Ειδήσεις

Φταίνε φυτοφάρμακα για τα ψόφια αμνοερίφια;

Όλα τα ενδεχόμενα θα εξετάσουν από σήμερα, λαμβάνοντας το πρωί στον Ψηλορείτη χώμα, φύλλα και κλαδιά για εργαστηριακή εξέταση, ενώ αναμένεται να γίνει και αιμοληψία ζώων, οι αρμόδιοι κτηνίατροι που θα βρίσκονται στα Ανώγεια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων, μετά τα χιλιάδες νεκρά αμνοερίφια.

Όπως αποκάλυψε η "Νέα Κρήτη" χθες, χιλιάδες αρνάκια μόλις γεννηθούν και πιουν την πρώτη γουλιά γάλακτος ψοφάνε, γεγονός που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα σε όλο το βόρειο τμήμα του Ψηλορείτη, από το δήμο Μυλοποτάμου μέχρι και το δήμο Μαλεβιζίου!

Ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς και ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή τους για σήμερα το πρωί, προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψία για να δώσουν απαντήσεις γύρω από τα προβλήματα αυτά.

Έτσι, οι γνωστοί κτηνίατροι της Κρήτης θα βρίσκονται στα Ανώγεια στις 10:30 το πρωί, ξεκινώντας σύσκεψη στο Δημαρχείο, για να προχωρήσουν στη συνέχεια στην αυτοψία στις ορεινές περιοχές πάνω από το χωριό.

Όπως γράψαμε και χθες, μόνο στα όρια των Ανωγείων εκτιμάται ότι έχουν ήδη ψοφήσει πάνω από 3.000 με 4.000 αρνιά. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο και αγροτοκτηνοτρόφο, συνδικαλιστή Βασίλη Σμπώκο, το φαινόμενο αυτό είναι πρωτοφανές, καθώς τα αρνιά γεννιούνται υγιέστατα και μόλις πιουν γάλα από τη μάνα τους, με την πρώτη γουλιά ψοφάνε. Μάλιστα, αυτό παρατηρείται μόνο στις ορεινές περιοχές και όχι από το χωριό και κάτω.

Η καταστροφή είναι μεγάλη, καθώς το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται από τα όρια του δήμου Μυλοποτάμου μέχρι και τους πρόποδες του Ψηλορείτη στον Κρουσώνα του δήμου Μαλεβιζίου. Να υπενθυμίσουμε ότι τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε προς την εφημερίδα μας χθες και ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, που σε πρώτη φάση αποδίδει τη θνησιμότητα στις καιρικές συνθήκες, αφού οι βροχές που έπεσαν τον Αύγουστο σάπισαν το χόρτο στα ορεινά του Ψηλορείτη. Ταυτόχρονα, όμως, ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει και κακή διατροφή των ζώων, λόγω των οικονομικών προβλημάτων των κτηνοτρόφων, που δεν είναι σε θέση πλέον ούτε να τα εμβολιάσουν.

Στο μεταξύ, οι κτηνοτρόφοι επιμένουν ότι αυτή η κατάσταση δεν έχει σχέση με το φαινόμενο των νεκρών αρνιών, που είχε και πάλι εμφανιστεί το 2013, κάτι που τότε είχε αποδοθεί στην κακή διατροφή των ζώων, λόγω της ανέχειας των βοσκών, που δεν τάιζαν σωστά τα ζώα τους, με βάση τις προδιαγραφές που ισχύουν.

Όμως τότε αυτό που συνέβαινε κυρίως ήταν οι αποβολές των ζώων. Σήμερα τα ζώα γεννιούνται κανονικά και πεθαίνουν μόνο όταν αρχίσουν να θηλάζουν...

Φυτοφάρμακα η αιτία;

Μία ενδιαφέρουσα άποψη, καλώντας τους αρμόδιους κτηνιάτρους να κάνουν αναλύσεις τέτοιες ώστε να διερευνηθεί και η συγκεκριμένη πλευρά, εκφράζει προς τη "Ν.Κ." ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε ζητήματα Περιβάλλοντος, ο γιατρός-παιδοχειρουργός Δημήτρης Πετράκης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η είδηση αυτή της εφημερίδας σας με πάει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τα ανθρώπινα νεογνά που, έχοντας οι μητέρες τους εκτεθεί περιγεννητικά σε φυτοφάρμακα και κύρια σε οργανοφωσφορικές ουσίες, μέσω της εμβρυϊκής κυκλοφορίας παρατηρούνται πολλές αποβολές, νεκρά έμβρυα, αυξημένη θνητότητα σε πρόωρα νεογνά και κύρια αυτό που λέγεται gut dysbiosis. To τελευταίο είναι δυσανεξία στο μητρικό και στα άλλα γάλατα, από ανεπάρκεια ενζύμων στον εντερικό σωλήνα των νεογνών, εξαιτίας αναστολής αυτών των ενζύμων από τα οργανοφωσφορικά και από φυτοφαρμακευτική καταστροφή των βακτηριδίων της εντερικής χλωρίδας».

Ο κ. Πετράκης επικοινώνησε - όπως αναφέρει - χθες και με τον Αλέκο Στεφανάκη και τον ενημέρωσε ότι υπάρχει τρόπος τοξικολογικής διερεύνησης του θέματος: «Διερεύνηση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα νεογέννητα ζώα και στις μητέρες τους, καθώς και ιστοχημικής διερεύνησης του εντερικού βλεννογόνου των νεογέννητων για ενζυματικές ανεπάρκειες και αλλαγή της εντερικής χλωρίδας».

Βέβαια, παρακάτω ο κ. Πετράκης λέει πως δε γνωρίζει τις δυνατότητες των κτηνιατρικών τοξικολογικών εργαστηρίων, αλλά τονίζει ότι αξίζει να γίνει η προσπάθεια αυτή, με την ευχή βέβαια να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο με τα ζώα που εκτρέφονται στις ορεινές περιοχές του Ψηλορείτη και γενικότερα στην ορεινή Κρήτη.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια