Ειδήσεις

Δασμοί ύψους 3 εκ. οι απώλειες από τα λαθραία

Στις 10 το πρωί της Τρίτης θα απολογηθούν στον εισαγγελέα και τον ανακριτή Λασιθίου οι 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης λαθραίων τσιγάρων νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, που αποκαλύφτηκε την περασμένη Παρασκευή, από αεροπλάνο, οι πιλότοι του οποίοι διέκριναν ενώ περιπολούσαν στο Λιβυκό Πέλαγος, το λαθρεμπορικό φορτηγό πλοίο Rosetta με σημαία Τανζανίας, να μεταφορτώνει το λαθραίο φορτίο του σε γνωστό στην Ιεράπετρα επαγγελματικό αλιευτικό.

Οι επτά Αιγύπτιοι ναυτικοί που αποτελούσαν το πλήρωμα του γνωστού και από άλλες παράνομες δράσεις λαθρεμπορικού εμπορικού πλοίου Rosetta, και οι δύο Ιεραπετρίτες ψαράδες, πατέρας και γιος, που μετέφεραν με το αλιευτικό τους τα λαθραία τσιγάρα, παραπέμπονται σύμφωνα με τη δικογραφία για λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ τα τρία αδέρφια κάτοικοι Μακρύ Γιαλού, που φέρονται ως οι παραλήπτες του λαθραίου φορτίου στην ξηρά, καθώς και ο άνθρωπος που είχε δανείσει τα δυο φορτηγά στον μεγαλύτερο από τα τρία αδέρφια, παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε λαθρεμπορία.

Όλα τα αδικήματα που βαρύνουν τους 13 συλληφθέντες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς μετά την προσεκτική καταμέτρηση όλων των λαθραίων τσιγάρων και μετά τις νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το λαθραίο φορτίο φτάνει τις 111.000 κούτες, ενώ μετά από πιο ψύχραιμους υπολογισμούς των λιμενικών, η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο από χαμένους δασμούς, ξεπερνά συνολικά τα 3 εκατομμύρια ευρώ, η δε αξία ολόκληρου του φορτίου αγγίζει τα 3,5 εκ. ευρώ.

Από τη Βηρυτό

Το λιμάνι απ' όπου φόρτωσε το παράνομο φορτίο το λαθρεμπορικό πλοίο Rosetta, είναι το λιμάνι της Βηρυτού, ενώ δήλωνε επίσημο προορισμό για εκφόρτωση το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης.

Το πλήρωμα του είναι ηλικίας 50, 45, 32, 28, 23 και 26 ετών οι δύο τελευταίοι.

Ο 50χρονος Ιεραπετρίτης ψαράς υποστηρίζει ότι ο 30χρονος γιος του, δεν είχε γνώση του φορτίου που θα μετέφεραν και προσπαθεί να ελαφρύνει τη θέση του παιδιού του, κάνοντας λόγο για έναν άγνωστο με ένα μαύρο τζιπ, ο οποίος τον προσέγγισε και τον απείλησε ότι, αν δεν συνεργαστεί και αν δε βοηθήσει στη μεταφορά των κιβωτίων στην ξηρά, με αμοιβή 5000 ευρώ, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της κόρης του.

Για την ίδια απειλή, από τον ίδιο άνθρωπο κάνει λόγο και ο μεγαλύτερος εκ των 3 αδερφών, 30 ετών από τον Μακρύ Γιαλό, που λέει ότι είχε ζητήσει τα δυο αυτοκίνητα από τον 41χρονο εκπρόσωπο γνωστής εταιρείας με την πρόφαση ότι θα μετέφερε κηπευτικά και θα τα επέστρεφε, χωρίς να ενοχοποιεί τα δυο του αδέρφια, ηλικίας 28 και 25 ετών.

Οι αποφάσεις που αναμένεται να πάρουν ανακριτής και εισαγγελέας με πρόχειρες εκτιμήσεις νομικών κύκλων είναι, κάποιοι να αφεθούν ελεύθεροι, κάποιοι να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αλλά με χρηματική εγγύηση και απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα και κάποιοι να προφυλακιστούν.

Αναζητούν άλλους τρεις οι λιμενικοί

Αν το αεροπλάνο που περιπολούσε στο Λιβυκό, δεν εντόπιζε το λαθρεμπορικό, το κύκλωμα της παράνομης διακίνησης λαθραίων τσιγάρων θα είχε καταφέρει, να γεμίσει την Κρήτη με αδασμολόγητα τσιγάρα.

Ωστόσο από τις φωτογραφίες που έβγαλαν οι αεροπόροι, με τα πιο σύγχρονα μέσα που διαθέτει το αεροπλάνο, τη στιγμή της μεταφόρτωσης στο αλιευτικό, συντονιστικό και ενεργό ρόλο με συνδρομή στη μεταφόρτωση, φέρονται να είχαν και 3 άγνωστα προς το παρόν άτομα, εκ των οποίων ο ένας ήταν εκείνος που περιγράφεται στις καταθέσεις, ότι είχε απειλήσει τον 50χρονο ψαρά και τον 30χρονο από τα 3 αδέρφια.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι τρεις άγνωστοι άντρες ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά, πιθανότατα από τσιλιαδόρο στο λιμάνι της Ιεράπετρας, τη στιγμή που το πλήρωμα του πλωτού Λ.Σ.138 είχε λάβει εντολή και ξεκινούσε με προορισμό το στίγμα που του είχε δοθεί, για να ελέγξει το περιστατικό.

Ο "αρχηγός" και ίσως "εγκέφαλος" της παράνομης επιχείρησης με τους δυο συνεργούς του, τα παράτησαν αμέσως, μπήκαν στο φουσκωτό τους, και εξαφανίστηκαν, ενώ αναζητούνται ακόμη από τις Λιμενικές Αρχές.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια