default-image

Έρευνα: Πρωταθλητές σε παχυσαρκία και κάπνισμα οι Κρητικοί

Υγεία
Έρευνα: Πρωταθλητές σε παχυσαρκία και κάπνισμα οι Κρητικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωταθλητές και με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους Έλληνες αποδεικνύονται οι Κρητικοί στον κίνδυνο να προσβληθούν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με νέα εθνική μελέτη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, οι Κρητικοί κατακτούν την πρώτη θέση στον πανελλήνιο πίνακα της παχυσαρκίας, ενώ τραγικά είναι τα στοιχεία που θέλουν έναν στους δύο να είναι κατά βάση καπνιστής. Το χειρότερο όμως στοιχείο της εθνικής έρευνας, και που ανησυχεί ιδιαίτερα τους μελετητές, είναι πως ο Κρητικός έχει γυρίσει πεισματικά την πλάτη στη μεσογειακή κρητική διατροφή, κάτι που θα αποτελούσε αντίδοτο για την πρόληψη και αποφυγή των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Καρδιολογίας ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Ευάγγελος Ζάχαρης, «τα μηνύματα είναι και αρνητικά και θετικά. Δηλαδή η Κρήτη έχει τον ίδιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Κρητικοί καπνίζουν πάρα πολύ σε ποσοστό 48% και επίσης είναι παχύσαρκοι, πολύ περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες. Όμως φαίνεται ότι η συμμόρφωση των Κρητικών και η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου είναι καλύτερη. Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα για τους Κρητικούς. Που σημαίνει ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας και οι γιατροί κινητοποιούνται και ελέγχουν καλύτερα τον πληθυσμό σε επίπεδο νομών Κρήτης».

Ωστόσο, όπως μας είπε ο γνωστός επιστήμονας, ένα επίσης αρνητικό στοιχείο για τους Κρητικούς στην υπόθεση αυτή αποτελεί η συνεχής απομάκρυνσή τους από την κρητική διατροφή σε σχέση με το παρελθόν. «Αξιοσημείωτο επίσης είναι σχετικά με την κρητική διατροφή, που αφορά μικρές ποσότητες κρέατος, αλλά πολύ μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και μικρή ποσότητα αλκοόλ, ότι τα ποσοστά σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση των Κρητικών είναι πολύ χαμηλά. Θα έλεγα ότι και οι Κρητικοί πια έχουν εγκαταλείψει την παραδοσιακή τους διατροφή και παραδοσιακό σχήμα διατροφής. Και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο», σύμφωνα με τον κ. Ζάχαρη.

Ένας στους δύο με το τσιγάρο… Καπνιστές το 48% των Κρητικών

Αχίλλειος πτέρνα για τους Κρητικούς αποδεικνύεται η παχυσαρκία και η συνήθεια του καπνίσματος, που τους φέρνει ολοένα και πιο κοντά στο να προσβληθούν από καρδιαγγειακά νοσήματα και εμφράγματα. Σύμφωνα με νέα στοιχεία εθνικής μελέτης που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, οι Κρητικοί χαρακτηρίζονται λάτρεις του καπνίσματος, αφού σε ποσοστό 48% είναι κατά βάση καπνιστές.

Την ίδια ώρα, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη σχέση των Κρητικών με την υγεία τους, αλλά και για τη διατροφή τους, με την εθνική έρευνα να αποκαλύπτει ότι κατακτούν την τραγική πρωτιά στην παχυσαρκία μεταξύ των υπόλοιπων Ελλήνων.

Το χειρότερο όμως όλων, όπως φέρνει στο φως η εθνική μελέτη και που αναφέρουν οι μελετητές, είναι πως οι Κρητικοί έχουν εγκαταλείψει παντελώς την κρητική-μεσογειακή διατροφή.

Και το οξύμωρο της υπόθεσης σύμφωνα με τη μελέτη; Όπως φάνηκε από τα στοιχεία, η συμμόρφωση των Κρητικών και η αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου, όπως υπέρταση και σακχαρώδης διαβήτης, είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι στους υπόλοιπους Έλληνες.

Στόχος της μελέτης που παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπως είπαν και οι ομιλητές ιατροί, είναι καθαρά η σωστή πρόληψη, που θα ωφελήσει τόσο στην αποφυγή των καρδιαγγειακών νοσημάτων όσο και στον οικονομικό προϋπολογισμό του κράτους αλλά και των ίδιων των πολιτών.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_siybbi74/

Λευτέρης Κουμαντάκης, Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News