πρότεινε μάλιστα ως κίνητρο για τις πρόθυμες χώρες την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Η προειδοποίηση της Frontex προς την Καγκελαρία

Αίσθηση, την ίδια στιγμή, προκαλεί η αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" ότι ήδη από το Μάρτιο ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, είχε προειδοποιήσει την καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών για μεγάλη άνοδο των προσφυγικών ροών. Ο Φαμπρίς Λεγκέρι, επικαλούμενος πηγές στη Λιβύη, είχε αναφέρει τότε ότι και μόνο ο αριθμός των ανθρώπων που ήταν έτοιμος να έρθει από εκεί στην Ευρώπη ανέρχεται στο μισό με ένα εκατομμύριο άτομα.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της Frontex είχε ενημερώσει σε κλειστή συνεδρίαση στη γερμανική βουλή ότι η παράνομη διέλευση στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 550%. Επίσης, προειδοποίηση ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναμένει για το 2015 ως και 300.000 Κοσοβάρους είχε στείλει ήδη το Φεβρουάριο και η γερμανική πρεσβεία στην Πρίστινα.

Κλείσιμο συνόρων;

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι γερμανικές Αρχές ασφάλειας προετοιμάζονται, λόγω του διογκούμενου προσφυγικού κύματος, για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι βαλκανικές χώρες τα σύνορά τους. Επικαλούμενη εμπιστευτική έκθεση του κέντρου ανάλυσης GASIM, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας, όπως επίσης και το ΥΠ.ΕΞ., η "Die Welt" γράφει ότι, αν συμβεί αυτό, τότε «το ελληνικό σύστημα της περιστρεφόμενης πόρτας» θα ακινητοποιηθεί.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια