Ειδήσεις

"Στο στόχαστρο της τρόικας και τα ελληνικά φάρμακα"

Με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωβουλή, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς, ζητάει από την Ε.Ε. να αποσαφηνίσει «εάν θα συνεχίσει την αποτυχημένη μνημονιακή της πολιτική - ως μέλος της τρόικας - πλήττοντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και κατ' επέκταση τον τομέα της υγείας των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, το νέο σύστημα τιμολόγησης που προωθεί η τρόικα αποτελεί καίριο πλήγμα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία καθώς σύντομα θα καταστήσει ασύμφορο το εγχώριο φάρμακο. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, τα φθηνά ελληνικά σκευάσματα θα υποκατασταθούν από ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα, με αποτέλεσμα ο φτωχοποιημένος ελληνικός λαός να τα θεωρεί σύντομα "είδος πολυτελείας".

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 168 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρεται στη δημόσια υγεία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θέσπισαν μέτρα για τον καθορισμό υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας για τα φάρμακα και τα μηχανήματα που προορίζονται για ιατρική χρήση.

Πρόθεση της τρόικας, με την επιβολή του τρίτου μνημονίου στην Ελλάδα, είναι να επιφέρει καίριο πλήγμα σ' έναν από τους τελευταίους πυλώνες ανάκαμψης της οικονομίας, στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Με την παρέμβασή της η τρόικα απαιτεί ένα νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων αποσκοπώντας με αυτή τη μεθόδευσή της να καταστήσει ασύμφορη την εγχώρια παραγωγή και να αφανίσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Εάν πληγεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, στις στρατιές των Ελλήνων ανέργων και των εκατομμυρίων φτωχών Ελλήνων πολιτών θα προστεθούν και οι εργαζόμενοι σήμερα σε αυτή. Ακόμα, τα φθηνά ελληνικά φάρμακα θα υποκατασταθούν από ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα, πολλές φορές, αμφίβολης ποιότητας. Επίσης, τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα θα αποτελούν είδος πολυτελείας για το φτωχοποιημένο λαό.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή, ως μέλος της τρόικας, αν θα συνεχίσει να επιμένει στην αποτυχημένη μνημονιακή της πολιτική, πλήττοντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Σχόλια