Ειδήσεις

Υπόθεση κλοπής εικόνας: Δάκρυα χαράς για την αθώωση

Με δάκρυα χαράς έκανε δεκτή την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος για την αρπαγή της εικόνας της Παναγίας από τη Μονή Καλυβιανής.

Δάκρυα χαράς και ανακούφισης, αφού τραβιέται στα δικαστήρια πάνω από 10 χρόνια, προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του. Πάντως στο πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου τέθηκε σήμερα η υπόθεσή του, ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ξέσπασε σε κλάματα, ευχαριστώντας τους δικαστές με δάκρυα στα μάτια, ενώ ο ηλικιωμένος πατέρας του λιποθύμησε.

Η κλοπή είχε σημειωθεί το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου του 2003. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, ο 36χρονος τότε άνδρας μπήκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στη Μονή, και εκμεταλλευόμενος το ότι η μοναχή, που εκτελούσε εκείνη την ώρα υπηρεσία, ήταν απασχολημένη, άρπαξε την εικόνα μαζί με τα χρυσά τάματα των πιστών που βρίσκονταν στο προσκυνητάρι. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις Αρχές, ο κατηγορούμενος είχε ως συνεργούς περισσότερα από δύο άτομα, η ταυτότητα των οποίων, ωστόσο, δεν έγινε ποτέ γνωστή...

Όπως αναφέρεται και στο κατηγορητήριο, ο φερόμενος ως δράστης βγήκε από το μοναστήρι και πέταξε την εικόνα στην καρότσα μαύρου αγροτικού αυτοκινήτου με φιμέ τζάμια, όπου τον περίμεναν δύο από τους συνεργούς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυόμισι μήνες πριν από το περιστατικό, ο 49χρονος φέρεται ότι είχε επιχειρήσει ξανά να κλέψει την εικόνα. Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το μεσημέρι της 9ης Απριλίου του 2003, ο κατηγορούμενος άρπαξε την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και πάλι με τη βοήθεια τουλάχιστον δύο συνεργών του. Ωστόσο, τότε, ο 49χρονος έγινε αντιληπτός από τρία άτομα, τα οποία βρίσκονταν στο σημείο και τα οποία τον καταδίωξαν, με αποτέλεσμα αυτός να εγκαταλείψει την εικόνα σε χωράφι, αρκετά μέτρα μακριά από τη Μονή.

Τον Ιούνιο του 2013, 12 ακριβώς χρόνια μετά την αρπαγή της εικόνας, ο κατηγορούμενος κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, στα Χανιά, για να δικαστεί σε πρώτο βαθμό. Το δικαστήριο τον έκρινε τελικά ένοχο για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από κοινού (τετελεσμένη και σε απόπειρα), επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 6 χρόνων. Η Έδρα αποφάσισε, ωστόσο, η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη, κάτι που σημαίνει ότι ο 49χρονος δεν οδηγήθηκε στη φυλακή.

Σχόλια