default-image

Το μυστήριο του "χρυσού πολεμιστή" και η Κρήτη

Κρήτη
Το μυστήριο του "χρυσού πολεμιστή" και η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος ήταν ο αρχαίος πολεμιστής ή ακόμα και ιερέας της Πύλου, όπως είναι μια από τις θεωρίες, που στην τρίτη δεκαετία της ζωής του συναντήθηκε με τον Χάροντα και ξεκίνησε το σιωπηλό ταξίδι στον Αχέροντα, μέσα σε θησαυρούς που τον συνδέουν άμεσα με τη μινωική Κρήτη;

Σίγουρα κάποια σπουδαία προσωπικότητα της εποχής, αφού τάφηκε στην ίδια περιοχή όπου λίγα χρόνια μετά το θάνατό του θα κατασκευάζονταν το θρυλικό ανάκτορο του Νέστωρα. Κάποιος ξακουστός πολέμαρχος, αφού του επιφυλάχτηκε η τιμή να κτερίζεται με πληθώρα αντικειμένων, πολλά από τα οποία πολύτιμα, προερχόμενα σε μεγάλο βαθμό από το νησί μας.

Ευρήματα

Χρυσά δαχτυλίδια, μια σπάνια χρυσή αλυσίδα, σπάνια χάλκινα αγγεία, δεκάδες σφραγιδόλιθοι, ελεφαντοστό, χιλιάδες ψήφοι από πολύτιμες λίθους ήταν μερικά μόνο από τα αντικείμενα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές, οι οποίες διεξήχθησαν από το ζεύγος Τζακ Λ. Ντέιβις και Σάρον Ρ. Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, το οποίο πραγματοποιεί ανασκαφές στην Πύλο εδώ και 25 χρόνια.

Ο ασύλητος εδώ και 3.500 χρόνια λακκοειδής τάφος του πολεμιστή-ιερέα στον Άνω Εγκλιανό Πύλου και ο θησαυρός του θεωρούνται από τις κορυφαίες ανακαλύψεις του αιώνα, δικαιολογώντας τη μεγάλη δημοσιότητα που προσέλαβε παγκοσμίως η ανακάλυψη, ενώ οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες μελέτης του υλικού τόσο των κτερισμάτων όσο και των σκελετικών υπολειμμάτων, ώστε να λύσουν το μυστήριο της ταυτότητάς του, ελπίζοντας να βρουν απαντήσεις τόσο για την παρακμή του Μινωικού Πολιτισμού στην Κρήτη όσο και την ταυτόχρονη άνοδο του Μυκηναϊκού περί τα 1500 π.Χ., όταν έγινε η ταφή του "χρυσού" πολεμιστή της Πύλου.

Συγχαρητήρια

Χθες, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς συναντήθηκε με το ζεύγος των αρχαιολόγων, παρουσία της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και της εφόρου Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση, συγχαίροντας τους δύο αρχαιολόγους για τα ευρήματά τους. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη ανασκαφική εργασία, καθώς ο συγκεκριμένος τάφος έχει παραμείνει ασύλητος εδώ και 3.500 χρόνια. Πραγματικά, τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Η ασύλητη ταφή

Σημειώνεται ότι ο τάφος ήταν σχεδόν ανέγγιχτος από το χρόνο και τους ανθρώπους και μόνο η μεγάλη πέτρα που τον σκέπαζε είχε πέσει πάνω στο ξύλινο φέρετρο, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει πλέον. Τα οστά του άντρα υποδηλώνουν ότι είχε ηλικία 30 έως 35 ετών. Στα αριστερά του υπήρχαν τα όπλα του, ανάμεσά τους ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, ενώ στα δεξιά του υπήρχαν τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια με μινωικές εγχαράξεις και περίπου 50 σφραγιδόλιθοι, στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους, δηλαδή τα γνωστά μας ταυροκαθάψια.

Στον τάφο του πολεμιστή βρέθηκαν σπάνια ευρήματα, μεταξύ των οποίων χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα - ορισμένα με χρυσά χείλη - χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από 1.000 ψήφοι από πολύτιμους λίθους.

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News