default-image

Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η δόση

Οικονομία
Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η δόση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, χωρίς να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι πολλά απομένουν να γίνουν για την εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μέσα στην εβδομάδα, με κλείσιμο των εκκρεμοτήτων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι χαμηλότερο του αναμενομένου, ενώ τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μέτρα, πριν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.

Οι όροι που έχουν τεθεί θα πρέπει να ικανοποιηθούν, ξεκαθάρισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και ανέφερε ότι το Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει να έχει μία σαφή εικόνα, για την οποία θα ενημερωθεί τις επόμενες ημέρες και ο ESM.

Ρέγκλινγκ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά τα 10 δισ. για τις τράπεζες

Την ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων προκειμένου να εκταμιευτούν τα πρώτα 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο ESM έχει ήδη δεσμεύσει 10 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, τα οποία σύντομα θα δοθούν στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων» έσπευσε να διευκρινίσει.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα stress test της ΕΚΤ, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικά λιγότερες από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι το πρόγραμμα του ESM είναι κάτι παραπάνω από επαρκές για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες.

«Η χρηματοδότηση για τις τράπεζες θα είναι μικρότερη του αναμενομένου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα» συνέχισε, εκτιμώντας ότι η συνεργασία των δύο πλευρών θα είναι βιώσιμη.

Μοσκοβισί: "Υπάρχει σημαντική πρόοδος"

Τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, εξήρε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«To μεγαλύτερο μέρος των μέτρων έχει ολοκληρωθεί» σημειώσει και τόνισε ότι το 80% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εφαρμοστεί.

«Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση» έσπευσε να διευκρινίσει, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν τα ακανθώδη ζητήματα.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στις σχέσεις Βρυξελλών - Αθήνας, χαρακτηρίζοντάς τες «εξαιρετικές», ενώ πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε μέρα - νύχτα» για να βρεθεί λύση.

Δεν αναμενόταν "λευκός καπνός"

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup δεν αναμενόταν να βγει "λευκός καπνός" ως προς την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ., αφού υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

Συμφωνία για τους πλειστηριασμούς οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο αγκάθι δεν υπάρχει και όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ κατά τις αφίξεις τους το Eurogroup, δεν πρόκειται να ανάψει σήμερα "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης, παραπέμποντας για αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Δηλώσεις κατά την είσοδο

Αν και σημείωσε ότι πρόσφατα υπήρχαν καλά νέα για την Ελλάδα, ο Πίτερ Κάζιμιρ δεν απέφυγε να υπογραμμίσει ότι ξανά σημειώνονται καθυστερήσεις.

«Πρόσφατα είχαμε κάποια θετικά νέα για την Ελλάδα, τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες. Όμως, ξανά, είμαστε πίσω στο πρόγραμμα», τόνισε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, κάτι που έχει συνέπειες και σε ό,τι αφορά την εκταμίευση δόσεων. «Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που εμποδίζουν την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ αλλά και την ίδια την αξιολόγηση», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσβσκις, υπεύθυνος για το ευρώ, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το Eurogroup ανέφερε ότι επισκέφθηκε την Αθήνα πριν δυο εβδομάδες και ότι είδε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα βοήθειας. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εκκρεμή θέματα...

Λακωνικός ήταν στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν νομίζω πως θα έχουμε συμφωνία σήμερα, αλλά περιμένω να ακούσω τι έχουν να πουν οι Θεσμοί».

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα είναι προυπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αποκλείει την πληρωμή της δόσης των 2 δις σήμερα o Γερούν Ντάισεμπλουμ, με δηλώσεις του κατά την είσοδό του στην συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι αν και έχει γίνει ήδη πολλή δουλειά, παραμένουν ακόμη ανοικτά θέματα για συμφωνία μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

«Τα 2 δισεκατομμύρια θα εκταμιευθούν μόνο όταν οι Θεσμοί δώσουν το πράσινο φως ότι όλες οι συμφωνημένες ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη», προσέθεσε.

 Καμία αισιοδοξία για συμφωνία από τον Μοσκοβισί: «Οι κινήσεις είναι θετικές. Οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις έχουν υιοθετηθει ή έχουν αποφασισθεί. Υπάρχει ακόμη δρόμος. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη αλλά ελπίζω και είμαι αισιόδοξος και βέβαιος, ότι με το πνεύμα του συμβιβασμού και με καλή συνεργασία με τις αρχές μπορούμε να το κάνουμε... αν όχι σήμερα τότε μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν είμαστε μακριά, αλλά προφανώς υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε», είπε χαρακτηριστικά μπαίνοντας.

Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup πραγματοποιήθηκε συνάντηση Τσακαλώτου-Σαπέν, ενώσ σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά κατέθεσε  νέα βελτιωμένη πρόταση στους θεσμούς, συζητούνται αυτή την ώρα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News