default-image

Καταστροφή: Νεκρά χιλιάδες αμνοερίφια στον Ψηλορείτη

Κρήτη
Καταστροφή: Νεκρά χιλιάδες αμνοερίφια στον Ψηλορείτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις αρχίσουν να πίνουν γάλα, ψοφάνε χιλιάδες μικρά αρνάκια στη βόρεια πλευρά του Ψηλορείτη, με τους Ανωγειανούς βοσκούς να βγάζουν το συμπέρασμα πως πρόκειται για πρόβλημα στο περιβάλλον, αφού το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται στα χαμηλότερα υψόμετρα, στις γέννες δηλαδή που γίνονται μέσα στα χειμαδιά.

Όπως αποκαλύπτει η "Νέα Κρήτη" και το neakriti.gr σήμερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της δημοτικής Αρχής και των βοσκών, τα νεκρά αρνάκια μόνο στα Ανώγεια πρέπει να ξεπερνούν ήδη τα 3.000, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα χιλιάδες αρνάκια που ψόφησαν τις τελευταίες 20 μέρες, από τη βόρεια πλευρά του Ψηλορείτη μέχρι και την περιοχή του Κρουσώνα!

Όταν πριν από δύο χρόνια είχε παρατηρηθεί ξανά ανησυχητική θνησιμότητα των ζώων στην ευρύτερη περιοχή των Ανωγείων, οι αρμόδιοι κτηνίατροι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα της κακής διατροφής των ζώων. Τότε όμως υπήρχαν κυρίως αποβολές από τις προβατίνες. Σήμερα, τα αρνιά γεννιούνται κανονικά και ψοφάνε τη στιγμή που θα πιουν την πρώτη γουλιά γάλακτος από το στήθος της μάνας τους και αυτό συμβαίνει μόνο βόρεια του Ψηλορείτη και πουθενά αλλού.

Την κατάσταση αυτή αποκάλυψε στην εφημερίδα μας χθες ο αντιδήμαρχος Ανωγείων και συνδικαλιστής αγροτοκτηνοτρόφος Βασίλης Σμπώκος, που λέει χαρακτηριστικά: «Στην περιοχή της βόρειας πλευράς του Ψηλορείτη, από το δήμο Μυλοποτάμου μέχρι και το δήμο Μαλεβιζίου στην περιοχή του Κρουσώνα, οι κτηνοτρόφοι έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το 95% των κοπαδιών που γεννάνε κάνουνε κανονικά το αρνί. Κι ενώ πάει να πιει γάλα από τη μάνα του, πίνει γάλα και ψοφάει κατευθείαν. Δηλαδή δεν έχουμε αποβολές, όπως είχαμε πριν από δύο χρόνια. Η κυοφορία εξελίσσεται κανονικά. Γεννιούνται τα ζώα αρτιμελή και μόλις πίνουν την πρώτη γουλιά γάλακτος, αμέσως ψοφάνε»!

Στο σημείο αυτό, ο Βασίλης Σμπώκος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο που έχει σχέση με αυτό που είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια.

«Σήμερα πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή», όπως λέει. «Διότι μιλάμε για το 95% των κοπαδιών και πάνω, που γεννάνε στην περιοχή αυτή και αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και μιλάμε για τη βόρεια πλευρά του Ψηλορείτη, το ορεινό κομμάτι. Όχι το ημιορεινό. Τα πρόβατα που γεννάνε από τα χωριά και κάτω δεν έχουν πρόβλημα», λέει ο κ. Σμπώκος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτά τα συμπεράσματα έχουν προκύψει μετά από την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των ζώων από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από περιοχή σε περιοχή.

Ο Δήμος Ανωγείων έχει ενημερώσει σχετικά την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής νομού Ρεθύμνου και το γνωστό κτηνίατρο και πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκο Στεφανάκη, οι οποίοι θα μεταβούν στα Ανώγεια αύριο Τετάρτη και θα προχωρήσουν σε αυτοψία τόσο στα ζώα όσο και στο περιβάλλον.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" και ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης τόνισε ότι «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να διερευνηθεί. Έρχονται οι κτηνοτρόφοι και μας λένε τι παρατηρούν, τι βλέπουν και τι ακούνε. Και γίνεται ένα μπέρδεμα. Η ουσία είναι ότι υπάρχει πρόβλημα. Τώρα και ένα 20ήμερο περίπου πολλοί κτηνοτρόφοι έρχονται και μας λένε ότι έχουν πρόβλημα με τα ζώα τους μόλις γεννιούνται. Ενώ πριν από δύο χρόνια το πρόβλημα ήταν πιο πολύ πριν να γεννηθούν τα ζώα, καθώς γίνονταν κυρίως αποβολές. Κι εκεί υπήρχε το ζήτημα της διατροφής. Αλλά τώρα έχουμε χειρότερα προβλήματα», λέει ο Μανόλης Καλλέργης.

Φταίνε οι βροχές του Αυγούστου

Όμως η "Ν. Κρήτη" απευθύνθηκε αμέσως μετά και στο γνωστό κτηνίατρο Αλέκο Στεφανάκη. Αν και δεν έχει κάνει ακόμα την αυτοψία, δηλώνει σίγουρος ότι θέματα περιβάλλοντος υπάρχουν λόγω των βροχών του Αυγούστου. Όχι όμως μόνο αυτό. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κάνει μια γενικότερη αναφορά στο θέμα.

«Φέτος η αιγοπροβατοτροφία πληρώνει τις αμαρτίες της οικονομικής κρίσης και της αναποτελεσματικότητας της μεταποίησης στην Κρήτη. Επειδή, λοιπόν, σήμερα η γραβιέρα και γενικά τα σκληρά τυριά της Κρήτης είναι στα ψυγεία απούλητα, όλο το κόστος καλείται να το πληρώσει τελικά το σύστημα της κτηνοτροφίας».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αφού δεν έχουν πληρωθεί το γάλα τους και υπάρχουν και τα capital controls που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στον τομέα των ζωοτροφών, υπάρχει κακή διατροφή των ζώων. Αλλά την ίδια ώρα, με τις βροχές του Αυγούστου, έχει σαπίσει και το χόρτο πάνω στα βουνά. Έτσι, τα ζώα δεν τρέφονται σωστά, με τις γνωστές συνέπειες θνησιμότητας των νεογνών τους, όπως λέει ο κ. Στεφανάκης, κάνοντας λόγο για συνθήκες τόσο οικονομικές όσο και περιβαλλοντικές.

«Το αποτέλεσμα είναι καταρχήν όλα τα κοπάδια της Κρήτης να μην είναι σωστά ταϊσμένα. Να μην είναι σωστά εμβολιασμένα. Από την άλλη, δε βοήθησε και ο καιρός και τα χόρτα που υπήρχαν έχουν σαπίσει. Άρα αυτό που παρατηρούμε στα Ανώγεια και γενικότερα στις ορεινές περιοχές θέλει γενικότερη μελέτη», λέει ο κ. Στεφανάκης, που μας ενημερώνει ότι για το σκοπό αυτό θα γίνει αύριο η αυτοψία των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Θα ληφθούν δείγματα χώματος, θα πάρουν οι κτηνίατροι κλαδιά από τον Ψηλορείτη, ενώ αναμένονται και αιμοληψίες για να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και να βγουν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, οι κτηνοτρόφοι βάζουν και θέμα νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, ώστε να είναι αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ οι απώλειες των ζώων από τέτοια προβλήματα και όχι μόνο από θεομηνίες.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_yb5qho55/

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News