default-image

Ζητούν λύσεις για το Ευρωπαϊκό Σχολείο

Κρήτη
Ζητούν λύσεις για το Ευρωπαϊκό Σχολείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, ζητούν με ερώτηση τους που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Σωκράτης Βαρδάκης   Νίκος Ηγουμενίδης,  Μανόλης Θραψανιώτης και Αντώνης Μπαλωμενάκης, αναφέρονται τα παρακάτω:

Στο Ηράκλειο της Κρήτης λειτουργεί Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, όπως όλοι γνωρίζουμε τα Ευρωπαϊκά Σχολεία είναι επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συστάθηκαν, αρχικά, για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ε.Ε. Προσφέρουν ευρεία πολυπολιτισμική εκπαίδευση παράλληλα με την καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας των μαθητών.

Το σύστημά τους είναι διακυβερνητικό και βασίζεται σε διεθνή σύμβαση που ανάγεται στο 1953. Το πρώτο ξεκίνησε στο Λουξεμβούργο και από τότε επεκτάθηκε η λειτουργία τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το σχολείο όμως δεν είναι αποκλειστικά για τα παιδιά Εύρω-υπαλλήλων αλλά λειτουργεί κανονικά ως δημόσιο σχολείο.

Λόγω της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων από την Ε.Ε στις εθνικές κυβερνήσεις, την ευθύνη για την λειτουργία των Ευρωπαϊκών σχολείων έχουν τα αρμόδια υπουργεία. Έτσι και στην Ελλάδα, αρμόδιο για την λειτουργία των εν λόγω σχολείων είναι το Υπουργείο  Παιδείας, το οποίο λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών προβλημάτων, παρουσιάζει αδυναμία στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχολείο ευρωπαϊκής παιδείας στο Ηράκλειο.

Τα εκπαιδευτικά κενά, η εξασφάλιση επαρκούς κτιριακής εγκατάστασης, η ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων σε ελληνικά ΑΕΙ/ΑΤΕΙ απαιτούν άμεσα λύσεις καθώς το τελευταίο διάστημα το Ευρωπαϊκό σχολείο κινδυνεύει να μην πάρει την τελευταία πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κλείσει.

Μαζί με αυτό βέβαια, κινδυνεύει να φύγει και ο μοναδικός  Ευρωπαϊκός οργανισμός που εδρεύει στην Κρήτη, ο γνωστός ENISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων).  Ένας οργανισμός ο οποίος από το 2004 παίζει σημαντικό ρολό στην Κρήτη και μπορεί να βοηθήσει περεταίρω στην οικονομική ανάπτυξη και στις επενδύσεις.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας, να εξασφαλιστεί η πιστοποίηση που απαιτείται για την λειτουργία του και να μην απομακρυνθεί ο  μοναδικός ευρωπαϊκός οργανισμός με έδρα την Κρήτη  ;   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News