Ειδήσεις

"Φωτιά" οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας

Από 30 έως 200 ευρώ θα είναι οι επιβαρύνσεις για τα τέλη κυκλοφορίας για τις περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών Ι.Χ., ενώ από την άλλη οι ελαφρύνσεις θα είναι μικρές και θα αφορούν μόνο στα Ι.Χ. 10ετίας και άνω.

Αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το "αγκάθι" των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. για το 2016.

Μάλιστα η τελευταία εξέλιξη θέλει στο ΥΠΟΙΚ να εξετάζεται το ενδεχόμενο τα φετινά τέλη κυκλοφορίας να είναι «προσωρινά», αφού από την επόμενη χρονιά (2017) θα αλλάξουν ξανά, θέτοντας όλο το σύστημα σε νέες βάσεις. Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι πως οι αυξήσεις που αναμένεται να δουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας θα κυμαίνονται από 30 ως 200 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιθυμούσαν να ξεκινήσουν από φέτος οι δραστικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, ωστόσο ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και από τεχνικής πλευράς δε βγαίνουν τα χρονοδιαγράμματα. Έτσι για το 2016 αναμένεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές-μπαλώματα ως ισοδύναμα, και από την επόμενη χρονιά να ξαναλλάξει το μέτρο.

Οπότε οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να είναι έτοιμοι για μία "οριζόντια" κατάργηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε υβριδικά και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα και θα κληθούν να πληρώσουν τέλη που θα κυμαίνονται 30-50 ευρώ (για όσους απαλλάσσονταν πλήρως) και περισσότερα για όσους πλήρωναν ελάχιστα ευρώ.

Το σχέδιο που φαίνεται να προχωράει στο ΥΠΟΙΚ είναι το χειρότερο σενάριο για όσους αγόρασαν Ι.Χ. την τελευταία 5ετία με το σκεπτικό πως θα είναι "πράσινο" και θα γλιτώσουν από το βραχνά των τελών κυκλοφορίας, καθώς και για όσους αγόρασαν υβριδικά οχήματα μεγάλης εμπορικής αξίας ή πετρελαιοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων.

Οι αυξήσεις στους συντελεστές για τα πιο υψηλά κλιμάκια ρύπων αναμένεται να φτάνουν και τα 200 ευρώ. Επίσης εξετάζεται να μπει και στα καινούργια Ι.Χ. πρόσθετο τέλος μεγάλου κυβισμού (π.χ. από 2.000 κυβικά και άνω), πέραν του τέλους που θα υπολογίζεται με τους ρύπους.

Πάντως, ακόμα και όσοι έχουν παλιό αυτοκίνητο δε θα χαμογελάσουν, αφού η έκπτωση που θα δουν δε θα ξεπερνά τα 10 ευρώ.

Τα τελευταία σενάρια πάντως θέλουν:

-Ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας των νέων αυτοκινήτων (από το Νοέμβριο του 2010 και μετά) θα γίνει με βάση την αξία που είχαν κατά την ταξινόμησή τους και όχι με τη σημερινή. Σημαντικές αυξήσεις μάλιστα θα δουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αξίας άνω των 40.000 ευρώ, ενώ, αν δε βγουν τα νούμερα, το ποσό ενδεχομένως να κατέβει και στα 30.000 ευρώ.

-Για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα ακολουθηθεί η μέθοδος της μείωσης του ορίου των ρύπων. Το όριο από τα 100 μικρογραμμάρια θα πέσει στα 80 και έτσι όσοι έχουν ρύπους από 80 ως 99 μικρογραμμάρια θα βρεθούν να πληρώνουν ένα ποσό της τάξης των περίπου 50 ευρώ.

-Ελάφρυνση θα δουν μόνο οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 10 ετών.

Σχόλια