Ειδήσεις

"Πού βρίσκονται οι ιστορικές φωτογραφίες του Ανδρέα;"

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, με αποδέκτη το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό και θέμα την αποκαθήλωση φωτογραφιών του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου από τα ΚΑΠΗ του Ηρακλείου, απέστειλε σήμερα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου και μέλος Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου (ΙΑΠ) Ανδρέας Τσιλογιάννης.

Στην επιστολή του ο κ. Τσιλογιάννης ζητά να μάθει πού ακριβώς βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι φωτογραφίες του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που αποκαθηλώθηκαν με εντολή της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ τονίζοντας την ιστορικότητά τους σημειώνει πως εάν η δημοτική Αρχή Ηρακλείου δεν επιθυμεί την επανατοποθέτησή τους, όπως τα μέλη των ΚΑΠΗ επιθυμούν, τότε «να δοθούν όλες οι φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου που αποκαθηλώθηκαν από τα ΚΑΠΗ της πόλης στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου και έπειτα να παραδοθούν στο Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Προς: Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό,

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γρηγόρη Πασπάτη

Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό

Θέμα : Αποκαθήλωση φωτογραφιών του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου από τα ΚΑΠΗ του Ηρακλείου.

Αξιότιμε δήμαρχε Ηρακλείου,

Ζητώ να μάθω, ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, πού βρίσκονται οι φωτογραφίες του ιδρυτή-προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, εμπνευστή-θεμελιωτή του θεσμού των ΚΑΠΗ, φωτογραφίες οι οποίες ως γνωστόν αποκαθηλώθηκαν από τα ΚΑΠΗ του Ηρακλείου, έπειτα από τη γνωστή πλέον, φασιστική για μένα, απόφαση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής (;) του Δήμου Ηρακλείου, παρά τη θέληση των μελών των ΚΑΠΗ της πόλης μας.

Μου είναι αδιανόητο, ως απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ - έχοντας πιστέψει όπως εκατομμύρια Ελλήνων στις αρχές της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974 και στις ιδέες-αξίες του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου - να ξέρω πως οι φωτογραφίες του ιδρυτή του Κινήματός μας, οι οποίες αποκαθηλώθηκαν από τη συγκεκριμένη αντιδήμαρχο, βρίσκονται κρυμμένες είτε σε σπίτι κάποιου δημοτικού υπαλλήλου που ενδεχομένως να τις κατέβασε, είτε βρίσκονται πεταμένες στις υπόγειες αποθήκες του Δήμου Ηρακλείου.

Να τονίσω την ιστορική σημασία και σπουδαιότητα των φωτογραφιών αυτών του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, οι οποίες τοποθετήθηκαν στη συγκεκριμένη θέση από την πρώτη μέρα λειτουργίας των ΚΑΠΗ.

Οι φωτογραφίες αυτές ΔΕΝ κατέβηκαν από τη θέση τους, ούτε στις διακυβερνήσεις της δεξιάς, ούτε καν στα βρόμικα χρόνια του 1989 και τώρα έρχεται μια αντιδήμαρχός σας να τις κατεβάσει με μια προσωπική απόφασή της, παρά - επαναλαμβάνω και συνεχώς τονίζω - τις αντιδράσεις των δημοτών-μελών των ΚΑΠΗ.

Σας θυμίζω την άρρηκτη - ιστορικά - σχέση των Ηρακλειωτών με τη δημοκρατική παράταξη, τη βαθιά δημοκρατική τους συνείδηση με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Ηρακλειωτών, σε αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Περιμένω και ζητώ συγκεκριμένη απάντηση από τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου για το αν η ίδια έχει σκοπό να επανατοποθετήσει τις φωτογραφίες του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου στη θέση που βρισκόταν στα ΚΑΠΗ της πόλης.

Εάν η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ την επανατοποθέτηση των φωτογραφιών, όπως τα μέλη των ΚΑΠΗ επιθυμούν, τότε ΖΗΤΩ από εσάς, δήμαρχε, να αναλάβετε ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη, ώστε να δοθούν όλες οι φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου οι οποίες αποκαθηλώθηκαν από τα ΚΑΠΗ της πόλης στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου και έπειτα να παραδοθούν στο Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, εξαιτίας - επαναλαμβάνω - της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας των συγκεκριμένων φωτογραφιών του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου (ΙΑΠ) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1996, στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι κοινωφελές ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και οι δραστηριότητές του βασίζονται στις ιδέες, την πολιτική σκέψη και τα οράματα του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Μεταξύ των σκοπών του Ιδρύματος, εκτός από τη συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή της ζωής και του έργου του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, είναι η συμβολή του Ιδρύματος στην ποιοτική αναβάθμιση της πνευματικής και πολιτικής ζωής της Ελλάδας.

