default-image

Συνδικαλιστές αγρότες στο πλευρό των εργατών ανακύκλωσης

Κρήτη
Συνδικαλιστές αγρότες στο πλευρό των εργατών ανακύκλωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλληλέγγυοι «στο δίκαιο αγώνα» των εργατών του Εργοστασίου Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ), που διεκδικούν να προσληφθούν από τη νέα εταιρεία που αναλαμβάνει την εργολαβία στο Εργοστάσιο της Ανακύκλωσης δίχως να αλλάξουν οι εργασιακές τους σχέσεις, δηλώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των Α.Σ., «εργάτες και μικρομεσαίοι αγρότες χτυπιούνται σήμερα από την ίδια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, στις κατευθύνσεις της Ε.Ε., προς όφελος των μεγαλοεπιχειρήσεων. Από τη μια μέτρα που κάνουν την αγορά εργασίας ζούγκλα, δίνουν πάτημα στη μεγαλοεργοδοσία να ρίχνει μισθούς, να απολύει, να τσακίζει εργασιακά δικαιώματα, και από την άλλη να ξεκληρίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες από τα χωράφια και την παραγωγή τους, με άγρια χαράτσια και ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, προς όφελος των μεγαλοαγροτών.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε συμφέρον να παλεύουμε πλάι στους εργατοϋπάλληλους, γιατί έχουμε κοινό συμφέρον και κοινό εχθρό: την Ε.Ε., τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους», τονίζουν οι συνδικαλιστές των αγροτών.

Τέλος, όπως αναφέρουν, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων θα συμμετέχουν δυναμικά πλάι στους εργατοϋπάλληλους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο

Παράλληλα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης 5/11, στις 10 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφέροντας:

«Αγρότες, αγρότισσες!

Το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνει μέτρα-φωτιά που αποτελούν τα προεόρτια της πιο σκληρής και σαρωτικής επίθεσης που θα συνεχιστεί το Νοέμβρη, με στόχο την πλήρη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, τσάκισμα στους μισθούς, σε συντάξεις, σε εργασιακά δικαιώματα, στο αγροτικό εισόδημα. Είναι υποκριτές τα κόμματα που τόσα χρόνια στήριξαν τη διάλυσή μας και τώρα κάνουν δήθεν αντιπολίτευση.

Το πολυνομοσχέδιο φέρνει επιπλέον ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, επιβάλλει νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, χαρακτηρίζει υψηλόμισθους τους συνταξιούχους με 1.000 ευρώ μεικτά, νέες μειώσεις και πρόστιμα για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από τα 67 έτη, ενισχύει και συνεχίζει τη φοροκαταιγίδα που πλήττει τις λαϊκές οικογένειες, διατηρώντας τον ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας πιο αυστηρούς κανόνες για όσους εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Αυξάνουν τις τιμές σε βασικά είδη εφαρμόζοντας ΦΠΑ 23%. Αυξάνουν ακόμα και την τιμή στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια.

Επιπλέον για εμάς τους αγρότες ετοιμάζονται νέα μέτρα. Με βάση το μνημόνιο, η φορολογία των αγροτών θα πρέπει να διπλασιαστεί και από το 13% να γίνει 20% το 2016 και να φτάσει στο 26% το 2017, με υποχρέωση προκαταβολής φόρου στο 55%, αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, χαράτσι σε γεωτρήσεις και στάνες και νέες αλλαγές στον προσδιορισμό του φρέσκου γάλακτος, που θα σημάνουν νέο πλήγμα στου κτηνοτρόφους. Δεν πέφτουμε στην παγίδα των ισοδύναμων μέτρων. Δε θέλουμε ό,τι γλιτώσουμε εμείς να το υποστούν κάποιοι άλλοι κλάδοι ή κοινωνικές ομάδες. Θέλουμε τα μέτρα αυτά να τα πάρει πίσω!

Δίνουμε αγωνιστική, μαχητική, μαζική απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα βάρβαρα μέτρα έχουν τη λαϊκή συγκατάθεση! Παίρνουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας στα δικά μας χέρια. Δεν υπάρχει καμία λαϊκή συναίνεση σε αυτό το έγκλημα! Όλοι στο δρόμο, ξεσηκωμός, κανένας συμβιβασμός με το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας!

Μπροστά σε όλα αυτά γίνεται εκτεταμένη προσπάθεια εγκλωβισμού των αντιδράσεων και της αγανάκτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων σε ανώδυνα και υποκριτικά κανάλια. Στα πλαίσια αυτά ήταν και η συνάντηση διαφόρων παραγόντων και φορέων στην Περιφέρεια Κρήτης και στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ, με πρωτοβουλία της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και η προσπάθεια δημιουργίας παγκρήτιου συντονιστικού "αγώνα". Σε αυτές τις συναντήσεις συμμετείχαν εκτός άλλων και η ΟΑΣΝΗ, η Περιφέρεια Κρήτης και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η ΕΑΣΗ.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί συνέχιση της πανελλαδικής προσπάθειας που κάνουν διάφοροι αγροτοπατέρες για να διασπάσουν το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα. Αυτός είναι ο ρόλος και του αυτοδιοριζόμενου -ερήμην των αγροτών- "Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγροτών" στο οποίο συμμετέχει και η ηγεσία της ΟΑΣΝΗ, που εκπροσωπεί τους μεγαλοαγρότες, καλλιεργεί τη διάσπαση και τον αποπροσανατολισμό για τις αιτίες των προβλημάτων μας. Αυτοί που χρόνια εξωραΐζουν την ΚΑΠ και τα αιτήματά τους κινούνται στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών που ζούμε στο πετσί μας. Είναι αυτοί που τώρα δραστηριοποιούνται μέσα από συνεταιρισμούς αφού πρώτα διέλυσαν με τις πολιτικές και πρακτικές τους τις ΕΑΣ σε βάρος των αγροτών-μελών τους. Είναι οι χθεσινοί υβριστές των αγώνων μας, πρώην και νυν κυβερνητικοί συνδικαλιστές των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ που χρηματοδοτούνταν αδρά για να στρέφονται ενάντια στο πραγματικό αγροτικό κίνημα των μπλόκων και των αγώνων. Είναι αυτοί που έφευγαν από τα μπλόκα στη μέση των αγώνων για να τους υπονομεύσουν και έτσι έδιναν χέρι βοήθειας στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ήταν και είναι αντίπαλοι του αγώνα μας.

Δεν έχει καμιά δουλειά ο φτωχός και μεσαίος αγρότης που αγωνίζεται καθημερινά για να θρέψει την οικογένειά του με τους μεγαλοαγροτοπατέρες που βρίσκονται στις διοικήσεις των ενώσεων που τις μετατρέψανε σε μαγαζάκια λίγων και εκλεκτών και στο τέλος τις διαλύσανε. 'H με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας. Αλήθεια πού βρίσκονταν όλοι αυτοί όταν η συγκυβέρνηση έφερνε σε ψήφιση το τρίτο μνημόνιο; Είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος τους είναι για άλλη μια φορά να σύρουν τις αντιδράσεις των αγροτών σε αόριστα και γενικά αιτήματα διασπώντας και αποκρύπτοντας τις ευθύνες τους  για την κατάσταση απογοήτευσης που επικρατεί στο αγροτικό κίνημα.

Οι εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες του νομού μας που συμμετείχαν στο παγκρήτιο συλλαλητήριο δείχνουν ότι υπάρχει αγωνιστική διάθεση στην αγροτιά να παλέψει ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που μας ξεκληρίζει. Δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές που εκφράζουν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών, που δεν ξεστομίζουν ακριβώς τι διεκδικούν από την κυβέρνηση. Σκόπιμα δε λένε τι ισοδύναμα θα ζητήσουν από την κυβέρνηση, μάλιστα απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών, την Πέμπτη στις 12/11, δηλαδή αφορολόγητο στα 12.000 και μετά 13% και αφορολόγητη επιδότηση. Να τσακιστούν, δηλαδή, οι μικροί και να βγουν λάδι αυτοί που παίρνουν μεγάλες επιδοτήσεις όταν γνωρίζουμε ότι το 20% των δικαιούχων παίρνουν το 80% των συνολικών επιδοτήσεων. Εμείς λέμε αφορολόγητο στο σύνολο των εισοδημάτων μέχρι 30.000 + 5.000 ανά παιδί και βαθμιαία φορολόγηση μέχρι το 45% για τους μεγάλους αγρότες. Αυτά τα αιτήματα διασφαλίζουν το εισόδημα του μικρομεσαίου.

Την ώρα που ο πραγματικός διαχωρισμός μέσα στην αγροτιά είναι μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων αγροτών, αυτοί διαχωρίζουν κάλπικα την αγροτιά σε κατά κύριο και όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με διαφορετική φορολογική μεταχείριση, ώστε μεγάλοι παραγωγοί ή μεγαλοεπιχειρήσεις με αγροτική δραστηριότητα να έχουν ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση από τον μικροπαραγωγό που συμπληρώνει εισόδημα δουλεύοντας ξενοδοχείο την τουριστική σεζόν ή διατηρώντας ένα μαγαζάκι.

Ο δικός μας αγώνας είναι αγώνας επιβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών και κτηνοτρόφων που μοχθούν σκληρά να τα βγάλουν πέρα, όμως η πολιτική που εφαρμόζεται τους σπρώχνει στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Συναντιέται με τον αγώνα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών, όλων αυτών δηλαδή που πληρώνουμε τη "λυπητερή" της καπιταλιστικής κρίσης για να κερδοσκοπούν σε βάρος μας τραπεζίτες, μεγαλέμποροι, βιομήχανοι και εφοπλιστές.

Συντονίζουμε τη δράση μας με το αγωνιζόμενο τμήμα των αγροτών που παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Να οργανωθούν σε κάθε χωριό, με ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων και των επιτροπών αγώνα αγροτών, να δημιουργήσουν καινούργιους εκεί που δεν υπάρχουν, να παραμερίσουν τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές.

Διεκδικούμε:

• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

• Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.

• Κατάργηση, μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές και μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας και στα χωράφια από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ.

• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία-Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα.

• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κρατικά νοσοκομεία.

• Καμιά διακοπή ρεύματος (οικιακού και αγροτικού), νερού, τηλεφώνου για απλήρωτους λογαριασμούς. Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.

• Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ (στα σπίτια, χωράφια), ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κ.ά.

• Καμιά επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας σε οφειλές προς τους δημόσιους φορείς. Να "παγώσουν" τα Ανοιχτά Δάνεια Αγροτών, στεγαστικά δάνεια και οι τόκοι, με διαγραφή κάθε ποσού ανατοκισμού και "κούρεμα" 30% σε δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες που αφορούν την επαγγελματική μας δραστηριότητα.

• Να επεκταθεί η κάλυψη του ΕΛΓΑ μέχρι τέλους του χρόνου.

Όλοι στην κινητοποίηση της Πέμπτης 5/11 στις 10 .π.μ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση!

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 12/11, στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News