Ειδήσεις

Εορτάστηκε η 149η επέτειος του ολοκαυτώματος στο Αρκάδι

Με την πάνδημη συμμετοχή των Αρχών, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της Τοπικής μας Εκκλησίας κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την 149η επέτειο της Αρκαδικής Εθελοθυσίας στον καθαγιασμένο χώρο, όπου εκτυλίχθηκε το δράμα του Ολοκαυτώματος, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το ιστορικό και ηρωικό Αρκάδι, το παγκόσμιο αυτό σύμβολο Ελευθερίας και Ορθοδόξου Πολιτισμού.

Το πρωί της Κυριακής 8ης Νοεμβρίου 2015, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει τη Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Ασωμάτων Δυνάμεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ιερούργησε στο Καθολικό του Αρκαδίου. Με τον Επίσκοπο συλλειτούργησαν οι πατέρες της Αδελφότητος της Μονής και κληρικοί της Μητροπόλεως Ρεθύμνης.

Κατά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε το Ιερό Μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του αοιδίμου καθηγουμένου Γαβριήλ Μαρινάκη και πάντων των εν Αρκαδίω υπέρ Πίστεως και Πατρίδος ολοκαυτωθέντων και τελειωθέντων πατέρων και αδελφών ημών».

Απευθυνόμενος στους πιστούς, που κατέκλυσαν το καθολικό της Μονής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος αναφέρθηκε με συγκίνηση στο ανεξίτηλο και διαχρονικό μήνυμα της Αρκαδικής Εθελοθυσίας, που «δεν είναι ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία, όπως εσχάτως ισχυρίζονται αυθαίρετα κάποιοι οπαδοί του "ιστορικού αναθεωτηρισμού", αλλά ο αυτοθυσιαστικός αγώνας για την αληθινή Πνευματική Ελευθερία και τις αιώνιες ηθικές αξίες του ελληνορθόδοξου Πολιτισμού μας».

Ο Επίσκοπος κάλεσε όλους να τον ακολουθήσουν λιτανευτικά στην ιστορική Πυριτιδαποθήκη του Αρκαδίου, εκεί όπου κορυφώθηκε το αρκαδικό δράμα την αλησμόνητη εκείνη ημέρα της 8ης Νοεμβρίου 1866. Όπως επισήμανε, «από φέτος θα τελείται και στο χώρο αυτό της μπαρουταποθήκης ιερό τρισάγιο για τις ηρωικές ψυχές που αυτοθυσιάστηκαν εκεί, ανάβοντας και εξακτινώνοντας στα πέρατα της οικουμένης την άσβεστη φλόγα της ακλόνητης Πίστεως και της υγιούς Φιλοπατρίας. Τη φλόγα, για την οποία ο αοίδιμος Επίσκοπος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τιμόθεος Βενέρης έγραψε κατά το έτος 1930, όπως αναγράφεται στη μαρμάρινη αναθηματική πλάκα που βρίσκεται στο χώρο της Πυριτιδαποθήκης:

"Αυτή η φλόγα π' άναψε μέσα εδώ στην κρύπτη

και απ' άκρου σ' άκρο φώτισε τη δοξασμένη Κρήτη

ήτονε φλόγα του Θεού μέσα εις την οποίαν

Κρήτες ολοκαυτώθηκαν για την Ελευθερίαν"».

Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η επίσημη Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, στην οποία παρέστη, εκ προσώπου του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, ο πρωτοσύγκελος Παν. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος. Επίσης παρέστησαν ο υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ανδρέας Ξανθός, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητος Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή Πατουλίδου, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, οι δήμαρχοι Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης και Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος, ο διοικητής της V Μεραρχίας Κρητών, ταξίαρχος κ. Δημήτριος Καραμούζας, ο διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διευθύνσεως Κρήτης, υποστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, καθώς και όλες οι πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές του Ρεθύμνου.

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, καλωσορίζοντας τις Αρχές και το λαό στο Αρκάδι, τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αναφερόμαστε με τον προσήκοντα σεβασμό στα ιερά και τα όσια του γένους μας καθώς και σε όλους εκείνους τους ήρωες και τους μάρτυρες, οι οποίοι αυτοπροσφέρθηκαν ως ολοκαυτώματα στους αγώνες του έθνους μας για να μας χαρίσουν την Ελευθερία και την αξιοπρέπεια».

Ο Επίσκοπος κήρυξε επίσημα την έναρξη των πανηγυρικών εορτασμών της Εκατοπεντηκονταετηρίδος του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του επομένου έτους και θα κορυφωθούν την 8η Νοεμβρίου 2016 με την υψηλή παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος πρόσφατα αποδέχτηκε τη σχετική επίσημη πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη και των τοπικών Αρχών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε πομπή προς το Μαυσωλείο, όπου φυλάσσονται οι κάρες και τα λείψανα των Ηρώων του Αρκαδίου. Εκεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος τέλεσε ιερό Τρισάγιο και οι εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών κατέθεσαν στέφανα. Η εκδήλωση στο Μαυσωλείο ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης η Ιερά Μονή Αρκαδίου παρέθεσε εόρτιο τράπεζα στις Αρχές και σε όλους τους προσκυνητές.

(Φωτογραφίες: Γεώργιος Χριστοδουλάκης και Γεώργιος Τζατζάνης)

Σχόλια