default-image

Μοσκοβισί: "Ολοκληρώστε πριν το Eurogroup τα προαπαιτούμενα"

Ελλάδα
Μοσκοβισί: "Ολοκληρώστε πριν το Eurogroup τα προαπαιτούμενα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικά σχόλια για τη χώρα μας αλλά και τελεσίγραφα περιλαμβάνει ως τώρα η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, κάτι που φάνηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πάντως από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για θετικές προσεγγίσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου.

«Μιλάμε για ένα καλό μομέντουμ για την Ελλάδα τώρα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέροντας ότι συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα με τον πρωθυπουργό.

Ο επίτροπος Οικονομικών υπογράμμισε ότι «μαζί οικοδομούμε εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, διότι ο κοινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, στοιχεία που πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα».

Ο κ. Μοσκοβισί ωστόσο διεμήνυσε ότι πρέπει πάση θυσία η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα να ευημερεί και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ μίλησε για αλληλεγγύη της Κομισιόν προς την Ελλάδα.

«Πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα έως το Eurogroup της Δευτέρας», τόνισε, θέτοντας ουσιαστικά ένα όριο μόλις έξι ημερών, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα, για να προσθέσει: «Αυτή τη στιγμή οι υπουργοί του Eurogroup περιβάλλουν με εμπιστοσύνη την Ελλάδα».

«Έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στα πρώτα προαπαιτούμενα, οι ελληνικές προτάσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να φτάσουμε τις επόμενες μέρες στα δεύτερα προαπαιτούμενα και στις δόσεις. Θα έχουμε συνεργασία για να φτάσουμε σε συμφωνία έως τη Δευτέρα», είπε.

Για το χρέος

Ο Γάλλος επίτροπος της Ε.Ε. επί των Οικονομικών συνέδεσε επίσης το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους με τη θετική αξιολόγηση των θεσμών στο ελληνικό πρόγραμμα. «Προέχει η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ασχοληθούμε με το θέμα του χρέους. Είναι όμως εφικτό και ρεαλιστικό», σημείωσε.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ισχυρός εταίρος για την Ελλάδα «και εμείς είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα προς την επίτευξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ώστε, όπως πρόσθεσε, να υπάρχει επιτυχία για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Επισήμανε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για να ανοίξει συζήτηση για το θέμα του χρέους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στην κάμερα, υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί ο πρωθυπουργός τον καλωσόρισε και του εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για την απώλεια της μητέρας του (σ.σ. γεγονός που είχε οδηγήσει στην αναβολή της συνάντησής τους προ μερικών εβδομάδων).

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χαίρεται πολύ που τον συναντά τώρα υπό καλύτερες συνθήκες σε σύγκριση με αυτές όταν γίνονταν οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.

«Θετικές προσεγγίσεις» βλέπει η κυβέρνηση

Θετικές προσεγγίσεις από τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί, σε μείζονα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, διαπίστωσε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μαξίμου:

* Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

* Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δε θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

* Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για τη μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Με τον Ευ. Τσακαλώτο

Ο Πιερ Μοσκοβισί είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά την οποία επισήμανε και πάλι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων εντός των επομένων ημερών και πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και να μπορέσουν να εκταμιευτούν τα 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία. Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν δεν επιλυθούν τα 3-4 εκκρεμή ζητήματα από το πρώτο πακέτο, «η συμφωνία στο Eurogroup θα είναι πιο δύσκολη».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει βήμα-βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους». Η λύση για το χρέος, κατά τον κ. Μοσκοβισί, «πρέπει να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεικτή από τους εταίρους». Επίσης, σύμφωνα με την "Ημερησία", είπε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Πάντως, ειδικά για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι η συζήτηση θα αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα και ότι η Ελλάδα δε θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να παρουσιάσει τις θέσεις της, καθώς ήδη εργάζεται μια ομάδα στο υπουργείο, η οποία θα ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ, ενώ, εάν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, είπε, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος κατέστησε σαφές προς τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι «πρέπει να καταλάβουν και οι θεσμοί ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε ύφεση και πράγματα που δε γίνονται». Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος.

Στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Μοσκοβισί με τον κ. Τσακαλώτο και τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε, εξάλλου, για τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός νέου success story για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ευημερεί μέσα σε αυτήν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News