Θεωρώ, ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου και ως δημότης Ηρακλείου, εφόσον ως δημοτική Αρχή δεν έχετε τη θέληση-βούληση επανατοποθέτησης των συγκεκριμένων φωτογραφιών στην αρχική τους θέση, να δοθούν στο Ι.Α.Π., ως ένδειξη σεβασμού αλλά και αξιοποίησης αυτών των φωτογραφιών, εξαιτίας της σπουδαιότητας, λόγω, όπως προανέφερα, της ιστορικής-συναισθηματικής αξίας και όχι οι φωτογραφίες αυτές να βρίσκονται είτε στο σπίτι κάποιου υπαλλήλου των ΚΑΠΗ, που προφανώς τις κατέβασε, είτε παρατημένες στις υπόγειες αποθήκες του Δήμου.

Είναι το ελάχιστο  που μπορείτε να πράξετε ως δημοτική Αρχή, μετά από την προσβολή αυτή προς το πρόσωπο του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, όχι ως ιδρυτή-προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού της χώρας, αλλά ως οραματιστή-θεμελιωτή των ΚΑΠΗ.

Σας υπενθυμίζω τις ιστορικές σχέσεις και τους δεσμούς του Ανδρέα με την Κρήτη και το Ηράκλειο, την αγάπη του ηρακλειώτικου λαού προς το πρόσωπό του, αγάπη η οποία εκφράστηκε ακόμα και σήμερα 19 χρόνια μετά το θάνατό του, μέσα από την αυθόρμητη απόγνωση και διαμαρτυρία των δημοτών της πόλης μας για την ασεβή - μη χρειαζούμενη πράξη της αντιδημάρχου σας.

Σε αυτό το σημείο σας θυμίζω, επίσης, πως αίθουσα με το όνομα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου κοσμεί τη Λότζια, κεντρική αρτηρία της πόλης φέρει το όνομά του, αλλά και το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τον έχει ανακηρύξει ως επίτιμο δημότη της πόλης μας.

Ποιος, λοιπόν, ο πραγματικός λόγος της αποκαθήλωσης των συγκεκριμένων φωτογραφιών από τα ΚΑΠΗ της πόλης, θεσμού που ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου θεμελίωσε ;

Εύχομαι να ανακαλέσετε την ατυχή απόφαση, σε διαφορετική περίπτωση σας παρακαλώ όπως μεριμνήσετε προσωπικά, ώστε οι φωτογραφίες να δοθούν στη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου για να παραδοθούν στη συνέχεια στο Ι.Α.Π., ως αντικείμενο μελέτης και προβολής.

Ελπίζω, δε, να μη δούμε μελλοντικά άλλες ατυχείς-μεμονωμένες εκδηλώσεις στην πόλη μας οι οποίες να έχουν χαρακτηριστικά ρεβανσισμού, όπου ενδεχομένως, μετά την αποκαθήλωση φωτογραφιών, να ακολουθήσουν είτε μετονομασίες αιθουσών, είτε μετονομασίες λεωφόρων της πόλης.

Στη δύσκολη πολιτική κατάσταση που σήμερα η χώρα βρίσκεται, η κοινωνία χρειάζεται συνοχή και όχι "αυτοδιοικητικοί" να προβαίνουν σε άστοχες, επαναλαμβάνω αχρείαστες, κινήσεις οι οποίες συμβάλλουν στον κοινωνικό διχασμό, χαρακτηριζόμενες ως πράξεις ασέβειας προς αυτούς που οραματίστηκαν πως η κοινωνική συνοχή πηγάζει μέσα από τις κοινωνικές δομές του κράτους.

Με εκτίμηση,

Τσιλογιάννης Ανδρέας, δημότης Ηρακλείου

μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου,

μέλος Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου (ΙΑΠ)».

Σχόλια