default-image

Προσφυγή φαρμακοποιών στο ΣτΕ για ρύθμιση επαγγέλματος

Ελλάδα
Προσφυγή φαρμακοποιών στο ΣτΕ για ρύθμιση επαγγέλματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί η από 29.10.2015 υπουργική απόφαση για την ρύθμιση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείων, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας φαρμακοποιοί και αποθηκάριοι.

Στην προσφυγή τους τονίζουν πως η υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αλλά και τη νομολογία.

Συγκεκριμένα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαριών

Όπως επισημαίνουν, η υπουργική απόφαση είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, στην Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και στην νομολογία τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι Σύλλογοι τονίζουν ακόμη, ότι «με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης ελλοχεύουν ανεπανόρθωτοι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, αφού θα μπορούν πλέον να ιδρύουν φαρμακεία και μη φαρμακοποιοί, αχυράνθρωποι επώνυμων αλυσίδων, όπως επίσης μπορούν να ιδρύουν φαρμακεία και αχυράνθρωποι του υποκόσμου που έχουν «λερωμένο» ποινικό μητρώο».

Αναφέρουν επίσης, ότι αντί να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για το θέμα της ίδρυσης φαρμακείων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, εκδόθηκε η εν λόγω υπουργική απόφαση με συνέπεια αυτή να είναι αντισυνταγματική.

Σε άλλο σημείο των προσφυγών τους αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι παράνομη, καθώς εκδόθηκε εκτός εξουσιοδοτήσεως του νόμου 2336/2015, ενώ παραβιάζει την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει κρίνει ότι η εκμετάλλευση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς επιφέρει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ειδικότερα για την ασφάλεια και την ποιότητα της λιανικής διανομής των φαρμάκων.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News