default-image

Ιδρύθηκε στην Ιεράπετρα ο Συνεταιρισμός "Επτάστιχος"

Κρήτη
Ιδρύθηκε στην Ιεράπετρα ο Συνεταιρισμός "Επτάστιχος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός "Επτάστικτος" με έδρα το Κάτω Χωριό διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προοδευτικού Συλλόγου Κάτω Χωριού ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς. Σκοπός της εκδήλωσης, που διοργάνωσε η νεοσύστατη ΚΟΙΝΣΕΠ "Επτάστικτος", ήταν η ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών, καθώς και η ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε ομαδική αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας.

Στην εκδήλωση μίλησαν αντιπρόσωποι της εταιρείας πιστοποίησης "ΒΙΟΕΛΛΑΣ" και ακολούθησε συζήτηση στην οποία επιλύθηκαν πολλές από τις απορίες των ενδιαφερόμενων παραγωγών.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ "Επτάστικτος", με σήμα τη γνωστή σε όλους μας πασχαλίτσα με τα επτά μαύρα στίγματα στην κόκκινη ράχη της, ξεκίνησε να οργανώνεται από έναν πρώτο μικρό πυρήνα 9 συνεταιριστών, που έχουν αναφορές στο χώρο της οικολογίας και της βιολογικής γεωργίας.

«Με πολλή αγάπη για την κρητική φύση, με σεβασμό στην ιστορία μας, παραγωγοί από το νομό Λασιθίου ενωθήκαμε με σκοπό να κάνουμε γνωστά το φυσικό περιβάλλον και τα προϊόντα μας.

Με αρχικό φυτικό κεφάλαιο 2.000 βιολογικά ελαιόδεντρα, αλλά και άλλες καλλιέργειες, και σε διασύνδεση με μικρές τουριστικές μονάδες της περιοχής μας, θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τους επισκέπτες μας με τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό της ενδοχώρας και της αυθεντικής Κρήτης.

Στα πλαίσια αυτά, διοργανώνουμε επισκέψεις σε αξιοθέατα της περιοχής και σε παραγωγούς, με σκοπό τη γνωριμία με την αγροτική ζωή, τη συλλογή ελαιόκαρπου, την έκθλιψη ελιών για παραγωγή λαδιού, το ρακοκάζανο για παραγωγή τσικουδιάς, τη συλλογή αρωματικών φυτών, καθώς και με συμμετοχή σε εργαστήρια για παραγωγή προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο και το μέλι. Ασχολούμαστε και τον τοπικό πολιτισμό, την ανάδειξη του οποίου επιδιώκουμε.

Σήμα κατατεθέν του νέου κοινωνικού συνεταιρισμού είναι η καλύτερη φίλη του γεωργού, η συμπαθητική πασχαλίτσα (Κοκκινέλλη η επτάστικτος/Coccinella septempunctata), που αφού αναπαραχθεί στις πιο ψηλές κορυφές του τόπου μας, ταξιδεύει στα πεδινά και μας συντροφεύει στις καθημερινές μας εργασίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα την παραγωγή μας από τα βλαβερά έντομα», μας είπε ο κ. Γιώργος Τομαδάκης, ένα από τα εννέα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του συνεταιρισμού.

«Τα προϊόντα μας είναι έργο ζωής, με έναν απαράβατο ηθικό κώδικα, που επιτάσσει το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με το μηδενισμό της χημικής επιβάρυνσης, τη συνύπαρξη με τη φύση και τα δημιουργήματά της, το σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων, τη δίκαιη τιμή για τον παραγωγό, τη γνωριμία και τη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή.

Μέρος των κερδών μας καταλήγει στην προστασία του τόπου μας και της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα με το πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει με την καταγραφή και σωτηρία των αρχαίων ελαιόδεντρων», πρόσθεσε ο κ. Τομαδάκης.

