default-image

Νέα μηχανή αναζήτησης με... τεχνητή νοημοσύνη

Επιστήμη
Νέα μηχανή αναζήτησης με... τεχνητή νοημοσύνη

Σημαντική ώθηση στην επιστημονική έρευνα θέλει να δώσει ένα νέο εργαλείο αναζήτησης που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Αλεν για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Σιάτλ των ΗΠΑ, το οποίο φέρει την ονομασία Semantic Scholar.

Η δωρεάν αυτή μηχανή αναζήτησης θέλει να βάλει μια τάξη στον χαοτικό τρόπο που γίνεται πλέον παγκοσμίως η επιστημονική έρευνα και να ξεπεράσει το πρόβλημα της υπερπαραγωγής επιστημονικών δημοσιεύσεων τις οποίες διαβάζει ένα εξαιρετικά περιορισμένο κοινό.

Σύμφωνα με μετρήσεις, κάθε χρόνο γίνονται τουλάχιστον 2 εκατομμύρια νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις, τις μισές εκ των οποίων διαβάζουν το πολύ τρεις άνθρωποι!

Η μηχανή αναζήτησης Semantic Scholar, για την οποία ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Αλεν έχει δώσει περί τα 20 εκατομμύρια δολάρια, εκτός από το να προσφέρει μια λίστα αποτελεσμάτων σε κάθε αναζήτηση, έχει και μια επιπλέον λειτουργία.

Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα επιστημονικών περιοδικών όπως το «New Scientist» και το «Nature», η Semantic Scholar έχει τη δυνατότητα να «καταλαβαίνει» τι είναι το ενδιαφέρον και το σημαντικό σε κάθε αναζήτηση και να δίνει τα κατάλληλα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα του Ινστιτούτου Αλεν ψάχνει σε όλες τις ελεύθερα προσβάσιμες δημοσιεύσεις και εξετάζει ενδελεχώς κείμενα, λέξεις- κλειδιά, φωτογραφίες και διαγράμματα που περιέχονται σε καθεμιά από αυτές τις δημοσιεύσεις.

Επιπλέον εντοπίζει ποιες από τις δημοσιεύσεις αυτές έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή και ποιες είναι αμφιλεγόμενες ή «αδύναμες». Προς το παρόν η μηχανή αναζήτησης παρέχει τις υπηρεσίες της για τους ερευνητές του πεδίου της πληροφορικής και εν γένει της έρευνας πάνω στα υπολογιστικά συστήματα και το πλήθος των δεδομένων προέρχεται από περίπου 3 εκατομμύρια δημοσιεύσεις.

Από το 2016 όμως στο σύστημα της Semantic Scholar θα προστεθούν δημοσιεύσεις για βιοϊατρική και φυσική, ενώ σιγά σιγά θα υπάρξει επέκταση και σε άλλα ερευνητικά πεδία.

Στόχος της ομάδας της Semantic Scholar είναι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ομάδας, Ορεν Ετζιόνι, «να δώσουμε τη δυνατότητα στους ερευνητές να βρουν απαντήσεις στα πιο καυτά προβλήματα της σύγχρονης επιστήμης».

Προηγμένη τεχνολογία

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πάντως ότι αυτή δεν είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης επιστημονικών δημοσιεύσεων, όμως σίγουρα είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά. Η πιο μεγάλη μηχανή αναζήτησης σε αυτό το πεδίο είναι η Google Scholar και η άλλη είναι η PubMed. Υπάρχουν επίσης η Microsoft Academic Search και η CiteSeer, οι οποίες όμως είναι μικρότερου μεγέθους.

Το πεδίο πάντως των μηχανών αναζήτησης επιστημονικών δημοσιεύσεων αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να διευρυνθεί ιδιαίτερα, καθώς εκτός από τις ήδη αναφερθείσες, παρόμοια εργαλεία θέλουν να αναπτύξουν η IBM με τον υπερυπολογιστή της Watson και η υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News