Ειδήσεις

Ψυχρολουσία για 40.000 φορολογούμενους του Ηρακλείου

Και πλήρωσαν κανονικά και βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τη ρύθμισή τους, αφού το σύστημα των πληρωμών του ΤΑΧΙSnet δεν αναγνωρίζει την εξόφληση της δόσης τους. Οι λεγόμενες υπερεισπράξεις, που στο Ηράκλειο ξεπερνούν τις 40 χιλιάδες, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο όχι μόνο στην εφορία αλλά και στους οφειλέτες, που ενώ ταχτοποίησαν τη δόση τους για κάποια λεπτά του ευρώ που έδωσαν, είτε λιγότερα είτε περισσότερα από αυτά που ανέφερε η ταυτότητα οφειλής τους, κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν απόλυτα εκτεθειμένοι και εκτός ρυθμίσεων.

Τον ίδιο πονοκέφαλο αντιμετωπίζουν και οφειλέτες που πλήρωσαν κανονικά τα ποσά τους, μέσα στις ημερομηνίες που έπρεπε, πλην όμως το σύστημα των τραπεζών για τις πληρωμές μέχρι να φτάσει στις εφορίες - διαδικασία που μπορεί να διαρκεί και εβδομάδες - τους εμφανίζει ως μη συνεπείς.

Το μπαλάκι τώρα έρχεται στους εφοριακούς για να ξεδιαλύνουν τις περιπτώσεις των οφειλετών που πλήρωσαν αλλά αυτό δεν πιστώθηκε πουθενά, με τη διαδικασία, όπως λένε, να παίρνει και χρόνο και ταλαιπωρία για εργαζόμενους και φορολογούμενους.

Όπως διευκρίνισε ο έφορος Ηρακλείου, το πρόβλημα με τις υπερεισπράξεις, που εντοπίζεται κυρίως στις περιπτώσεις ασυμφωνίας οφειλής και ποσού πληρωμής, θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, αφού, ακόμη και αν η διαδικασία της διασταύρωσης στοιχείων γίνει και το ποσό της κάθε δόσης πιστωθεί ως εξοφλημένο, δε θα λείψουν οι περιπτώσεις οφειλετών που θα χάσουν τα προνόμια των δόσεων, εάν το ποσό της ταυτότητας οφειλής τους έχει διαφορά με το καταβληθέν ποσό.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια