Ειδήσεις

NASA: Αυξάνονται οι πάγοι της Ανταρτικής

Οι επιστήμονες της NASA ενημερώνουν πως η ποσότητα πάγων στην Ανταρτική αυξάνεται παρόλο που παραδέχονται ότι οι παγετώνες συρρικνώνονται ακόμα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Glaciology, αμφισβητεί προηγούμενη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ το 2013, πως η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται κάθε χρόνο 0,27 χιλιοστά επειδή λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική.

«Συμφωνούμε με άλλες μελέτες που δείχνουν αύξηση της απώλειας πάγου στην Ανταρκτική Χερσόνησο και στην περιοχή των Thwaites και Pine Island της Δυτικής Ανταρκτικής. Κύρια διαφωνία μας είναι για την Ανατολική Ανταρκτική και το εσωτερικό της Δυτικής Ανταρκτικής όπου βλέπουμε αύξηση του πάγου που υπερβαίνει τις απώλειες στους άλλους τομείς», σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης Jay Zwally.

Το ύψος του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής αναλύθηκε μέσω ραντάρ δύο δορυφόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μεταξύ του 1992 και του 2001. Η ομάδα της NASA χρησιμοποίησε στοιχεία που χρονολογούνται πίσω στο 1979 για να αποδείξει ότι οι πυρήνες πάγου στην περιοχή έχουν στην πραγματικότητα αυξηθεί.

Σχόλια