default-image

Η Ανυπόταχτη Κρήτη στο πλευρό των 42 εργαζομένων

Κρήτη
Η Ανυπόταχτη Κρήτη στο πλευρό των 42 εργαζομένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη στήριξή της στον αγώνα των 42 εργαζομένων του Εργοστασίου Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο δηλώνει με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη "Ανυπόταχτη Κρήτη", που υποστηρίζει πως μόνο ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων μπορεί να εξασφαλίσει κοινωνική αποτελεσματικότητα, προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και αξιοπρεπή εργασία για τους εργαζόμενους.

Χαρακτηρίζοντας την ανάθεση του έργου της ανακύκλωσης σε εργολάβο ως «προβληματική και αναποτελεσματική διαδικασία», η "Ανυπόταχτη Κρήτη" καλεί Δήμο και Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαιτήσουν τη χρηματοδότηση και ανατροπή του καθεστώτος απαγόρευσης προσλήψεων εργαζομένων και να αναλάβουν οι ίδιοι «τη λειτουργία σε τοπικό επίπεδο, να διευρύνουν τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, χρησιμοποιώντας μόνιμο και ικανοποιητικά αμειβόμενο προσωπικό».

Το πλήρες κείμενο της παράταξης έχει ως εξής:

«Η περιφερειακή παράταξη "Ανυπόταχτη Κρήτη" εκφράζει την υποστήριξή της στον αγώνα των 42 εργαζομένων του Εργοστάσιου Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο. Χρειάζεται αλληλεγγύη και πανεργατικός αγώνας για να υποχρεωθεί η Waste Solutions, ο νέος εργολάβος της ανακύκλωσης, να διατηρήσει όλους τους εργαζόμενους στη δουλειά, με ικανοποιητικές συμβάσεις, αμοιβές, επιδόματα και ωράριο, όπως και οι προηγούμενοι εργολάβοι υποχρεώθηκαν το 2012 μετά τον πολυήμερο αγώνα των ίδιων εργαζομένων. Είναι αδιανόητο να απαιτούν από εργαζόμενους που δουλεύουν σε σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες και έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κινδύνους για την υγεία τους να αμείβονται με 586 ευρώ, μεικτά, το μήνα!

Η ανακύκλωση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για την κοινωνία μας για να την αφήσουμε στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Και μόνο το γεγονός ότι το δημόσιο αναθέτει τη διαδικασία σε μια Α.Ε., την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, κι αυτή με τη σειρά της αναθέτει σε άλλο εργολάβο (που αλλάζει κάθε ένα ή δύο χρόνια) το έργο, καθιστά τη διαδικασία αυτή προβληματική και αναποτελεσματική.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εθνικοποίηση όλων των υπαρχουσών δομών και πόρων της ανακύκλωσης και τη λειτουργία ενός διευρυμένου, βελτιωμένου δημόσιου συστήματος διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και την ποιότητα ζωής στις πόλεις. Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απαιτώντας εδώ και τώρα χρηματοδότηση και ανατροπή του καθεστώτος απαγόρευσης προσλήψεων εργαζομένων, ώστε να αναλάβουν τη λειτουργία σε τοπικό επίπεδο, να διευρύνουν τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, χρησιμοποιώντας μόνιμο και ικανοποιητικά αμειβόμενο προσωπικό. Μόνο ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων μπορεί να εξασφαλίσει κοινωνική αποτελεσματικότητα, προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και αξιοπρεπή εργασία για τους εργαζόμενους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News