Ειδήσεις

Αντιπαράθεση για το Πολιτιστικό στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο δήμαρχο Ηρακλείου και τον Γιάννη Κουράκη στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή την ανάθεση της δεύτερης φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου στον ένα και μοναδικό υποψήφιο και την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για επαναπροκήρυξη του έργου.

Για πρώτη φορά ο Βασίλης Λαμπρινός επιχείρησε να απαντήσει εφ' όλης της ύλης στο θέμα αυτό χαρακτηρίζοντας χρήσιμο το έργο και απόλυτα επιβεβλημένη την άμεση ολοκλήρωσή του, καθώς τα χρονικά και τα οικονομικά πλαίσια, όπως είπε, εξαντλούνται.

«Μοναδική πηγή χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου είναι τα χρήματα από το δάνειο που έχει συνάψει ο Δήμος Ηρακλείου», είπε ο κ. Λαμπρινός, ο οποίος κάλεσε όποιον έχει αντίθετη άποψη για την ανάθεση του έργου να την καταθέσει εγγράφως στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού συνυπολογίσει πως με οποιαδήποτε καθυστέρηση κινδυνεύει να ναυαγήσει το σύνολο του έργου.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με την απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΕΠΤΑΗ να κατακυρώσει τη β' φάση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου στο μοναδικό εμφανισθέντα ανάδοχο στο διαγωνισμό, ο δήμαρχος Ηρακλείου, στη θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία του συγκεκριμένου θέματος, ο κ. Λαμπρινός επιχείρησε - όπως και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΔΕΠΤΑΗ - να το "ανακατέψει" με τη συνολική διαδικασία του Πολιτιστικού, από τη μάχη της απένταξης μέχρι την επιτροπή που θα αναλάβει την ορθολογικότερη λειτουργία του έργου άμα αυτό αποπερατωθεί, την ώρα που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σφυροκοπούσαν την απόφαση να κατακυρωθεί το έργο στο μοναδικό εμφανισθέντα εργολάβο στο διαγωνισμό και μάλιστα με μία έκπτωση μόλις 100 χιλιάδων ευρώ σε ένα έργο προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων 220 χιλιάδων ευρώ.

Ο Βασίλης Λαμπρινός απέφυγε να απαντήσει στην ουσία πώς η πλειοψηφία κατακυρώνει έναν διαγωνισμό, την ώρα που στο παρελθόν, επί Κουράκη, ασκούσε δριμεία κριτική στο ενδεχόμενο να πράξει το ίδιο η τότε δημοτική Αρχή και πάλι με το μοναδικό εμφανισθέντα εργολάβο που ήταν ο ίδιος, όπως και τώρα, μόνο που τότε η δημοπράτηση ακυρώθηκε. Ο δήμαρχος μάλιστα, σε μία πρωτοφανή ενέργεια, απέδωσε την κριτική και το πλήθος των ερωτημάτων που δημιούργησε η απόφαση της νυν πλειοψηφίας της ΔΕΠΤΑΗ σε «φίλα προσκείμενο Τύπο» στην παράταξη "Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες" του Γιάννη Κουράκη, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων τόσο από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο, όσο και από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Παράλληλα, με τη θέση του αυτή ο Βασίλης Λαμπρινός εγκαινίασε μία άλλη πρακτική στο Δήμο, αφού πλέον η κριτική και ο έλεγχος των δημοτικών πεπραγμένων από τον τοπικό Τύπο, ως φαίνεται, όταν δε θα είναι αρεστός, θα "βαφτίζεται" είτε "φίλιος" είτε "εχθρικός", προκειμένου να μη δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος και συμφέροντος.

Μάλιστα, στην ένδεια επιχειρημάτων ως προς την ουσία της υπόθεσης, ο δήμαρχος κατέφυγε, όπως και η πλειοψηφία της ΔΕΠΤΑΗ, στο επιχείρημα ότι η κατακύρωση σε έναν εμφανισθέντα μειοδότη έγινε κυρίως για να προλάβει η δημοτική Αρχή τις προθεσμίες εκταμίευσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, λες και πρόκειται για χρονοδιάγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ ίσα-ίσα που η σοβαρότητα του έργου αυτού θα επέβαλε καλύτερη έρευνα και ενδεχομένως παράταση του χρόνου εκταμίευσης του δανείου με ανανέωση των ημερομηνιών. Άλλωστε πρόκειται για δάνειο το οποίο ούτως ή άλλως ο Δήμος και οι δημότες θα αναλάβουν την υποχρέωση αποπληρωμής του.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου ανακοίνωσε πάντως πως, εκτός από τη ΔΕΠΤΑΗ, την εποπτεία του έργου αναλαμβάνουν και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Όπως είπε ο Βασίλης Λαμπρινός, δεν αμφισβητεί η δημοτική Αρχή την ποιότητα του έργου, ωστόσο με απόφασή του ουσιαστικά μπαίνει "καπέλο" στην Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ, αφού το έργο επίβλεψης της αποπεράτωσής του θα συνεπικουρείται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έτσι ώστε να έχει καλύτερη εικόνα και ενημέρωση το Δημοτικό Συμβούλιο για το έργο.

Ο κ. Γιάννης Κουράκης από την πλευρά του ζήτησε την επαναπροκήρυξη του έργου και με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων να ολοκληρωθεί, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν διαχρονικά στην κατασκευή του Πολιτιστικού όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κ. Λυγερός, αφού τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια το Πολιτιστικό εξελίσσεται μακριά και πέρα από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαδικασία της μελετοκατασκευής. Παράλληλα καυτηρίασε το γεγονός πως ο Δήμος κατακύρωσε το έργο στο μοναδικό μειοδότη τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ είχε πει πως δε θα συνέβαινε ποτέ αυτό.

Ο κ. Κασαπάκης είπε πως συζητάμε ένα έργο τη στιγμή που το ΤΕΕ έχει καταγγείλει τη διαδικασία και δε μετέχει καν σε αυτή. «Δε σας λέει τίποτε αυτό;», διερωτήθηκε με νόημα!

Γιώργος Σαχίνης, Έλλη Κοκάλη

Σχόλια