default-image

Γερμανική οικονομία και... πρόσφυγες καπνιστές

Κόσμος
Γερμανική οικονομία και... πρόσφυγες καπνιστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η εισροή προσφύγων στη Γερμανία ίσως αυξήσει κατά 810 εκατ. τσιγάρα την ετήσια κατανάλωση προϊόντων καπνού στη χώρα φέτος, δίνοντας ώθηση σε μια αγορά που έχει συρρικνωθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Η χώρα αναμένει τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφός της φέτος, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη μετακίνηση εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί εξ αυτών προέρχονται από τη Συρία, όπου το 48% των ανδρών είναι καπνιστές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πρόσθετη κατανάλωση τσιγάρων ισοδυναμεί με αύξηση 1% στην μεγαλύτερη αγορά καπνού της Ευρώπης, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morningstar Φίλιπ Γκόραμ.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό δώρο για την Philip Morris International, την Imperial Tobacco Group και την British American Tobacco, που κυριαρχούν στη γερμανική αγορά των 33 δισεκ. δολαρίων. Με τους Σύριους να καπνίζουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 1.000 τσιγάρα ετησίως, η κατανάλωση προϊόντων καπνού στη Γερμανία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 810 εκατ. τσιγάρα, είπε ο Γκόραμ.

Οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν κατά 21% τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια στη δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor International.

Ο αριθμός των καπνιστών μειώνεται εδώ και δεκαετίες στις ανεπτυγμένα κράτη, λόγω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία και των αυξήσεων στους φόρους, μια τάση που δεν έχει ακόμα επεκταθεί στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Για τις καπνοβιομηχανίες στη Γερμανία, η μείωση του αριθμού των καπνιστών επιτείνεται από τη συρρίκνωση του καταναλωτικού κοινού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας θα μειωθεί κατά περίπου 15% στα 70,8 εκατ. έως το 2060.

Τα οφέλη στα οποία προσβλέπουν οι καπνοβιομηχανίες θα επηρεαστούν από τη περιορισμένη καταναλωτική δύναμη των μεταναστών, κάτι που θα τους οδηγήσει στην κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων ή προϊόντων απομίμησης. Κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, το συγκεκριμένο παράνομο εμπόριο αυξήθηκε από περίπου 1-2% της αιγυπτιακής αγοράς καπνού στο 20% περίπου έως το 2012, σύμφωνα με τον Σέιν ΜακΓκιλ, αναλυτή στο Euromonitor. Παρ' όλα αυτά, ο όγκος των πωλήσεων δασμολογημένων τσιγάρων στη Γερμανία θα ενισχυθούν μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Η Imperial εκτιμά ότι η επανεγκατάσταση προσφύγων θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων τσιγάρων, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στο Bloomberg, ενώ η Philip Morris και η BAT αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News