default-image

Αντιγριπικό εμβόλιο και ομάδες υψηλού κινδύνου

Υγεία
Αντιγριπικό εμβόλιο και ομάδες υψηλού κινδύνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας  συστήνει τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό εμβόλιο, ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης από την εποχική γρίπη, το οποίο όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αυξάνεται κατά τον μήνα Ιανουάριο ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων.

Είναι σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου οι οποίες είναι οι εξής:

- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

- Μεταμόσχευση οργάνων

- Δρεπανοκυτταρική νόσο ( και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- Χρόνια νεφροπάθεια

- Νευρομυΐκά νοσήματα

- Έγκυες γυναίκες β΄και γ΄τριμήνου, ανεξαρτήτου ηλικίας

- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ. ά.)

Στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα καθώς και οι δικαιούχοι βιβλιαρίων ανασφαλίστων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News