default-image

Η μαγική φωνή μιας 13χρονης Ηρακλειώτισσας

Κρήτη
Η μαγική φωνή μιας 13χρονης Ηρακλειώτισσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν παραμύθι, όπου όλα αλλάζουν ξαφνικά στη ζωή ενός παιδιού από ένα τυχαίο γεγονός, μοιάζει η ιστορία της 13χρονης μαθήτριας του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου Γεωργίας Φασουλάκη, που μάγεψε με τη φωνή της το μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Όπως μάγεψε πραγματικά το κοινό και τους κριτές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το περασμένο Σάββατο. Τώρα, ένας νέος δρόμος έχει ανοίξει, με τον Μαρκόπουλο να ετοιμάζεται να γράψει μουσική-όπερα που να ταιριάζει στη φωνή της!

Η Γεωργία είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Μάλιστα, πατέρας της είναι ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Φασουλάκης, που μίλησε στη "Νέα Κρήτη" χθες, μη μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό και τη συγκίνησή του για το ταλέντο της Γεωργίας, το οποίο ούτε ο ίδιος είχε φανταστεί μέχρι τώρα.

Πώς ξεκίνησε

Η ιστορία αρχίζει τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου προσκαλεί τον Μαρκόπουλο σε μια βραδιά αφιερωμένη στο σπουδαίο και μεγάλο έργο του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.

Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο Γιώργος Φασουλάκης, «με το που άκουσε την κόρη μου να τραγουδάει το "Ζαβαρακατρανέμια", την καταχειροκρότησε και μόλις τελείωσε η βραδιά ζήτησε να γνωρίσει εμάς, τους γονείς της».

Γίνεται η γνωριμία με τους γονείς. Ο Μαρκόπουλος ζητάει να μεριμνήσουν ώστε το κορίτσι να ανέβει στην Αθήνα και να τραγουδήσει το Σεπτέμβριο σε εκδήλωση στο Ηρώδειο.

«Αμέσως μετά την εκδήλωση με πλησίασε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και μου είπε "θέλω η Γεωργία να τραγουδήσει στη συναυλία μου στο Ηρώδειο. Θέλω να πει ένα σόλο συνοδευόμενη από την παιδική χορωδία του Πειραιά"», θυμάται ο Γιώργος Φασουλάκης.

Μάλιστα, ο κ. Φασουλάκης τότε πίστεψε ότι ο συνθέτης τούς κοροϊδεύει. Του φάνηκε, συγκεκριμένα, πολύ ωραίο όλο αυτό για να είναι αληθινό.

Όμως, σε ένα 20ήμερο που ανέβηκε στην Αθήνα για δουλειές, τον πήρε τηλέφωνο. Ο μουσικοσυνθέτης τον καλωσόρισε αμέσως στο σπίτι του και επανέλαβε την πρότασή του. Είπε μάλιστα ότι θα ήθελε η Γεωργία να τραγουδήσει το "Πέρα από τη θάλασσα", θεωρώντας ότι το τραγούδι αυτό θα ταίριαζε με τη φωνή της.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος επρόκειτο να παρουσιάσει στο Ηρώδειο στις 8 Σεπτεμβρίου, σε μια ενιαία συναυλία, το εμβληματικό μουσικό του έργο "Χρονικό" και το νέο του δίσκο "Εντεύθεν".

Το ιστορικό

Στο μεταξύ, από το σημείο εκείνο και μετά αρχίζουν διάφορες δυσκολίες, που έκαναν την οικογένεια της Γεωργίας να δυσκολεύεται να πιστέψει αυτό που ζούσε ήδη... Ο Μαρκόπουλος, εκτός από το Ηρώδειο, οργάνωνε το διάστημα αυτό ανάλογη συναυλία και στο δήμο Παπάγου στην Αθήνα, όπου είναι άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής και η εκδήλωση αυτή θα ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Η πρώτη δυσκολία που παρουσιάστηκε είχε να κάνει με την προκήρυξη των εκλογών και την ακύρωση της εκδήλωσης στο Ηρώδειο. Αλλά και η συναυλία της 28ης Σεπτεμβρίου στο δήμο Παπάγου δεν έγινε κάτω από ευνοϊκές συνθήκες. Όπως μας είπε ο κ. Φασουλάκης, «η συναυλία ήταν να ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ και στις 4 το απόγευμα έκανε πλημμύρα στην Αθήνα. Οι δρόμοι πλημμύρισαν, με μισό μέτρο το νερό στο ύψος. Οι υπεύθυνοι σκέπασαν τα μηχανήματα. Κι εμείς τότε πιστέψαμε ότι η συναυλία θα ακυρωνόταν. Στις 6 το απόγευμα, όμως, σταμάτησε η βροχή. Άρχισαν οι πρόβες, οι τελικές.