Οι σκοποί

Για τους σκοπούς της ίδρυσης του ΚΟΙΝΣΕΠ "Επτάστικτος" ένα άλλο ιδρυτικό του μέλος, ο κ. Παύλος Δασκαλάκης, μας είπε ότι «λόγω του ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας υπάρχουν πολλές αρχαίες μνημειακές ελιές, με σημαντικότερη το μνημείο της φύσης, τη "Μνημειακή ελιά του Αζοριά", ηλικίας 3.500 ετών, που βρίσκεται στο ιερό άλσος του Καβουσίου Ιεράπετρας, και επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί συντοπίτες τις κόβουν για να τις χρησιμοποιήσουν σαν καυσόξυλα, θέτουμε ως ιδιαίτερο σκοπό του συνεταιρισμού την υιοθέτηση όσο γίνεται περισσότερων μνημειακών ελαιόδεντρων.

Γενικότερος στόχος είναι η παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, διακίνηση, εμπορία και διάθεση παραγόμενων γεωργικών και άλλων προϊόντων (ελαιολάδου, αρωματικών φυτών, μελιού κ.λπ.), καθώς και την παροχή των ανάλογων με τους σκοπούς του συνεταιρισμού υπηρεσιών, με κύριο πάντοτε στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Θα δημιουργηθεί χάρτης, με προβολή και στο Google map, με τις υιοθετημένες μνημειακές ελιές, τις οποίες θα μπορούν να επισκέπτονται επισκέπτες της περιοχής και θα έχουν τη δυνατότητα να διαμένουν σε τουριστικές μονάδες με τις οποίες θα υπάρχει συνεργασία.

«Έτσι θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με αειφορικό τρόπο, με παροχή τουριστικών υπηρεσιών και έμφαση στο βιώσιμο εναλλακτικό τουρισμό. Θα διοργανώνουμε επισκέψεις και ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία και φυσικές ομορφιές, διαμονή σε χωριά της περιοχής μας, με παράλληλες αγροτικές εργασίες, όπως μάζεμα ελιών, συλλογή βοτάνων, κατασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο, παραδοσιακό φούρνισμα ψωμιού κ.ά.», πρόσθεσε ο κ. Παύλος Δασκαλάκης, διευθυντής του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης.

Στην Κρήτη υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Ιδιαίτερα στην περιοχή του δήμου Ιεράπετρας έντονο είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και από τα κλαδέματα των ελαιόδεντρων.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και την εκπαίδευση και ενημέρωση των συμπολιτών μας στα ζητήματα της μείωσης παραγωγής απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης», τόνισε ο κ. Δασκαλάκης.

«Θα μας απασχολήσει επίσης η ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας, των τοπίων της και του πολιτισμού της, μέσω συγκεκριμένων δράσεων και παρεμβάσεων που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε, όπως οργάνωση προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας για το καθάρισμα μινωικών μονοπατιών, επιδιόρθωση ξερολιθιών  για τη συγκράτηση της γόνιμης γης, εφαρμογή της μεθόδου permaculture για το πότισμα χέρσων εδαφών με τη χρήση των νερών της βροχής, εκδηλώσεις για ντόπιους και επισκέπτες με θέμα τα κρητικά έθιμα και τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, τη μουσική και το χορό, τις γεωργικές εργασίες, τα ρακοκάζανα και την παραδοσιακή κουζίνα, ομιλίες για την τοπική ιστορία, οργάνωση επισκέψεων σε ιστορικά μνημεία, έκδοση σχετικών εντύπων κ.λπ.», συμπλήρωσε ο κ. Δασκαλάκης.

Τέλος, ο ΚΟΙΝΣΕΠ "Επτάστικτος" θα οργανώνει εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και παρεμβάσεις, με αναφορά στο ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης, ώστε να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα της Κρήτης ακόμη περισσότερο.

Να σημειωθεί ότι η Κρήτη παράγει το 23% της ενέργειας που χρειάζεται από ΑΠΕ.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News