Ειδήσεις

"Ενεργοί Πολίτες" για Πολιτιστικό, εργασιακά και δάνειο ΕΤΕΠ

Στις παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας οι "Ενεργοί Πολίτες" αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη.

Οι παρεμβάσεις στο Σώμα της δημοτικής ομάδας "Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες" αφορούσαν στην ανάθεση της β' φάσης του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου, την εξασφάλιση των εργαζομένων της ανακύκλωσης καθώς και το δάνειο από την ΕΤΕΠ που συνδέεται με το πρόγραμμα έργων.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν τα μέλη της δημοτικής ομάδας:

«1. Για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου:

Παρά το ότι η παράταξή μας είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. δήμαρχο για το παραπάνω θέμα, η συζήτηση του θέματος έγινε παρακάμπτοντας τη συνήθη διαδικασία.

Στα σοβαρά ερωτήματα που ανέδειξε η χθεσινή συζήτηση δε δόθηκε καμιά απάντηση ή δέσμευση από τη δημοτική Αρχή. Έτσι ένα μεγάλο έργο που θα γίνει με δανεικά χρήματα (δάνειο ΕΤΕΠ) ανατίθεται χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό, με κλειστές διαδικασίες, σε αντίθεση με τη γνώμη του τεχνικού κόσμου (ΤΕΕ/ΤΑΚ) και κυρίως με ουσιαστική υποβάθμιση της Δημοκρατίας (το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά δεν αποφασίζει για το θέμα - θα το πληρώσει όμως με απόφαση δανειοδότησης). Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην πρώτη φάση η υπέρβαση του προϋπολογισμού, θα είναι ένα θέμα που θα συζητάμε συνεχώς. Οι παρατηρήσεις-ελλείψεις και τώρα της επιτροπής αξιολόγησης θα κοστίσουν και ο Δήμος θα πληρώσει για αυτές.

Οι "Ενεργοί Πολίτες", όπως αναφέρεται και στην ερώτηση μας, προκρίνουν τις ανοικτές διαδικασίες, που εξασφαλίζουν και ποιότητα και ανταγωνισμό. Δηλαδή διαδικασία ολοκλήρωσης της μελέτης, τεύχη δημοπράτησης, ποιοτικές δεσμευτικές προδιαγραφές και ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, θέση σύμφωνη και με την άποψη του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Ο χρόνος ήταν αρκετός, αν αυτή η πρότασή μας είχε γίνει δεκτή από την αρχή. Δε θα είχαμε φτάσει σήμερα σε αυτό το σημείο, να ξεχνιούνται δεσμεύσεις (δεν ανατίθεται σε ένα συμμετέχοντα… κ.λπ.), να αγνοούνται δημοκρατικές διαδικασίες και να δημιουργούν με τις επιλογές τους αδιέξοδο. Και βέβαια αδιέξοδες είναι οι επιλογές τους, δεν είναι η επίλυση τέτοιων θεμάτων. Όμως αυτό θέλει και απαιτεί άλλες επιλογές…

2. Για την εξασφάλιση των εργαζομένων στην ανακύκλωση:

Η αλλαγή εργολάβου διαχείρισης της ανακύκλωσης οδήγησε σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων στην εταιρεία αυτή. Στόχος η μείωση των αποδοχών, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στο συγκεκριμένο χώρο.

Το θέμα ήρθε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αίτημα την έκφραση συμπαράστασης στο αίτημα των εργαζομένων για διατήρηση των θέσεων εργασίας και των συνθηκών.

Η ανεξήγητη άρνηση τόσο του δημάρχου, όσο και του προέδρου του Δ.Σ. στην έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης, προβάλλοντας νομικές πλευρές, προκαλεί ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους άρνησης.

3. Δάνειο ΕΤΕΠ και πρόγραμμα έργων:

Στο Δ.Σ. ήρθε για συζήτηση και έγκριση ένας πίνακας έργων τα οποία θα μπορούσε ο Δήμος να εκτελέσει με δάνειο κατά 50% και ίδιους πόρους 50%.

Η προσπάθεια αυτή παρουσιάστηκε σαν τη μεγάλη ευκαιρία η πόλη μας να εκτελέσει έργα.

Οι "Ενεργοί Πολίτες" σημείωσαν τα παρακάτω για το συγκεκριμένο θέμα:

1. Το 50 % είναι δάνειο που πρέπει να αποπληρωθεί

2. Από αυτό το δάνειο (ΕΤΕΠ) μέχρι σήμερα έχουν καταναλωθεί περίπου 24 εκατ. και 7,5 του Πολιτιστικού Κέντρου.

3. Για αυτά ο Δήμος Ηρακλείου πληρώνει: 1% τόκο, 1% προμήθεια εγγύησης στο ελληνικό κράτος και από το 2017 έναρξη αποπληρωμής κεφαλαίου τουλάχιστο 1.000.000 € ετησίως, ποσό που θα μεγαλώνει συνεχώς με την προσθήκη της νέας δανειοδότησης. Εκτιμάται ότι η ετήσια επιβάρυνση θα ξεπερνά το 1,5 εκατ.

Έχει όμως αυτήν δυνατότητα σήμερα ο Δήμος και ποια είναι η συνολική οικονομική του κατάσταση…

Α.  Δανειακές υποχρεώσεις ΔΕΥΑΗ μεγαλύτερες από 50 εκατ.

Β.  Χρέος ΔΕΥΑΗ προς ΔΕΗ πάνω από 5εκατ.

Γ. Δάνειο από ΕΤΕΠ μέχρι τώρα περίπου 30 εκατ. και προοπτική με τις αποφάσεις του Δήμου να περάσει τα 40 εκατ.

Δ.  Επίσης ο Δήμος είναι σε αναμονή για την απόφαση καταλογισμού στη ΔΕΠΤΑΗ του ποσού των 11 εκατ. από την απένταξη του Πολιτιστικού.

Τι σημαίνουν όλα αυτά. Χρέος περίπου 95 εκατ. στο καλό σενάριο και 106 στο κακό. Δηλαδή πάνω από 100% των πραγματικών εσόδων του Δήμου

Ποιος και πώς θα το πληρώσει αυτό άραγε; Ή θα πολιτευτείτε και εσείς με τη λογική "δε βαριέσαι, θα το αντιμετωπίσουν οι επόμενοι";

Όμως ας δούμε και μια εξίσου σημαντική πλευρά του προγράμματος έργων

Τι έργα έχει ανάγκη σήμερα η πόλη και οι δημότες; Ποια είναι η ποιότητα, το περιεχόμενά τους και κατά πόσο "ακουμπούν" σημερινές ανάγκες δημοτών μας ή όχι;

Στο προτεινόμενο πρόγραμμα προτείνονται έργα αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων, οδοποιίας κ.λπ.

Και εμείς ρωτάμε;

* Τι είναι προτιμότερο: παιδικοί σταθμοί ή ανάπλαση πλατειών;

* Πεζοδρομήσεις ή ενεργειακές παρεμβάσεις εξοικονόμησης;

* Τσιμεντοστρώσεις ή κοινωνικού χαρακτήρα δομές για ανακούφιση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη;

* Δομές υγείας και φροντίδας ή αναδείξεις;

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα τεράστιο κατάλογο τέτοιων και άλλων παρεμβάσεων που πραγματικά σήμερα έχει ανάγκη η πόλη και οι δημότες.

Κανείς δεν έχει αντίρρηση να γίνονται έργα. Το ποια, με τι είδους χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να είναι πάντα στις προτεραιότητες μας».

Σχόλια