Τότε ο Δήμος έδειξε μια απίστευτη ετοιμότητα. Έστειλε πολλές γυναίκες που σκούπισαν με πανιά το θέατρο, τα καθίσματα, τα πάντα. Και στις 8:30 το βράδυ η εκδήλωση ξεκίνησε κανονικά. Οι πάνω από 2.000 θεατές καταχειροκρότησαν τη Γεωργία».

Στην εκδήλωση εκείνη τραγούδησαν ο Λάκης Χαλκιάς, η Νατάσσα Μποφίλλιου, ο Μπάμπης Γαργανουράκης και άλλοι, αφού ο Γιάννης Μαρκόπουλος έδωσε βήμα σε μια πλειάδα παλιών και νέων συνεργατών του. Ο ίδιος παρακολούθησε τη συναυλία παρέα με τη σύζυγο και ερμηνεύτριά του Βασιλική Λαβίνα.

«Όμορφη έκπληξη»

Ο κριτικός τέχνης Γιάννης Αλεξίου, στην ιστοσελίδα του για τη βραδιά εκείνη στο Θέατρο Παπάγου, γράφει για τη Γεωργία: «Στην άλλη μεγάλη στιγμή της βραδιάς, η 13χρονη μαθήτρια Γεωργία Φασουλάκη ανέβηκε στη σκηνή και με πολλή άνεση και στυλ ερμήνευσε το "Πέρα από τη θάλασσα", που πρωτοακούσαμε από τη Βίκυ Μοσχολιού στην ταινία "Κατηγορώ τους ανθρώπους", και κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση μόνο με ένα τραγούδι! Μια ωραία τύπισσα με γυαλιά και φωνή που θα ζήλευε και η Νένα Βενετσάνου, μπάσα κι όμορφη, της αξίζουν συγχαρητήρια, μια εντελώς δική της ερμηνεία πάνω στο τραγούδι αυτό»!

Πήρε το μεγαλύτερο χειροκρότημα

Η Γεωργία Φασουλάκη τραγούδησε το περασμένο Σάββατο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ την ορχήστρα διεύθυνε ο ίδιος ο Μαρκόπουλος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η 13χρονη πήρε ένα μεγάλο χειροκρότημα στο ενδιάμεσο του τραγουδιού, έχοντας δίπλα της καλλιτέχνες όπως τον Γιώργο Νταλάρα, τη Νατάσσα Μποφίλιου, τον Μίλτο Πασχαλίδη κ.ά.

Μάλιστα, ο άνθρωπος που ανάβει τα φώτα στο Μέγαρο, τη στιγμή εκείνη άναψε τα φώτα του Μεγάρου για να δείξει το γεγονός. Τη συναυλία παρακολούθησε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο συνθέτης, που εγώ νόμιζα την άλλη μέρα ότι θα ήταν κουρασμένος, γιατί ήξερα ότι ήταν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα που τελείωσε η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, μου τηλεφώνησε στις 9:30 το πρωί της άλλης μέρας και μου ζήτησε να βρεθούμε», μας λέει ο πατέρας της 13χρονης. «Μου είπε μάλιστα, "εγώ, όταν ασχολούμαι με νέους ανθρώπους, δεν κουράζομαι". Και τότε συναντηθήκαμε και μας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να γράψει μουσική για όπερα, που θα ταιριάζει στη φωνή της Γεωργίας, θεωρώντας ότι είναι καθαρή σοπράνο»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News