Ειδήσεις

Αρναουτάκης: "Στόχος η διαχειριστική επάρκεια του νέου ΕΣΠΑ"

Με το ζητούμενο να είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κρήτης θα σταθεί αρωγός σε Δήμους που χρήζουν βοήθειας για την τεχνική υλοποίηση έργων που θα ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, καθώς όπως επισημαίνεται η διαχειριστική επάρκεια είναι ό,τι πιο σημαντικό για ένα φορέα για να μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα.

Τα παραπάνω υπογράμμισε σήμερα ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και οργάνωσε η ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Κρήτης, με θέμα "Διαχειριστική ικανότητα των Δικαιούχων στο ΕΣΠΑ 2014-2020".

Όπως επισημάνθηκε, η άρτια προετοιμασία των υπηρεσιών του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου τομέα, φορέων και παραγωγικών τάξεων της Κρήτης για την αποτελεσματική διαχείριση-αξιοποίηση των κονδυλίων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 αποτελεί τον κύριο στόχο της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι υπηρεσιών του Δημοσίου, της Εκκλησίας Κρήτης, Δήμων, παραγωγικών τάξεων, εκπρόσωποι ΑΕΙ, ΤΕΙ Κρήτης, Ερευνητικών Επιστημονικών Κέντρων κ.ά.

Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, «αυτό που επιδιώκουμε είναι η ενημέρωση των φορέων γιατί αφενός θέλουμε να ολοκληρώσουμε την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, αφετέρου να ξεκινήσουμε τη νέα περίοδο 2014-2020, όπου στόχος είναι να έχουμε την αποτελεσματικότερη διαχείριση-αξιοποίηση των κονδυλίων. Η διαχειριστική επάρκεια είναι ότι πιο σημαντικό για ένα φορέα για να μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα».

Μάλιστα ο περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης με το εξειδικευμένο τεχνικό, επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει θα είναι αρωγός σε όσους Δήμους χρήζουν βοήθειας για την τεχνική υλοποίηση έργων που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

«Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να βοηθήσουμε όλους τους φορείς, ιδιαίτερα τους Δήμους που δεν έχουν κάποιες επιστημονικές ειδικότητες εργαζομένων που πρέπει να υποστηρίξουν τα έργα και θέλουμε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για να ξεκινήσουν τα έργα αυτά που θα ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, για παράδειγμα, έχουν επιβλέψει πολλά έργα λόγω του ότι δεν υπήρχε επάρκεια επιστημονικού προσωπικού σε Δήμους την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης Μαρία Κασωτάκη ανέφερε: «Σήμερα ενημερώνουμε τους δικαιούχους για όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να έχουν προκειμένου να κατορθώσουν να εντάξουν κάποια έργα τους στο ΕΣΠΑ Κρήτης 2014-2020. Στόχος της εκδήλωσης να προετοιμαστούν οι φορείς για τα θέματα που αφορούν στην επάρκειά τους, δηλαδή στην αξιολόγηση των θεμάτων, της ικανότητας που οι ίδιοι οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν, για να μπορέσουν να εντάξουν ένα έργο και να το υλοποιήσουν στη συνέχεια με επιτυχία. Το πρόγραμμα ξεκινάει και οι πρώτες προτάσεις σε λίγο θα κατατίθενται, συνεπώς οι φορείς πρέπει να έτοιμοι».

Στην ημερίδα, μετά από σύντομο χαιρετισμό του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εισηγήσεις έκαναν η προϊσταμένη της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη με θέμα "Διαχειριστική Επάρκεια Δικαιούχων, από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020", ο προϊστάμενος μονάδας Α' ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Μπαλαντινάκης και Σοφία Γερογιαννάκη στέλεχος ΕΥΘΥ, με θέμα "Προβλέψεις του νέου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου 2014-2020 για την αξιολόγηση της ικανότητας δικαιούχων", και Κώστας Αρβανίτης συντονιστής ομάδας υποστήριξης δικαιούχων ΕΣΠΑ/ΜΟΔ α.ε. με θέμα "Κρίσιμες προϋποθέσεις και τρόποι υποστήριξης αδύναμων δικαιούχων".

Σχόλια