Ειδήσεις

Λουκέτο στις Σχολές Γονέων μετά από 12 χρόνια

Αντιδράσεις από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη έχει ξεσηκώσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να βάλει λουκέτο στις Σχολές Γονέων, τις ομάδες που δημιουργούνταν μέσω των σχολείων και των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων με στόχο την εκπαίδευση γονιών από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σε θέματα που φορούν την οικογένεια και τα παιδιά και που στα χρόνια της κρίσης είχαν πιο πολύ από ποτέ την ανάγκη υλοποίησης.

Μόνο στο νομό Ηρακλείου και στο σύνολο σχεδόν ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών είχαν συσταθεί την προηγούμενη σεζόν 70 περίπου σχολές στις οποίες παρακολουθούσαν τα προγράμματα περισσότεροι από 1.000 γονείς. Μια διαδικασία που, όπως εξηγούν, μόνο θετικά αποτελέσματα έφερνε ειδικά σε οικογένειες που η κρίση είχε χτυπήσει σκληρά και ο τρόπος να αντιμετωπίσουν τις απώλειες και τα νέα δεδομένα δίχως την ψυχική εξόντωση παιδιών και γονέων δε θα μπορούσε να επιτευχθεί με διαφορετικό τρόπο και μέσο.

Διπλά σκληρή χαρακτήρισε η υπεύθυνη του προγράμματος για το νομό Ηρακλείου την απόφαση του υπουργείου σε ό,τι αφορά τους κρατούμενους. Τους γονείς που εκτείνουν ποινές φυλάκισης και που η συμβολή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ήταν καθοριστική για να κρατήσει ζωντανό τον οικογενειακό τους κρίκο.

Οι γονείς που συμμετείχαν πάντως στις σχολές κάποια από τα 12 χρόνια που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα έχουν ήδη διατυπώσει την οργή τους για την εξέλιξη, εξηγώντας ότι σε συνθήκες κρίσης οι σχολές αυτές λειτουργούσαν σχεδόν θεραπευτικά, ενισχύοντας τον οικογενειακό ιστό.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια