Ειδήσεις

Λιγότερες παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης φέτος

Πέρυσι τέτοια εποχή, ο καιρός ήταν καλύτερος και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 20% ακριβότερη. Παρ' όλα αυτά, οι παραγγελίες που είχαν τα βενζινάδικα για πετρέλαιο ήταν περισσότερες από τις αντίστοιχες φετινές. Οι πρατηριούχοι θεωρούν κακό σημάδι την πραγματικότητα αυτή, την οποία αποδίδουν στην καταβαράθρωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, τα νέα κριτήρια για την καταβολή του πετρελαίου θέρμανσης δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού τα εισοδηματικά κριτήρια "κόβουν" τη διευκόλυνση από 400.000 νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι πέρυσι ήταν περί τους 1.100.000 και είχαν πάρει όλοι προκαταβολή επιδότησης, πράγμα που φέτος είναι δύσκολο να γίνει...

Το παρήγορο της υπόθεσης είναι πως, λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών, φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται κατά 20% φθηνότερα. Η μέση τιμή του πανελλαδικά είναι 87 λεπτά ανά λίτρο. Οι πρατηριούχοι ζητούν από την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να προχωρήσει στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η τιμή λιανικής και στην Ελλάδα στα επίπεδα των λιανικών τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην ευρωζώνη ήταν στις 2 Νοεμβρίου 2015 μόλις 0,631 ανά λίτρο.

Η μείωση του ειδικού φόρου, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των πρατηριούχων, θα αυξήσει την κατανάλωση κατά 30% περίπου, με αποτέλεσμα και την ανάλογη αύξηση των δημόσιων εσόδων από το ΦΠΑ και τον αυξημένο τζίρο των επιχειρήσεων που διακινούν και διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, θα διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες να θερμάνουν αυτό το δύσκολο χειμώνα τα σπίτια τους. Ας μην ξεχνάμε πως η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης της Πολιτείας να πατάξει το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Η εκτίμηση, όμως, ότι η πάταξη θα έρθει με εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης αποδείχτηκε εντελώς λανθασμένη...

Τα ελληνικά νοικοκυριά, με τα δραματικά μειωμένα εισοδήματα, δεν μπόρεσαν ν' αντέξουν το πρόσθετο οικονομικό βάρος. Στράφηκαν, λοιπόν, είτε σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, είτε στην αναγκαστική επιλογή "καθόλου θέρμανσης". Αποτέλεσμα; Πάγωσαν οικογένειες. Πέθαναν άνθρωποι από αναθυμιάσεις μαγκαλιών. Αυξήθηκαν οι αστικές πυρκαγιές. Οργίασε η λαθροϋλοτομία. Μπήκε στη ζωή μας η αιθαλομίχλη, που επιβάρυνε το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Επιπροσθέτως: Το λαθρεμπόριο δεν... πατάχθηκε και τα έσοδα από τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης, αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν!

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια