Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Κλέβουν τα πάντα τις νύχτες στα χωριά

Χωρίς επαρκή αστυνόμευση η ύπαιθρος και τα χωριά της Ιεράπετρας έχουν γίνει ο εύκολος στόχος μικροκακοποιών, που δρουν ανενόχλητοι τις νύχτες, κλέβοντας ότι βρουν από επιχειρήσεις και σπίτια, οι ιδιοκτήτες των οποίων ζουν στην Αθήνα ή το εξωτερικό, από αγροικίες, αποθήκες η θερμοκήπια, ενώ τις τελευταίες μέρες δε δίστασαν να "μπουκάρουν" σε αγρόκτημα με καλλιέργεια κολοκυθιού, στον Άγιο Παντελεήμονα Βαϊνιάς, ρημάζοντας το εισόδημα του άτυχου παραγωγού, που αδυνατεί να πιστέψει ότι έχει φτάσει ο κόσμος σε αυτήν την κατάντια.

«Ποτέ δε θα μπορούσε να περάσει από το μυαλό μου, ότι θα έμπαιναν τη νύχτα με φακό η φανάρι, στο έκτασης 2 στρεμμάτων αγρόκτημα μου, όπου καλλιεργώ υπαίθρια κολοκύθια και θα είχαν την υπομονή να περάσουν από 2000 φυτά κολοκυθιάς, να κόψουν με μαχαίρι όλα τα εμπορεύσιμα κολοκύθια, να τα βάλουν προσεκτικά σε κλούβες η κιβώτια και να εξαφανιστούν προς άγνωστη κατεύθυνση», μας είπε ο 40χρονος αγρότης κ. Γιάννης Καραλάκης, ο οποίος την πρώτη μέρα που ανακάλυψε ότι του είχαν κλέψει πάνω από τα φυτά του το εισόδημά του, πίστευε ότι θα σταματούσε η σπείρα μέχρι εκεί, αλλά γελάστηκε.

«Μετά από δύο μέρες οι ίδιοι πιστεύω άγνωστοι δράστες, επέστρεψαν πάλι κατά τις νυχτερινές ώρες, και συνέχισαν τη δωρεάν συγκομιδή των κολοκυθιών που είχαν απομείνει στα φυτά και είχαν στο μεταξύ μεγαλώσει λίγο. Δε με έχει στεναχωρήσει ότι μου πήραν το εισόδημα μου αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ, με ανησυχεί ότι έχουμε φτάσει να ζούμε σε συνθήκες τριτοκοσμικές, ανυπεράσπιστοι και αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Πήγα στην Αστυνομία και με παρέπεμψε στη Δασική Υπηρεσία που εκτελεί και χρέη Αγροφυλακής. Παλιά όταν υπήρχε η Αγροφυλακή που περιπολούσε μέρα και νύχτα στην ύπαιθρο, η μικροεγκληματικότητα ήταν περιορισμένη. Τώρα οι κλέφτες αλωνίζουν ανενόχλητοι όλη νύχτα», προσθέτει ο κ. Γιάννης Καραλάκης.

Οι αγρότες που στοχοποιούνται από αυτές τις σπείρες, δύσκολα καταφέρνουν στη συνέχεια να ορθοποδήσουν.

«Είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ στα χωράφια με τον άντρα μου και δίνουμε πραγματική μάχη με πολλές στερήσεις, για να καταφέρουμε να έχουμε μια καλή παραγωγή, αλλά δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε τον κόπο μας. Εδώ δουλεύουμε τόσον καιρό και δεν καταφέρνουμε να καλύψουμε τα έξοδα μας, γιατί πιστεύω ότι αυτοί που παίρνουν πάνω από τα φυτά την παραγωγή μας, έχουν έρθει πάρα πολλές φορές. Μας έκοβαν και έκλεβαν την παραγωγή μας σταδιακά, για να μην το καταλάβουμε. Τώρα το αντιληφθήκαμε γιατί είδαμε πώς είναι διαφορετικός ο τρόπος που κόβουμε εμείς και εντελώς διαφορετικός ο τρόπος που κόβουν οι κλέφτες τα κολοκύθια από τα φυτά. Συγκρίναμε επίσης τις διπλάσιες ποσότητες που κόβει συνάδελφος μας με την ίδια ακριβώς καλλιέργεια, και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μας έχουν κλέψει πάρα πολλές φορές, χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι», μας είπε η αγρότισσα κ. Δέσποινα Καραλάκη-Κοκκινάκη.

Στα χωριά της Ιεράπετρας οι κλέφτες και οι διαρρήκτες κινούνται με ασφάλεια τις νύχτες, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ηλικία των λιγοστών κατοίκων, τα σκοτεινά η ημιφωτισμένα σοκάκια, και τα πολλά κλειστά  σπίτια των ξενιτεμένων, στο εσωτερικό των οποίων βρίσκουν πράγματα αξίας.

Στο Κάτω Χωριό, στην Επισκοπή, στη Βαϊνιά, στο Κεντρί, στη Γρα-Λυγιά, στο Στόμιο, στην Ανατολή, στα Φέρμα και στην περίμετρο της πόλης της Ιεράπετρας, τον τελευταίο καιρό έχουν αναφερθεί πάρα πολλές κλοπές και διαρρήξεις, για τις οποίες τα θύματα συνήθως αποφεύγουν να καταθέσουν μήνυση κατ' αγνώστων.

Όσο η οικονομική κρίση και η ανεργία δεν αντιμετωπίζονται από το κεντρικό κράτος, τόσο τα περιστατικά αυτά της μικροεγκληματικότητας θα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν. Επειδή όμως υπάρχει πάντα ο φόβος της αυτοδικίας, όταν τα θύματα συνεχίσουν να αισθάνονται ανυπεράσπιστα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η πολιτεία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει και να περιορίσει τη δράση  αυτών των συμμοριών, πριν ο φιλήσυχος κόσμος της υπαίθρου, πάρει το νόμο στα χέρια του, γιατί τότε, δεν αποκλείεται να… θρηνήσουμε θύματα.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια