default-image

Τα δεμένα πλοία "έριξαν" τις τιμές των κηπευτικών

Κρήτη
Τα δεμένα πλοία "έριξαν" τις τιμές των κηπευτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πρόλαβαν να χαρούν την άνοδο των τιμών στα ευπαθή κηπευτικά τους οι παραγωγοί της νότιας Κρήτης και ήρθε η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων για νέα 48ωρη απεργία, που λήγει τα ξημερώματα της Παρασκευής, να τινάξει την αγορά στον αέρα, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι κηπευτικών να μείνουν στα αζήτητα, ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα χθες προσφέρθηκαν τιμές 60% χαμηλότερες από εκείνες των τελευταίων ημερών.

Οι παραγωγοί νωπών ευπαθών πρώιμων κηπευτικών του Γούδουρα, της Ιεράπετρας, της Ψαρής Φοράδας, του Τυμπακίου, της Κουντούρας και του Ελαφονησίου καλούνται για μια ακόμη φορά, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών που θέτουν σε ομηρία την Κρήτη και όλη τη νησιωτική Ελλάδα, να πληρώσουν "τα σπασμένα" της πολιτικής του κεντρικού κράτους, που επιχειρεί να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, και της σκληρής στάσης των ναυτεργατικών συνδικάτων, που δεν επιτρέπουν τον απόπλου έστω ενός πλοίου ασφαλείας από και προς την Κρήτη.

Έτσι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα του χώρου της υγείας, θα διακινούνταν τα αγροτικά προϊόντα και επιπλέον δε θα κινδύνευε να καταστραφεί ο αγροτικός κόσμος, που παράγει ευπαθή νωπά λαχανικά, τα οποία δε συντηρούνται πάνω από τρεις μέρες στις αποθήκες.

Στα δημοπρατήρια ευπαθών νωπών κηπευτικών της Ιεράπετρας, το μεσημέρι της Τετάρτης, έμειναν στα αζήτητα χιλιάδες τόνοι προϊόντων, τα οποία, αν δε λήξει η απεργία άμεσα, θα πεταχτούν ή θα δοθούν ως ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους. Όσα προϊόντα αγοράστηκαν την Τετάρτη με μεγάλο ρίσκο από τους εμπόρους, πληρώθηκαν σε τιμές -60% χαμηλότερες, σε σχέση με τις τιμές των προηγούμενων ημερών.

«Η σεζόν ξεκίνησε σχετικά καλά και οι παραγωγοί εδώ και μερικές μέρες άρχισαν να κόβουν τα πρώτα ποιοτικά πιστοποιημένα πρώιμα κηπευτικά από τα θερμοκήπιά τους. Ήταν μάλιστα αισιόδοξοι, γιατί ο καιρός ήταν ευνοϊκός και οι τιμές στις οποίες διέθεταν τα προϊόντα τους ήταν πολύ καλές. Μόλις όμως ανακοινώθηκε η νέα 48ωρη απεργία των ναυτεργατών, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν θα τη συνεχίσουν και μετά την Παρασκευή, οι τιμές στα κηπευτικά παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση -60%, και πολλά από αυτά έμειναν στα αζήτητα στις αποθήκες», μας είπε ο υπεύθυνος παραλαβής στο δημοπρατήριο "Αγροδίκτυο" κ. Γιώργος Πιτροπάκης.

Ο κ. Πιτροπάκης

«Αν συνεχιστεί για πολλές μέρες αυτή η απεργία, θα δώσει τη χαριστική βολή στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Οι παραγωγοί τους τελευταίους μήνες, ξεκινώντας τις καλλιέργειες τους, έχουν πληρώσει μετρητοίς όλα τα καλλιεργητικά τους έξοδα. Τώρα που μόλις είχαν ξεκινήσει δειλά-δειλά τη συγκομιδή της πρώτης σοδειάς και περίμεναν να εισπράξουν τα πρώτα χρήματα για να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, έρχεται για μια ακόμη χρονιά η απεργία των ναυτεργατών να τους καταστρέψει και να βυθίσει ακόμη περισσότερο στο χάος την τοπική αγροτική οικονομία. Η Πολιτεία έχει ευθύνη και οφείλει να βρει άμεσα λύση στο πρόβλημα, για να σταματήσει η Κρήτη να βρίσκεται σε ομηρία.

Θέλουμε να δρομολογηθεί άμεσα ένα πλοίο ασφαλείας στη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς, για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά των ευπαθών νωπών κηπευτικών, αλλά και όλα τα επείγοντα», μας είπε ο κ. Νεκτάριος Λιανάκης, ιδιοκτήτης του δημοπρατηρίου "Αγροδίκτυο".

Ο κ. Νεκτάριος Λιανάκης

Απόβαση στην Αθήνα

Στις τάξεις των παραγωγών της Ιεράπετρας επικρατεί αναβρασμός. Από τη μια έχουν στο μυαλό τους την κινητοποίηση που προετοιμάζεται σιωπηλά για τη μεγάλη απόβασή τους στο Σύνταγμα, και από την άλλη βρίσκονται σε τηλεφωνικές επαφές με τα συνδικάτα των ναυτεργατών, στην προσπάθειά τους να υπάρξει μια υπόσχεση για άμεση λύση της απεργίας.

«Βρισκόμαστε εδώ και μέρες σε τηλεφωνική επαφή με την ΠΝΟ και προσπαθούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι χανόμαστε, αν δεν καταφέρουμε να διακινήσουμε στην ώρα τους φρέσκα και σωστά τα προϊόντα μας προς τις εσωτερικές αγορές και προς τις αγορές του εξωτερικού, με τις οποίες τώρα οι εξαγωγείς μας κλείνουν τα πρώτα φετινά προγράμματα συνεργασίας», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Και από το Γούδουρα Σητείας έχουμε παραγωγούς που έχουν μπει στη συγκομιδή των νωπών κηπευτικών. Οι άνθρωποι έχουν πολλά να πληρώσουν αυτήν την περίοδο και δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν τόσα χρήματα, επειδή για μια ακόμη χρονιά η ΠΝΟ περιμένει να ξεκινήσει η Κρήτη να κόβει αγροτικά προϊόντα για να ανακοινώσει την απεργία της. Νομίζω ότι το κεντρικό κράτος θα πρέπει να βρει τον τρόπο να διακινηθούν τα ευπαθή νωπά κηπευτικά προς τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού», προσθέτει ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

«Αν και είμαστε στην αρχή της σεζόν και δεν έχουν μπει ακόμα όλοι στην παραγωγή, τα νωπά κηπευτικά της περιοχής έμειναν σήμερα απούλητα. Τα προηγούμενα χρόνια οι απεργίες της ΠΝΟ κόστισαν πολλά εκατομμύρια στους αγρότες της νότιας Κρήτης, αλλά αντέξαμε. Αυτήν τη φορά όμως η βιωσιμότητά μας κρέμεται σε μια κλωστή. Οι υποχρεώσεις μάς έχουν γονατίσει. Φοβάμαι ότι, αν συνεχιστεί αυτή η απεργία και η ομηρία της Κρήτης, θα μας οδηγήσουν στη διάλυση και την καταστροφή», μας είπε ο νέος αγρότης κ. Νίκος Μεταξάκης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_1ctku2ga/

Λ. Αυγενάκης και Γ. Πλακιωτάκης ζητούν τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας  

«Τέταρτη ημέρα απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία δεν επιτρέπει τη διενέργεια δρομολογίων από και προς τη νησιωτική περιφέρεια», ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως «οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους, παραγωγοί και έμποροι δυσκολεύονται στη μεταφορά των προϊόντων τους και η μεταφορά προσφύγων έχει διακοπεί, δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσας σήμερα παραμένει άπραγος, όταν το πρώτο 48ωρο "χειροκροτούσε" την απεργία της ΠΝΟ και τα προβλήματα που προκαλεί. Τον καλούμε πριν διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος της ανευθυνότητάς του, να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι παρατηρητής στα γεγονότα που εξελίσσονται, και να ενεργοποιήσει άμεσα τη διάταξη του άρθρου 25 του Ν. 4256/2014 που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για "πλοίο ασφαλείας" και προγραμματισμό δρομολογίου έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, ώστε να εξυπηρετηθούν από και προς τις νησιωτικές περιοχές αγρότες, έμποροι, πολίτες, αλλά και να γίνει μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και ευπαθών προϊόντων».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε: «Μετά την ανακοίνωση της ΠΝΟ για την παράταση της απεργίας της, που θα έχει ως αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας έως τα ξημερώματα της Παρασκευής, με προφανείς συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία των νησιών μας, με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Δρίτσας δεν έχει εφαρμόσει τις διατάξεις του Νόμου 4256/2014 περί έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας για τη διασφάλιση της εδαφικής συνέχειας και διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Οφείλει άμεσα να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) για τη δρομολόγηση του πλοίου ασφαλείας όπως ο νόμος ορίζει»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News