Ειδήσεις

Στη Δικαιοσύνη πλήρωμα και συνεργάτες του λαθρεμπορικού

Στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λασιθίου παραπέμφθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου οι επτά Αιγύπτιοι ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του λαθρεμπορικού φορτηγού πλοίου Rosetta με σημαία Τανζανίας, που συνελήφθη επ' αυτοφώρω, στις 7:30 το βράδυ της Παρασκευής, να μεταφέρει 52.100 κούτες λαθραίων τσιγάρων σε τέσσερα κοντέινερ, καθώς και οι έξι Έλληνες φερόμενοι ως συνεργοί του κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στη νότια Κρήτη.

Στους 13 φερόμενους ως δράστες δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 10 το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον εισαγγελέως και ανακριτή, για τις κακουργηματικές πράξεις που τους βαρύνουν. Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων δεν έχουν παραλάβει μέχρι στιγμής τη δικογραφία, κάτι που αναμένεται να γίνει το πρωί της Δευτέρας, και αφού τη μελετήσουν θα αποφασίσουν την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν ο καθένας για τον πελάτη του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λιμενικών Αρχών, υπολογίστηκε ότι το ελληνικό κράτος θα έχανε από την διακίνηση αυτού του φορτίου των λαθραίων τσιγάρων, 1.906.156 ευρώ. Επειδή οι εκτιμώμενοι απολεσθέντες δασμοί από την διακίνηση των 52.100 κουτών τσιγάρων και η ζημία που θα είχε το ελληνικό κράτος ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και όχι πλημμεληματικού.

Οι επτά Αιγύπτιοι βαρύνονται με την κατηγορία της μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων, οι δύο αλιείες - πατέρας και γιος - κατηγορούνται ως συνεργοί και μεταφορείς των λαθραίων τσιγάρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επαγγελματίας αλιέας, πατέρας και ιδιοκτήτης του αλιευτικού, υποστηρίζει ότι το παιδί του δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση, καθώς δεν τον είχε ενημερώσει για το σκοπό του ταξιδιού τους. Ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και τον είχε προσεγγίσει άγνωστος με ένα μαύρο τζιπ και τον είχε απειλήσει με τη ζωή της οικογένειας του, σε περίπτωση που αρνούνταν να συνεργαστεί και να μεταφέρει το παράνομο φορτίο.

Τον ίδιο ισχυρισμό σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταθέσει και ο ένας εκ των τριών αδελφών κατοίκων Μακρύ Γιαλού, που φέρονται ως οι παραλήπτες του παράνομου φορτίου, στον κόλπο "Ψαλίδια", ανατολικά του Μακρύ Γιαλού, όπου διατηρούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Σε ότι αφορά στον τελευταίο εκ των Ελλήνων κατηγορουμένων, εκπρόσωπο της εταιρείας τα φορτηγά της οποίας βρέθηκαν στην περιοχή και με τα οποία φέρεται ότι θα γινόταν η μεταφορά του λαθραίου φορτίου στην ενδοχώρα, ισχυρίζεται ότι ο μεγαλύτερος εκ των τριών φερόμενων ως παραληπτών, του είχε ζητήσει τα φορτηγά προκειμένου να κάνει μεταφορά αγροτικών προϊόντων.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και βίντεο με τον ελλιμενισμό του "τσιγαράδικου"

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν αεροπλάνο το οποίο περιπολούσε στο Λιβυκό Πέλαγος για να αποθαρρύνει περιπτώσεις δουλεμπορικών σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες, να προσεγγίσουν στη νότια Κρήτη, εντόπισε στις 7.30 το βράδυ της Παρασκευής, 5,5 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, το φορτηγό πλοίο Rosetta, μήκους 27 μέτρων με σημαία Τανζανίας και επταμελές πλήρωμα, Αιγυπτιακής υπηκοότητας, να ξεφορτώνει σε  ιεραπετρίτικο επαγγελματικό αλιευτικό, μεσοπέλαγα, λαθραία τσιγάρα. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι λιμενικές Αρχές της περιοχής και από το λιμάνι της Ιεράπετρας απέπλευσε αμέσως το πλωτό Λ.Σ. 138 προκειμένου να ελέγξει το περιστατικό.

Όταν έφτασε το πλωτό του Λιμενικού στο λαθρεμπορικό εμπορικό πλοίο Rozetta, το αλιευτικό είχε ήδη απομακρυνθεί, ενώ στο κατάστρωμα του λαθρεμπορικού μετά από τον έλεγχο των λιμενικών εντοπίστηκαν τέσσερα συνολικά κοντέινερ, δύο γεμάτα με  λαθραία τσιγάρα και δύο άδεια.

Αφού οι άνδρες του Λιμενικού είδαν ότι το αλιευτικό είχε απομακρυνθεί με τα μισά από τα μεταφερόμενα λαθραία τσιγάρα κι ενώ είχαν ήδη ζητήσει τη συνδρομή του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών από το Ηράκλειο και είχαν παράλληλα συλλάβει τον καπετάνιο και το πλήρωμα του Rozetta, ξεκίνησαν την καταδίωξη του αλιευτικού.

Το σκάφος εντοπίστηκε πάρα πολύ γρήγορα στην περιοχή Καλό Νερό Λασιθίου με δύο Ιεραπετρίτες ψαράδες, οι οποίοι στην πορεία και στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν είχαν ήδη πετάξει στη θάλασσα όλο το φορτίο, δηλαδή συνολικά 2.092 κούτες τσιγάρων, τα περισσότερα εκ των οποίων περισυνελλέγησαν από τους  λιμενικούς.

Το πλωτό του Λιμενικού Σώματος, αφού οδήγησε στο λιμάνι της Ιεράπετρας το αλιευτικό, και τους συλληφθέντες αλιείς στο Λιμεναρχείο της Ιεράπετρας, ξεκίνησε τα μεσάνυκτα της Παρασκευής το 14ωρο ταξίδι του, προκειμένου να συνοδέψει το λαθρεμπορικό Rosetta στο λιμάνι της Σητείας.

Κατά την προανάκριση που ενήργησε το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, το πλήρωμα του Rozetta και το πλήρωμα του αλιευτικού αποκάλυψαν το χώρο στον οποίο θα κατέληγαν τα λαθραία τσιγάρα. Υπέδειξαν τον μικρό κόλπο στη θέση "Ψαλίδια" κοντά στο Καλό Νερό Δήμου Σητείας Υπέδειξαν συγκεκριμένη αγροικία σε απόμερο σημείο του Μακρύ Γιαλού, την οποία ερεύνησαν οι λιμενικοί και βρήκαν ένα μικρό και ένα μεγάλο φορτηγό αυτοκίνητο με έναν ιμάντα μεταφοράς εμπορευμάτων ενώ  εκεί συνέλαβαν τα τρία αδέρφια θεωρώντας τους  συνεργούς του κυκλώματος  διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.

Το θέμα της σύλληψης των 7 Αιγυπτίων λαθρεμπόρων, και 6 κατοίκων της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού, τους οποίους οι Λιμενικές Αρχές παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη ως εμπλεκόμενους στο κύκλωμα της λαθρεμπορίας τσιγάρων, έχει ξαφνιάσει και έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία, καθώς ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν και άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια