default-image

Euroworking group: "Συμφωνία μέχρι την Τετάρτη"

Οικονομία
Euroworking group: "Συμφωνία μέχρι την Τετάρτη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς "λευκό καπνό" τελείωσε η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking group και προέτρεψε να υπάρχει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη για το πρώτο σετ προαπαιτούμενα ώστε να γίνει άλλο ένα Euroworking group μέχρι την Παρασκευή, το οποίο μπορεί να γίνει και με φυσική παρουσία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με το kathimerini.gr, έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά ότι έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα, είναι ήδη 3 εβδομάδες αργοπορημένη  και ενώ έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος  ακόμα υπάρχουν θέματα ανοιχτά τα οποία είναι πρώτον οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.

Για τους εταίρους η ελληνική πρόταση παραμένει ακόμα πολύ γενναιόδωρη. Ο σκοπός της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς όπως εξηγούν δεν είναι να πλειστηριάζονται οι πρώτες κατοικίες αλλά να υπάρχει μία σοβαρή απειλή που θα πιέζει τους οφειλέτες να πληρώνουν τις οφειλές τους. Η ελληνική πρόταση είχε πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια με 40% των πρώτων κατοικιών να μην προστατεύονται από τον νόμο από το 2016 και να αυξάνεται το ποσοστό με τα χρόνια.

Ενόψει αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup και στην προσπάθεια να μην υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα, Αθήνα και δανειστές είναι σε διαρκείς επαφές προκειμένου να υπάρξει σύγκληση στα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, με κυριότερο το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Τα άλλα τρία ζητήματα είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στο θέμα των ισοδυνάμων του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε, σύμφωνα με το kathimerini.gr, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με την ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει πρόταση που συζητείται, ενώ σύμφωνα με το ίδιο η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ότι τρεις μέρες νωρίτερα αλλά στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News