default-image

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη δανειστών με Τσακαλώτο-Σταθάκη

Ελλάδα
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη δανειστών με Τσακαλώτο-Σταθάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύσκεψη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου το απόγευμα του Σαββάτου ενόψει τηλεδιάσκεψης και Eurogroup.

Μετά τη συνάντηση, γύρω στις 19:00, άρχισε στο Μέγαρο Μαξίμου (νωρίτερα είχε φύγει ο πρωθυπουργός) η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να έρθει πιο κοντά με τους δανειστές για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πείσουν το κουαρτέτο.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι την Κυριακή θα υπάρξει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις τελικές διαπραγματεύσεις, ενώ δεν αποκλείεται ο Έλληνας πρωθυπουργός να αναζητήσει την πολιτική συνδρομή ακόμα και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Τα 5 ανοιχτά ζητήματα

Τα πέντε "ανοιχτά" στα οποία "προσκρούουν" οι διαπραγματεύσεις είναι:

1) Οι 100 δόσεις: Οι δανειστές ζητούν να τίθενται εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες έστω και με μια μέρα καθυστέρηση των τρεχουσών υποχρεώσεών τους.

2) Τα γενόσημα φάρμακα: Το κουαρτέτο ζητά μεγαλύτερη απελευθέρωση και λιγότερη προστασία των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών.

3) Τα "κόκκινα" δάνεια: Όπως γράφει το iefimerida.gr, η Αθήνα προσήλθε στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς με νέα πρόταση, στην οποία η κυβέρνηση δέχτηκε να κάνει υποχώρηση σε δύο σημεία ως προς τα "κόκκινα" δάνεια και τους πλειστηριασμούς: Μέχρι τώρα επέμενε να παραμείνουν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και πλέον "ρίχνει" το πλαφόν στις 32.000 ευρώ. Επίσης θέτει υπό διαβούλευση την υποχώρηση στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου: Από τις 200.000 ευρώ τώρα προτείνει τις 180.000 ευρώ αξία. Η πλευρά των Θεσμών φέρεται να επιμένει στα όρια των 8.000 ευρώ για τον άγαμο δανειολήπτη και μέχρι 20.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.

4) Το αγγελιόσημο: Οδεύει στη γενικότερη συζήτηση του ασφαλιστικού.

5) Ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση: Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει ως ισοδύναμο την επιβολή τέλους 5 λεπτών σε στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, χωρίς να είναι σαφές αν αφορά μόνο το ΚΙΝΟ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News