default-image

Τα "στραβά μάτια" της Ελλάδας για φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας

Υγεία
Τα "στραβά μάτια" της Ελλάδας για φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αιώνια... "κατάρα" της Ελλάδας, να απαγορεύονται φυτοφάρμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα να "ξυπνάει" εφαρμόζοντας τις οδηγίες αυτές των Βρυξελλών με καθυστέρηση λίγων έως πολλών ετών, φαίνεται ότι συνεχίζεται και επί των ημερών του Βαγγέλη Αποστόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το Διχλωροπροπένιο ή 1,3 D, που "θα" καταργούσε. Πότε; Σε 120 μέρες - όπως είχε απαντήσει σε βουλευτές του δικού του κόμματος - στις... 10 Ιουνίου 2015, αλλά ενώ το χρονικό αυτό διάστημα έχει περάσει, το φυτοφάρμακο εξακολουθεί να κυκλοφορεί κανονικά στα θερμοκήπια της χώρας μας!

Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο γιατρός-παιδοχειρουργός και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε θέματα Περιβάλλοντος Δημήτρης Πετράκης, «CONDOR είναι το εμπορικό όνομα του Διχλωροπροπένιου ή 1,3 D, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αν και απαγορευμένο από την Ε.Ε.». Και παρακάτω υπενθυμίζει ότι «μετά από σχετική επερώτηση στη Βουλή από 15 βουλευτές της κυβέρνησης στις 7/6/2015 (μεταξύ αυτών και οι Σωκράτης Βαρδάκης και Παύλος Πολάκης), ο τότε αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε δημόσια στις 10/6/2015 ότι μόλις περάσουν οι 120 ημέρες κυκλοφορίας του θα το απέσυρε οριστικά.

Ε, λοιπόν, οι 120 ημέρες από τις 10/6/2015 έχουν περάσει και δεν ακούστηκε κάτι για οριστική απαγόρευσή του και στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά το χρονικό αυτό διάστημα, ο κ. Πετράκης αναφέρει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παίρνει τα τελευταία χρόνια κατά παρέκκλιση άδεια κυκλοφορίας στην αγορά για 120 ημέρες, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Κανονισμού 1107/2009, αν και είναι με πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορευμένο από 18/06/2012. Αυτό γίνεται από τη μια γιατί το σκεύασμα παίρνει άδεια για μια χώρα της Ευρώπης και με την ισχύουσα νομοθεσία γενικεύεται η χρήση του και στις υπόλοιπες και από την άλλη δημιουργείται «αίτηση» μιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών προς το υπουργείο ότι έχει ανάγκη το φυτοφάρμακο ως αναντικατάστατο. Έτσι, με την πίεση των κατασκευαστριών εταιρειών, των συμβούλων επιχειρήσεων και των υψηλών στην ιεραρχία πολιτικών προσώπων, γίνεται αναγκαστικά η εισήγηση, η υπογραφή και η αδειοδότηση προσωρινής κυκλοφορίας κατά παρέκκλιση.

Ισχυρά δηλητήρια

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός των νηματωδών, σκωληκόμορφων φυτοπαθογόνων οργανισμών στα θερμοκήπια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα καλλιεργούμενα φυτά, αυξάνεται σημαντικά από τις κακές συνθήκες στράγγισης και αερισμού, την έλλειψη οργανικής ουσίας και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στα θερμοκήπια.

Επιστήμονες, μάλιστα, αναγνωρίζουν ότι η αντιμετώπισή τους συχνά είναι έως ακατόρθωτη και προϋποθέτει τη χρήση ισχυρών επαφής και διασυστηματικών νηματωδοκτόνων, με αποτέλεσμα, πολύ συχνά, την επιβάρυνση των προϊόντων και του περιβάλλοντος και τη συνεπακόλουθη δημιουργία προβλημάτων υγείας των συνανθρώπων μας. Και όμως, η ηλιοθέρμανση, η άφθονη οργανική ουσία, η καλή στράγγιση και κυρίως η παρουσία ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος και το ριζικό σύστημα με δράση ενάντια στους νηματώδεις είναι σε θέση να διευθετήσουν το πρόβλημα καλύτερα από τα φυτοφάρμακα.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πρόσφατη έρευνα της Greenpeace σε δείγματα νερού και χώματος από οπωρώνες μηλιών στην Ελλάδα και έντεκα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Βρήκε υπολείμματα φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας, ανάμεσά τους και απαγορευμένα επί σειρά δεκαετιών! Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν στα 2/3 του συνόλου των δειγμάτων, ενώ το 70% των ουσιών που ανιχνεύτηκαν είναι υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Greenpeace είχε καλέσει τότε τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, «να εφαρμόσει σύστημα ελέγχου και καταγραφής της χρήσης φυτοφαρμάκων, να προχωρήσει αποφασιστικά στην κατάργηση των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων (ξεκινώντας από την απαγόρευση του «πιθανώς καρκινογόνου» Glyphosate, ενεργού συστατικού του Roundup της Monsanto) και να υποστηρίξει έμπρακτα τη βιώσιμη γεωργία στη χώρα».

Στην Ελλάδα αναλύθηκαν 5 δείγματα (3 χώματος και 2 νερού) από οπωρώνες μηλιών σε τρεις περιοχές της χώρας (Κορινθία, Ημαθία, Αρκαδία) και βρέθηκαν ίχνη από 5 φυτοφάρμακα, εκ των οποίων το εντομοκτόνο Dieldrin, που είναι απαγορευμένο επί σειρά δεκαετιών στην Ε.Ε., καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο, έχει 10/10 τοξικότητα στις μέλισσες και 10/10 εμμονή στο περιβάλλον.

Η ανίχνευση του Dieldrin ενισχύει τις υποψίες ότι μερικά από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, παρά την απαγόρευσή τους.

Η έρευνα της Greenpeace πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2015. Αναλύθηκαν δείγματα νερού και χώματος από Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία και Πολωνία.

«Άκρως τοξικά»

Για τα ζητήματα αυτά, ο συνταξιούχος σήμερα γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης, που ως στέλεχος της πρώην ΑΤΕ είχε στη δεκαετία του '90 ασχοληθεί πολύ με τα ζητήματα αυτά, ενώ ως εκπρόσωπος της τράπεζας σε οικονομικές μελέτες βρισκόταν διαρκώς στα θερμοκήπια της Κρήτης, τονίζει κατηγορηματικά: «Τα νηματωδοκτόνα είναι ισχυρά δηλητήρια που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση εδάφους των θερμοκηπίων. Και να πούμε ότι τα ισχυρά φυτοφάρμακα είναι ουσίες που δε διαλύονται από τη μια μέρα στην άλλη. Και υπάρχουν στη φύση ακόμα και μετά που θα αποσυρθούν, μέχρι και ολόκληρες δεκαετίες. Και ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε το DDT, το οποίο απαγορεύτηκε το 1972 και ακόμα σήμερα ανιχνεύονται ίχνη του ακόμα και στο γάλα των αγελάδων, ή σε άλλα προϊόντα. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι τα σκληρά φυτοφάρμακα δε διαλύονται εύκολα»...

"Βρόμικη δωδεκάδα"

Ενώ είχαν καταργηθεί, τα χρησιμοποιούσαμε κανονικά

Πριν από πολλά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Κωστής Παπαδάκης είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα μας ότι υπάρχει μια κατηγορία ισχυρών φυτοφαρμάκων, που ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση τα έχει απαγορεύσει, η Ελλάδα συνεχίζει να τα εφαρμόζει. Μάλιστα, είχαν χαρακτηριστεί ως "βρόμικη δωδεκάδα". Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το βρωμιούχο μεθύλιο, για την απολύμανση των εδαφών στα θερμοκήπια της Κρήτης.

«Επειδή στο έδαφος η καταπολέμηση των νηματωδών είναι δύσκολη, χρησιμοποιούν συνήθως πολύ ισχυρά φυτοφάρμακα. Κι ενώ πολλά από αυτά είχαν καταργηθεί πριν από πολλά χρόνια, στην Ελλάδα εμείς τα χρησιμοποιούσαμε κανονικά. Αλλά υπάρχει και το φαινόμενο, όπου υπήρχαν στοκ, να διατίθενται κανονικά στους παραγωγούς και μετά την απαγόρευσή τους, μέχρι να εξαντληθούν τα στοκ στις αποθήκες των γεωπόνων»...

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης εκφράζει την έντονη διαφωνία του με τον τρόπο που γίνονται τα περίφημα "σεμινάρια φυτοφαρμάκων". Κι αυτό διότι θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι αγρότες για την επιμόρφωσή τους, όταν στα χρόνια που ο ίδιος έκανε τις έρευνες και τις επαφές του στα χωριά γίνονταν δωρεάν σεμινάρια από επιστήμονες του κράτους, όχι μόνο για τα φυτοφάρμακα αλλά και για κάθε καλλιεργητική δραστηριότητα. Και θεωρεί ότι είναι εκ του πονηρού το γεγονός ότι ουδέποτε εφαρμόστηκε συνταγή στα φυτοφάρμακα, όπως ισχύει και στα φάρμακα για τους ανθρώπους.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News