Ειδήσεις

Δημόσια έργα με ρυθμούς... χελώνας

Τι κι αν είχε διαφημιστεί δεόντως! Τι κι αν φαντάζει κάτι το αυτονόητο για ένα σύγχρονο κράτος που, υποτίθεται, επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό και κυρίως τη διαφάνεια! Η πολυσυζητημένη ηλεκτρονική δημοπράτηση δημόσιων έργων και προμηθειών, που αρχικά, θυμίζουμε, ήταν να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και έχει πάρει παράταση ως το Δεκέμβριο, παραμένει ακόμα στα χαρτιά στη χώρα μας... Τη στιγμή αυτή μάλιστα το όλο πρότζεκτ της λειτουργίας ηλεκτρονικού συστήματος δημοπρατήσεων βρίσκεται στον "αέρα", αφού οι διαδικασίες προετοιμασίας προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Αυτό, τουλάχιστον, επισημαίνει ο βουλευτής Ηρακλείου και τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, που «καταγγέλλει» την κυβέρνηση για αδράνεια...

Ο κ. Αυγενάκης σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & ΤουρισμούΓεώργιο Σταθάκη και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη χτυπά "καμπανάκι".

Κάνοντας λόγο για κίνδυνο μπλόκου στους δημόσιους διαγωνισμούς λόγω της αδράνειας στην προετοιμασία του συστήματος ηλεκτρονικής δημοπράτησης, ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. αναφέρεται στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί στη λειτουργία του ΕΣΗΔΗΣ και στις απαραίτητες εργασίες για την αποτελεσματική εφαρμογή της διαλειτουργικότητας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.

«Η υποχρεωτική ηλεκτρονική δημοπράτηση των δημόσιων έργων αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού, καταπολέμησης της διαφθοράς, εξασφάλισης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, καθώς και ενίσχυσης της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στις δημόσιες συμβάσεις. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ Α' 160/08-08-2014), πλέον μέσω του ΕΣΗΔΗΣ θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά όλη η διαγωνιστική διαδικασία και η παρακολούθηση μιας δημόσιας σύμβασης με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ και άνω άνευ ΦΠΑ. Η λειτουργία του ΕΣΗΔΗΣ για το σύνολο του δημόσιου τομέα θα ξεκινούσε στη 01-10-2015 για τις προμήθειες και τις υπηρεσίες και στη 01-12-2015 για τα δημόσια έργα. Ο νομοθέτης έδωσε ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η κατάλληλη προετοιμασία για την επιτυχή και δίχως προβλήματα λειτουργία του συστήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης και συνεχίζει:

«Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρείται σημαντική αδράνεια στο ζήτημα αυτό. Αν και τα προβλήματα έχουν επισημανθεί από τον περασμένο Ιούλιο, μέχρι στιγμής δεν έχουν διορθωθεί, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η άρτια λειτουργία του συστήματος και, κατά συνέπεια, η όλη διαδικασία της σημαντικής μεταρρύθμισης της ολοκληρωμένης και καθολικής εφαρμογής του ΕΣΗΔΗΣ σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΑΤΕ, επί 1.500 διαγωνισμών, που αφορούν σε προμήθειες ή παροχή υπηρεσιών (ήδη εφαρμόζεται το ΕΣΗΔΗΣ) μέσω του συστήματος, έχουν υποβληθεί 3.500 προσφορές, δηλαδή μόλις 2,25 προσφορές ανά διαγωνισμό, αριθμός εξαιρετικά μικρός, δεδομένου ότι στο χώρο των δημόσιων έργων κατατίθενται, κατά κανόνα, περισσότερες από 30 προσφορές σε κάθε διαγωνισμό. Μεταξύ των προβλημάτων, επισημαίνεται η, επί της ουσίας, αναίρεση του ηλεκτρονικού χαρακτήρα του συστήματος, αφού υπάρχει απαίτηση συνυποβολής όλων των εγγράφων σε έντυπη μορφή εντός τριών ημερών. Επιπλέον, η λειτουργικότητα του συστήματος αποτελεί ζητούμενο, αφού θεωρείται δύσχρηστο αποθαρρύνοντας ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο ανταγωνισμός και ο κίνδυνος δημιουργίας συνθηκών αδιαφάνειας. Σημαντικό ζητούμενο αποτελεί και η απουσία μέριμνας για τον έλεγχο της ορθότητας των κειμένων που καταχωρίζονται π.χ. στο «Μητρώο Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών» του ΕΣΗΔΗΣ, και της συμβατότητάς τους με τα ισχύοντα πρότυπα, κανονισμούς, σημάνσεις κ.λπ».

Κατασκευαστικές εταιρείες: Οδυνηρές οι επιπτώσεις

«Η πλήρης αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων πριν την έναρξη της υποχρεωτικής δημοπράτησης των δημόσιων έργων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιτυχή εφαρμογή του ΕΣΗΔΗΣ, την απρόσκοπτη δημοπράτηση των δημόσιων έργων και τη θωράκιση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού. Διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές τόσο για τον κλάδο των κατασκευαστικών επιχειρήσεων (κυρίως των μικρομεσαίων) και τη συνεπαγόμενη αύξηση της ανεργίας, όσο και για την κατασκευή ή/και ολοκλήρωση δημόσιων έργων και την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων», καταλήγει ο κ. Αυγενάκης.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια