Ειδήσεις

Αισιοδοξία για την επέκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου

Πιο αισιόδοξοι από ποτέ εμφανίζονται οι φορείς του Ηρακλείου που, έχοντας εδώ και περίπου ένα χρόνο λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επέκταση του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης", βλέπουν για πρώτη φορά κάποιες διαδικασίες να προχωρούν, ενισχύοντας την ελπίδα ότι η εικόνα του πρώτου σε πτήσεις τσάρτερ αεροδρομίου της χώρας ίσως να βελτιωθεί σε σύντομο χρόνο. Και αυτό γιατί σε συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος Ηρακλείου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη έλαβαν τη δέσμευσή ότι άμεσα θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες για την παραχώρηση τμήματος της 126 Σ.Μ. και της ΣΕΑΠ.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας σημειώνει μάλιστα ότι, εφόσον κινηθούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες, είναι δυνατό να υπάρξουν αποτελέσματα έως και την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Από την άλλη οι τουριστικοί πράκτορες εξηγούν ότι κρατούν μικρό καλάθι, έχοντας ήδη μέχρι σήμερα ακούσει εξαγγελίες και υποσχέσεις, δίχως όμως να έχουν υπάρξει αντίστοιχες δράσεις.

Η ενίσχυση

Υπενθυμίζουμε πως πριν από ένα περίπου χρόνο ο τότε υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διατύπωνε, κρατώντας μάλιστα και σχέδια στα χέρια του, την πρόθεσή του να ενισχύσει με συγκεκριμένα κονδύλια το αεροδρόμιο Ηρακλείου με στόχο τη βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ένα χρόνο μετά, όμως, οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, με το αεροδρόμιο Ηρακλείου να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και τους φορείς να κάνουν επαφές προκειμένου η περιβόητη επέκταση τελικά να υλοποιηθεί. Κάτι που πλέον φαίνεται πιο πιθανό από ποτέ, όπως εκτιμούν οι φορείς που είχαν την Παρασκευή συνάντηση στην Αθήνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος δεσμεύτηκε να εξετάσει λεπτομερώς το ζήτημα έχοντας αρχικά θετική ανταπόκριση.

Μάλιστα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ζήτησε να του σταλεί προσωπικά πλήρης φάκελος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τη σχετική τεκμηρίωση από την Αντιδημαρχία Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εξελίξεις σύντομα

Στη συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος Ηρακλείου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξετάστηκαν τα θέματα που σχετίζονται με την παραχώρηση τμημάτων από την 126 Σ.Μ. και τη ΣΕΑΠ, ενώ εκείνο που διευκρίνισαν ήταν ότι για πρώτη φορά το σενάριο να υπάρξει εξέλιξη και μάλιστα σε σύντομο χρόνο δείχνει πιο πιθανό από ποτέ, καθώς πλέον υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και εκείνο που επί της ουσίας διεκδικούν οι φορείς δεν είναι μια γενικόλογη δέσμευση αλλά συγκεκριμένες αποφάσεις. «Ο αρχηγός μάς είπε ότι είναι θετικός και πως δε θα υπάρξει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την παραχώρηση των συγκεκριμένων εκτάσεων. Επιφυλάχτηκε να δει κάθε λεπτομέρεια του ζητήματος, οπότε και θα του στείλουμε ένα πλήρη φάκελο την ερχόμενη βδομάδα. Αυτή τη στιγμή συζητάμε επί συγκεκριμένης βάσης. Υπάρχει ένα προσχέδιο που στις επισκέψεις μας σε τρεις μέχρι τώρα υπουργούς και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ μιλάμε και ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα. Δεν ψάχνουμε μια γενική πολιτική στήριξη αλλά θέλουμε λύσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων», τόνισε ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας Δήμου Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης.

Μικρό καλάθι

Ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις ακόμη και ενόψει της ερχόμενης τουριστικής περιόδου, εφόσον κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, εξήγησε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, με τους τουριστικούς παράγοντες πάντως, όπως εξηγούν, να κρατούν μικρό καλάθι, έχοντας λάβει μέχρι σήμερα σειρά δεσμεύσεων για ένα, όπως χαρακτηρίζουν, αυτονόητο έργο... το οποίο όμως έχει μείνει μέχρι σήμερα στα λόγια και τα ευχολόγια.

«Αυτή η πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του Δήμου κινείται στο σωστό δρόμο, διότι κάποιος έπρεπε επιτέλους να την πάρει, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε κάτι καλύτερο. Νομίζω πως, αν τρέξουμε το θέμα γρήγορα, θα μπορέσουμε ενδεχομένως να προλάβουμε και τη νέα τουριστική σεζόν», είπε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης λέει χαρακτηριστικά από την πλευρά του πως όλο αυτό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια τόσες υποσχέσεις. Έχουν γίνει τόσο πολλές συναντήσεις, όπου το μόνο που μπορώ να επικροτήσω αυτή τη φορά είναι το ότι και ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος και ο κ. Αναστασάκης δεν το βάζουν κάτω, αλλά συνεχίζουν να κυνηγούν το θέμα».

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια